sunnuntaina, heinäkuuta 31, 2016

Meidän hevosten mukaan nimetyt LJ-preppilähdöt, osa 3

Laukkapuolella järjestetään joka CAS-vuoden lopulla kaikille ryhmille arvokilpailut, joihin voivat osallistua vain ne hevoset, jotka ovat saaneet osallistumisoikeuden sijoittumalla vuoden aikana järjestetyissä preppilähdöissä. Preppilähdöt jo itsessään ovat arvokilpailuita ja sinänsä arvokkaita. Osa preppilähdöistä on nimetty reaalimaailman esimerkin mukaan, mutta osa lähdöistä on saanut nimensä virtuaalimaailmassa vaikuttaneiden laukkahevosten mukaan.

Ilahduttavinta on se, että preppilähtöjen listaan on päätynyt useita meiltä lähtöisin olevia nimiä. Ajattelin näin kesän kunniaksi esitellä meidän "julkkikset". Kolmannessa ja viimeisessä osassa esittelen nelosryhmän hevoset ja Russian Cupin (RC) prepit. Vitosryhmän Fience Cupin preppejä ei olekaan meidän hevosten mukaan nimetty.


Gin Izumrud Handicap
Nimetty ahaltek-ori Gin Izumrudin mukaan
G2, 2300m (11,5F), hiekka, RC Classic prep

Izumrud on viimeisimpiä laukkahevosia, mitä Gin Ahaltekissä on syntynyt. Se oli tilausvarsa Taijalle Il'yaan, taisipa olla Taijan itsensä valikoimat vanhemmatkin oriilla. Meillähän on ollut useita varsin hyvinkin menestyneitä laukka-tekkejä, joten Taijan ei tarvinnut tyytyä mihin sattuu karvaturreihin. Sen molemmat vanhemmat ovat startanneita, isä G1-voittaja, emä G2-voittaja. Toisesta ja kolmannesta polvesta löytyy laukkatekkejä ja paikoin vielä kauempaakin. Ja onpahan joukossa joitain Grade-voittajiakin.

Suvusta voisi jaaritella romaanin verran, mutta tyydyn poimimaan sieltä nyt vain muutaman nimen. Ensinnäkin isä Gin Isastopolos, todellakin G1-voittaja kohtuullisella statistiikalla (20: 5-4-4-2). Izumrud on kuitenkin Isastopolosin ainoa orivarsa, ainoa tekkevarsa, ja ainoa laukoissa startannut varsa. Isastopolosin emänisä on osto-ori Ganymede BHE, yksi menestyksekkäimmistä alkuaikojen laukka-tekeistämme. G1-voittaja sekin on, statistiikat ovat kuitenkin melko vaatimattomat.

Izumrudin emänisä on Gin Akim, myös G1-voittaja, mutta huomionarvoinen erityisesti siksi, että se teki todella pitkän uran, 40 starttia. Voitto- ja sijoitusprosentit toki kärsivät moisesta, mutta rahaa se sai miltei kaksi miljoonaa. Tuohon aikaan se oli kova summa nelosryhmäläiselle, varsinkin kun niille ei vielä mitään arvokilpailuita järjestetty.

Izumrud sen sijaan pesee 6-0 sukunsa, jos katsotaan sen numeroita. Uran statistiikka on 12: 5-5-2-0, mikä tarkoittaa sitä, että ori ei jäänyt kertaakaan kolmatta huonommalle sijalle ja että se voitti 41,67% lähdöistään. Kuitenkin näistä 12 startista se saalisti päälle 3 miljoonaa euroa. Keskimäärin se siis sai 264.700v€ jokaisesta startistaan. Se osallistui RC Classiciin kaksi kertaa, tuloksena voitto nelivuotiaana ja viisivuotiaana toinen sija. Molempina vuosina se voitti RC Classicin preppilähdön G1 Moscow Stakesin. Muistakin arvokisoista sillä on sijoituksia, tietenkin kun sillähän ei tosiaan ole muita kuin sijoituksia taulussaan!

Izumrud on siirtynyt jo jalostukseen ja jättänyt muutamia varsoja, sekä puhtaita tekkejä että RBSH-varsoja. Nämä ovat vielä nuoria, eikä toistaiseksi yhtään huippua ole joukossa, mutta toivottavasti se seikka tulee paranemaan ajan kuluessa.


Ganymede BHE Stakes
Nimetty ahaltek-ori Ganymee BHE:n mukaan
G1, 4000m (20F), hiekka, RC Distance prep

Ganymede tulikin mainittua tuossa ylhäällä jo ohimennen. Kyse on vuonna 2008 kilpailleesta G1-voittajasta, jonka statistiikat eivät ole kovin ihmeelliset, mutta pitkän uran se teki 28 statillaan. Voitto- ja sijoitusprosentit jäivät kuitenkin melko vaatimattomiksi, ensimmäinen alle 20% ja jälkimmäinen alle 70%. Rahaa kuitenkin on kasassa pari miljoonaa ja kuten sanoin, tuohon aikaan se oli kova juttu. Tuohon maailmanaikaan ei nelosryhmälle ollut vielä arvokisoja, joten Ganymede ei ole RC Distance-voittaja. Miten se sitten on saanut oman nimikko-preppinsä, en tiedä. Toki se oli aikanaan merkityksellinen ja radoilla paljon nähty hevonen, ja myöhemmin se on ollut tärkeä jalostusori.

Kuten nimestä näkee, Ganymede on Knoxdalen kasvatti, se varattiin meille heti syntymänsä jälkeen loppuvuodesta 2007. Sen vanhemmat ovat molemmat suvuttomia laukkahevosia. Dsherenin sivut ovat kadonneet mitä ilmeisimmin jälkiä jättämättä, mutta monen ahaltekin suvussa se vaikuttaa edelleen. Se on G1-voittaja, mutta tarkempaa tietoa kilpaurasta ei ole jäänyt. Sillä on ainakin neljä varsaa, joista Ganymeden lisäksi ainakin tekke-tamma Ivanna BHE on startannut laukoissa ja on G1-voittaja myös.

Emä-Lishvara sen sijaan löytyy edelleen netistä. Se on G2-voittaja (joissain sukutauluissa lukee virheellisesti G1 senkin kohdalla) ja sillä on aika mukiinmenevä statistiikka. Lishvaralla on useita laukoissa menestyneitä varsoja, sekä puhtaita ahaltekejä että RBSH:ita. Minä henkilökohtaisesti pidän aina siitä, että jokin hevonen pärjää jalostuksessa sekä kolmos- että nelosryhmän puolella. Ymmärtääkseni myös Lishvara on melko yleinen nimi laukkapainotteisten ahaltekien suvuissa, tosin nykyään se näkyy jo melko kaukana suvuissa.

Ganymede jätti kuusi puhdasta tekkevarsaa, joista likimain kaikki ovat startanneet radoilla. Yhtä menestyksekkäitä varsat eivät ole olleet, ori Gin Evren on kyllä G1-voittaja ja tamma Gin Ginevra G2-voittaja. Kehnommin pärjänneiden varsojen joukossa on kyllä muutamia oikein kivasti menestyneitä siitoshevosia, esimerkiksi ori Gin Callistolla taitaa olla peräti kolme G1:n voittanutta varsaa.


Zephaniah KTN Stakes
Nimetty tersk-ori Zephaniah KTN:n mukaan
G1, 3900m (19,5F), hiekka, RC Distance prep

Zephaniah KTN (joka muuten kilpaili koko uransa nimellä KTN Zephaniah) on ostohevonen Cendarlesta, virtuaalimaailman toistaiseksi ainoasta lähestulkoon pelkkiin terskinhevosiin erikoistuneesta siittolasta. Harmi vain että sen sivut katosivat Websin alkaessa hukata vanhoja sivustoja ja Archivessakaan ei taida olla juuri mitään tallessa. Niinpä minulla ei ole mitään tarkempaa tietoa Zephaniahin vanhempien kisaamisista, muuta kuin se, että isä ei ole laukoissa startannut, mutta emä on G1-voittaja. Suvun toisen polven hevoset eivät välttämättä ole startanneet laukoissa lainkaan, luulen että olisin kyllä merkinnyt niiltä edes tasot ylös sukutauluun, mutta varma en voi olla.

Zephaniah teki melko pitkän uran, se juoksi neljänä kautena yhteensä 28 startissa. Prosentit ovat kehnonlaiset, mutta G1-voittaja on aina G1-voittaja ja puolitoista miljoonaa virtuaalieuroa on kiva juttu sekin. Zephaniah kilpaili suunnilleen samoihin aikoihin kuin Ganymede BHE ja Gin Akim, joten arvokisoja ei tuolloin vielä nelosille ollut. Knoxdale järjesti epävirallisen Knoxdale's Crownin, jonka Zephaniah voitti, päättäen uransa siihen.

Zephaniah jätti yhteensä yhdeksän varsaa, joista kahdeksan oli puhtaita terskinhevosia. Niistä suurin osa on startannut radoilla, mutta vain pari on oikeasti pärjännytkin. Joten kovin onnistunut siitosori se ei laukkapuolella lopultakaan ollut, mutta Ionicissa se on erisukuisuutensa takia erittäin arvokas jalostushevonen myös ratsupuolella (meillähän ratsuja ja laukkahevosia sekoitellaan suloisesti keskenään, suurin osa laukkahevosistammekin polveutuu ratsusuvuista).


Gin Akim Handicap
Nimetty ahaltek-ori Gin Akimin mukaan
G2, 3800m (19F), hiekka, RC Distance prep

No niin, Gin Akimkin tuli mainittua jo kertaalleen Izumrudin kohdalla. Akim todellakin teki pitkän uran radoilla, se kilpaili kolmivuotiaasta seitsenvuotiaaksi ja starttasi 40 kertaa. Prosentit ovat kehnonlaiset, mutta rahaa on kivasti, miltei pari miljoonaa. Akimin uran alku oli kyllä vähän takkuisa, kausista ensimmäinen on selkeästi heikoin eikä se nelivuotiaanakaan vielä juuri voittajakehiä kolkutellut. No, ei sen ura muutenkaan mitään jatkuvaa ilotulitusta ollut, mutta G1-voitto nyt kuitenkin on plakkarissa. Gin Akim on myös niin vanhoja hevosia, ettei Russian Cupia tuolloin vielä ollut olemassa eikä se ole näinollen voinut sitä voittaa.

Akimin isä Akeem BRA oli yksi meidän ihan-ihan ensimmäisiä laukkatekkejä, aloitteli kilpailemista jo vuonna 2007 (hitsi, 9 vuotta siitäkin). Akeemin voittoprosentti on kohtuullinen 25, sijoitusprosentti sen sijaan kehnohko 65. Itse muistan Akeemin erityisesti siitä, että se alkoi pärjätä kunnolla vasta vanhemmalla iällä. Akeem oli myös merkittävä jalostusori, sen varsoista lähti kuitenkin suurin osa maailmalle ja kun sivut ovat kadonneet, ei minulla ole tietoa niiden mahdollisista laukkasaavutuksista.

Akimin emä Gin Giuliana ei itse radoilla pärjännyt, mutta sen kuudesta varsasta 5 on grade-voittajia, kolme peräti G1-voittajia.


Gin Jacek Stakes
Nimetti ahaltek-ori Gin Jacekin mukaan
G1, 2800m (14F), nurmi, RC Turf prep

Sinänsä hauska, että Jacek on saanut nimensä nimenomaan RC Turfin preppilähtöön, kun ori itse ei kilpaillut nurmella kertaakaan. Vaan mitä pienistä ja jos totta puhutaan, taisi tuolloin olla nurmilähtöjä erittäin vähän tarjolla nelosille, jos lainkaan. Muutenhan Jacekin statistiikoissa ei moitteen sijaa ole, voittoprosentti on nelisenkymmentä. Sijoitusprosentti voisi toki olla hivenen korkeampi, se jäi 70:n pintaan, mutta kaikkeahan ei voi saada. G1-voittaja joka tapauksessa ja aikalaisekseen tämäkin on varsin rahakas kaveri puolentoista miljoonan saldollaan. Sehän on vain kaksi kertaa jäänyt ilman mitään rahoja.

Jacekin isä Gin Jadyn oli itsekin G1-voittaja hienoilla numeroilla, sekään ei montaa kertaa jäänyt ilman rahoja. Jadynin suku on kilpailematonta, mutta emälinjasta on lähtenyt useampiakin hienoja laukkahevosia, kuten vaikkapa ensimmäisenä esitelty Gin Izumrud, eikä isälinjankaan tuotto hassumpaa ole, muutamia tähtihevosia sieltäkin löytyy. Jadyn itse jätti muutamia Grade-voittajia.

Jacekin emä Bianka BRA:n isä KF Kronenträger on startannut laukoissa ennen grade-järjestelmän tuloa, statistiikat eivät ole lainkaan kehnommat, 20: 5-4-3-3. Myös Biankan emä GLB Elsha on startannut laukoissa, mutta sen menestys ei ole ollut kovin ihmeellistä. No, starttasi Biankakin kerran, tuloksena sija 5/10 ja 1000v€. Jalostuksessa Bianka sen sijaan menestyi, kolme varsaa, kaksi G1-voittajaa ja yksi G2-voittaja on jotain sellaista, millä voi kehuskella. Kun katsellaan varsojen jälkeläisiä, vastaan tulee useita hyvin menestyneitä laukkahevosia, joten Bianka on ollut merkityksellinen tamma sillä saralla. Niin ja muutenkin, onhan se hyvin erisukuinen meidän muihin hevosiin nähden.

Jacekilla itsellään on useampi varsa, mutta vain yksi niistä (tiettävästi) on startannut laukoissa muutamaa kertaa enempää. Se onkin sitten G1-voittajatamma Gin Kalliope.

–S

keskiviikkona, heinäkuuta 27, 2016

Meidän hevosten mukaan nimetyt LJ-preppilähdöt, osa 2

Laukkapuolella järjestetään joka CAS-vuoden lopulla kaikille ryhmille arvokilpailut, joihin voivat osallistua vain ne hevoset, jotka ovat saaneet osallistumisoikeuden sijoittumalla vuoden aikana järjestetyissä preppilähdöissä. Preppilähdöt jo itsessään ovat arvokilpailuita ja sinänsä arvokkaita. Osa preppilähdöistä on nimetty reaalimaailman esimerkin mukaan, mutta osa lähdöistä on saanut nimensä virtuaalimaailmassa vaikuttaneiden laukkahevosten mukaan.

Ilahduttavinta on se, että preppilähtöjen listaan on päätynyt useita meiltä lähtöisin olevia nimiä. Ajattelin näin kesän kunniaksi esitellä meidän "julkkikset". Kakkososassa esittelen kolmosryhmän hevoset ja Pratap SIM Cupin (PC) prepit. Kakkosryhmän hevosista, eli meillä käytännössä arabeista kukaan ei ole saanut toistaiseksi kunniaa omaan nimikkolähtöönsä.


Pink Drame Noir Stakes
Nimetty angloarabi-tamma Pink Drame Noirin mukaan
G1, 2400m (12F), hiekka, PC Classic prep

Drame Noir ei koskaan kilpaillut meidän nimissä, se on vain meidän kasvattama. En muista ihan tarkkaan, oliko se peräti tilausvarsa Sandille Anfarwol Acresiin vai myytiinkö se sinne ns. valmiina varsana jo ennen kuin se ehti aloittaa kisauraansa. Joka tapauksessa se on kilpaillut koko ikänsä Sandin omistuksissa.

Sen molemmat vanhemmat ovat suvuttomia angloarabi-laukkureita. Isä Zane Noir GA x on G1-voittaja, joka kilpaili pariinkin otteeseen Pratap Cupissa (tuolloin vielä ilman SIM-sanaa välissä), mutta ilman sen kummempaa menestystä. Pari muiden arvokisojen voittoa siltä löytyy kyllä takataskusta ja muutenkin sillä on ihan kivat statistiikat, prosentit, ja voittosumma (21: 6-1-4-7, 28,6% & 85,7%, 1.502.500v€).
Zane Noir on toistaiseksi jättänyt Drame Noirin lisäksi vain toisen varsan, RBSH-ori Pink Granitin, joka lähti meiltä Il'yaan ja on sekin G1-voittaja kolmosryhmässä. Granitilla on jo omiakin varsoja ja kaikki ovat keränneet eritasoisia Grade-voittoja itselleen.

Drame Noirin emä Carabine GA x on sekin G1-voittaja, joka kuusivuotiaana sijoittui toiseksi PC Maresissa. Senkin statistiikat ovat komeaa katsottavaa: 15: 7-4-3-1, voittoprosentti 46,67%, sijoitusprosentti täydet 100 (tosin se ei ole kovin kummoinen saavutus kolmosryhmän lähdöissä, kun kilpailevia hevosia on kovin vähän) ja rahaakin toista miljoonaa.
Carabine myytiin kisauran jälkeen Kerpalle Stableyardiin, missä se tiettävästi ei ole varsonut. Pinkkiin se ehti jättää Drame Noirin lisäksi toisenkin angloarabi-varsan, ori Pink Commodoren, joka sekin lähti jo varsana Sandille ja on G1-voittaja myös, tosin ei lainkaan niin komeilla statistiikoilla ja prosenteilla kuin vanhempansa ja sisarensa.

Drame Noirin numerot näyttävät tältä: G1, 18: 5-2-7-0, vs. 2.179.000v€, 27,8% & 77,8%. Se kilpaili nelivuotiaasta kahdeksanvuotiaaksi ja viimeisenä kilpailuvuonnaan voitti PC Classicin, johon se oli edellisenä vuonna prepannut voitettuaan Pratap Caye Handicapin, mutta se ei tuolloin osallistunut lainkaan PC-lähtöihin.

Sittemmin Drame Noir on toiminut siitostammana ja sillä on neljä angloarabi-varsaa. Ori Everton S (pinkkiläisestä isästä, huomatkaa!) on kauhonut itselleen Grade-voittoja ja arvokilpailumenestystäkin.


Pink Diamant Stakes
Nimetty angloarabi-ori Pink Diamantin mukaan
G1, 2200m (11F), hiekka, PC Classic prep

Diamantilla on samankaltainen tarina kuin Drame Noirillakin: se lähti meiltä jo varsana Sandille, ellei sitten ollut tilausvarsa. Sandin omistamana se on tehnyt niin komean uran, että se sai oman nimikkolähtönsä.

Diamantin suku on kuitenkin hyvin toisenlainen ollakseen Pinkin hevonen. Sen isä on Ionicin arabiori Zitron Edras, jolla on kaksi polvea sukua. Suvusta ei muita laukkahevosia löydy, mutta Edras itse teki komean uran statistiikoilla G1, 15: 5-2-1-2. Edras jätti useampiakin arabivarsoja Ioniciin, mutta niistä ei kukaan ole kilpaillut.

Emä on Ionicista lähtöisin oleva angloarabi-tamma Adanya Ion. Se puolestaan polveutuu laukkavanhemmista, sen isä SA Zahir Shahab ox oli yksi meidän aivan ensimmäisistä laukka-arabeista, G1-voittaja ja pitkän uran tehnyt ori, mutta sen statistiikat eivät ole kovin kummoiset. Zahir on jättänyt paljonkin arabivarsoja, laskujeni mukaan kaikki Ioniciin jääneet ovat startanneet laukoissa, mutta menestystä ei ole juuri tullut.
Adanyan emä on xx-tamma Adalina BAY, myös meidän ensimmäisiin laukkahevosiin kuuluva ostotamma (huomatkaa VHKR:n mukainen ikääntyminen), joka teki komean uran vaikka omistajat olivatkin kovin kokemattomia laukkamaailmassa tuolloin. Se oli BC Turf Milen kakkonen jonain vuonna ja G1-voitto löytyy tuloslistalta myös. Adalina jätti useita varsoja, joista ainakin osa on startannut laukoissa ja jonkinlaista menestystäkin on tullut. Sen varsat ovat lähinnä kuitenkin kolmosryhmäläisiä, sillä on vain yksi ainoa puhdas xx-varsa.
Adanya itse on G1-voittaja, mutta sen statistiikat eivät ole kovin ihmeelliset. Toistaiseksi Diamant on sen ainoa laukoissa kilpaillut varsa.

Diamant itse on tietenkin voittanut PC Classicin seitsenvuotiaana, viisivuotiaana se oli kyseisessä lähdössä kolmas. Muutenkin sillä on hienonhieno statistiikka (13: 5-3-3-2) ja päälle kaksi miljoonaa virtuaalieuroa rahaa. Varsoista löytyy yksi G2-voittaja tällä hetkellä.


Pink Edward Smith Handicap
Nimetty ISH-ori Pink Edward Smithin mukaan
G2, 2000m (10F), hiekka, PC Classic prep

Edward ehti aloittaa kisauraansa Pinkissä kahden lähdön verran, kunnes se myytiin Kerpalle Stableyardiin ja Kerpan omistuksissa se lähes koko uransa ajan juoksikin. Edwardin ura on vähintäänkin mukiinmenevä, jos nyt ei suoranaisesti loistokas. Sen statistiikat ovat 21: 5-7-3-2, prosentit jäävät melko vaatimattomiksi, mutta G1-voitto on aina hieno asia, samoin kuin 2.672.500 virtuaalieuroa tilillä. Arvokisasijoituksiakin löytyy: nelivuotiaana se oli toinen G2 Piruz Elite Stakesissa ja voitti G2 Pratap Cup Easyn; viisivuotiaana se voitti sekä G1 Pratap Rasmúka Cupin että PC Classicin; ja vielä kuusivuotiaanakin se sijoittui toiseksi PC Classicissa.

Edwardin isä on täysiveriori Pink New Kids On The Block, vaatimattomista vanhemmista polveutuva G2-voittaja ja pitkien matkojen ekspertti. Sillä on useampia arvokisasijoituksia, mutta voitot ovat jääneet tulematta. Kid on jättänyt useampia varsoja, sekä täysiverisiä että kolmosryhmäläisiä, mutta joukossa ei ole Edwardin lisäksi muita niin menestyneitä hevosia.

Edwardin emä on suvuton ISH-tamma Unsinkable Molly GA, joka on G1-voittaja kohtuullisen kivoilla numeroilla (19: 5-1-5-4, 26,32% & 78,95%, 1.835.600v€) ja arvokisamenestystäkin löytyy: Rhabarbarum Stakesin voitto, Pratap Cvet Handicapin kolmossija, ja PC Turfin kakkossija. Mollyn varsoista ISH-tamma Pink Countess of Rothes on G1-voittaja.


Pink Breandain Handicap
Nimetty ISH-ori Pink Breandainin mukaan
G2, 2000m (10F), nurmi, PC Turf prep

Breandain kilpaili meillä kuusivuotiaaksi asti, tosin hyvin säästeliäästi, kuusivuotiskauden lopussa sillä oli vain 6 starttia, joista toki kaksi voittoa, kaksi kakkossijaa, ja kaksi nelossijaa, voittoihin kuului G2 Agripin Stakesin voitto nelivuotiaana. Sitten Breandain myytiin – jälleen kerran – Sandille ja se kilpaili seitsenvuotiaana vielä kolmessa lähdössä, joista se voitti kaikki: Pratap Budaseen, Pratap Cvet Cupin, ja PC Turfin. Ura päättyi siis hienoihin numeroihin 9: 5-2-0-2, 55,6% & 100%, vs. 1.630.400v€.

Breandainin molemmat vanhemmat ovat suvuttomia G1-voittajia. Isä Old Fenian GA:lta löytyy muutamia arvokisasijoituksia, emä Lady Amina GA:lta sen sijaan ei. Isä on jättänyt muitakin Grade-voittajia, sen ensimmäinen varsa on PC Turfin voittanut ISH-tamma Pink Diamond, se on myös edellämainitun Pink Countess of Rothesin isä ja ISH-ori Pink Donovan on risuestepuolella G1-voittaja. Lady Aminalla ei ole muita menestyneitä varsoja.

Breandainilla itsellään on kaksi varsaa, nuorempi ei ole startannut vielä, mutta vanhempi, ori Síoraí Brennan on G2-voittaja.

–S

lauantaina, heinäkuuta 23, 2016

Meidän hevosten mukaan nimetyt LJ-preppilähdöt, osa 1

Laukkapuolella järjestetään joka CAS-vuoden lopulla kaikille ryhmille arvokilpailut, joihin voivat osallistua vain ne hevoset, jotka ovat saaneet osallistumisoikeuden sijoittumalla vuoden aikana järjestetyissä preppilähdöissä. Preppilähdöt jo itsessään ovat arvokilpailuita ja sinänsä arvokkaita. Osa preppilähdöistä on nimetty reaalimaailman esimerkin mukaan, mutta osa lähdöistä on saanut nimensä virtuaalimaailmassa vaikuttaneiden laukkahevosten mukaan.

Ilahduttavinta on se, että preppilähtöjen listaan on päätynyt useita meiltä lähtöisin olevia nimiä. Ajattelin näin kesän kunniaksi esitellä meidän "julkkikset". Ensimmäisenä vuorossa on ykkösryhmä ja Breeders' Cupin prepit.


Pink Calamity Jane Stakes
Nimetty tamma Pink Calamity Janen mukaan
G1, 2000m (10F), nurmi, BC Filly & Mare Turf prep

Calamity Jane oli meidän kolmivuotiskomeetta. Se syntyi CAS27, sen isä oli G2-tasolla voittanut Val De Uriel GA ja emä oli Jane Scot GA, jolla on muutama sijoitus maideneista, mutta se ei koskaan päässyt eteenpäin. Ihan tyypillinen Pinkin kasvatti siis.
Se aloitti meidän stayereiden tapaan kilpailemisen vasta kolmivuotiaana, ja heti kolmivuotiskauden statistiikka oli suorastaan järkyttävän hyvä 6: 5-0-0-1. Kauden kruunasi BC Filly & Mare Turfin voitto ja 900.000 virtuaalieuron rahat. Kauden kokonaisvoittosumma nousi 1.149.400 virtuaalieuroon, se on varmasti suurimpia summia, mitä yksikään pinkkiläinen on yhdessä CAS-vuodessa koskaan tienannut.

Harmi kyllä, menestys ei jatkunut vanhempana. Jo heti nelivuotiaana alkoi tuloslista näyttää heikommalta ja vaikka Jane olikin aiemman voittonsa perusteella prepannut BC Filly & Mare Turfiin myös seuraavalle vuodelle, tuloksena toisesta kerrasta oli sija 4/4. Viisivuotiaana se sentään vielä voitti G1 Gulfstream Park Turf Stakes (BC Turf prep), mutta BC Turfin sijoitus oli vaatimaton 3/4. Kuusivuotiaanakin se olisi ollut kelvollinen osallistumaan BC Turfiin sijoituttuaan neljänneksi G1 Crown's Platessa, mutta se ei neljättä kertaa enää osallistunut BC-lähtöihin. Statistiikat koko uralta olivat G1, 24: 7-2-1-5, vs. 3.543.900v€.

Jane lähti kisauran loputtua Sasnakiin siitostammaksi. Sivujensa mukaan se on pari varsaa jättänyt, vanhempi on G3-voittaja, nuorempi ilmeisesti kisaamaton.


Graham Greene GA Stakes
Nimetty ori Graham Greene GA:n mukaan
G2, 3000m (15F), hiekka, BC Marathon prep

Graham Greene GA oli meille keksitty suvuton pitkien matkojen juoksija. Se aloitti kolmivuotiaana melko vaatimattomasti, mutta nelivuotiskaudella se näytti kaikille närhen munat statistiikalla 8: 6-1-1-0. Se voitti kaksi BC Marathonin preppiä, G3 Agave Stakesin ja G3 Xtended GA Handicapin.
Myös nelivuotiskausi alkoi terävästi, kaksi voittoa ja yksi kakkossija Sim Stayer Challengen lähdöistä. Näiden avulla se voitti SSC-sarjan ja kuittasi siitä 400.000 virtuaalieuroa. Sitten tapahtui jotain ja häntäpään sijat alkoivat olla yleinen näky kisakalenterissa. Graham ilmoitettiin vielä kertaalleen BC Marathonille siinä toivossa, että jospa vanhoilla statistiikoilla voisi pärjätä vielä vähän, mutta eipä se onnistunut. Kuitenkin statistiikka G1, 24: 8-2-4-2 ja yli neljä ja puoli miljoonaa virtuaalieuroa ovat sellainen saavutus, että kyllä maahantuoja ja kilpailuttaja jaksaa olla ylpeä niistä.

Grahamkin päätyi kisauransa jälkeen Sasnakiin ja on jättänyt useita erittäin hienoja varsoja. Jos nyt oikein katsoin, yksikään niistä ei ole vielä seurannut isänsä jälkiä BC Marathonin voittajaringissä.


Xtended GA Handicap
Nimetty ori Xtended GA:n mukaan
G3, 2400m (12F), hiekka, BC Marathon prep

Xtended tuli Pinkkiin nelivuotiaana ja jo heti sinä vuonna se starttasi statistiikoilla 4: 3-0-1-0. Viisivuotiaana voittoputki jatkui, aluksi Pinkin, sitten Prismaticin nimissä, se nimittäin myytiin meiltä pois kilpailuikäisenä ja uuden omistajan nimissä se saavutti suurimmat arvokilpailuvoittonsa, se nimittäin korjasi nimiinsä G2 Fifth Third Elkhorn Stakesin ja ja G1 SJ Ecru Conspiracyn. Ori oli stayeri ja kilpaili pääsääntöisesti 2300-2600 metrin matkoilla.

Xtended on siitä erikoinen näin BC-preppien "nimikkona", sillä se ei tiettävästi ole itse osallistunut koskaan sen paremmin BC Marathoniin kuin mihinkään muuhunkaan BC-lähtöön. Viisivuotiaana se preppasi kyllä BC Turfiin, SJ Ecru Conspiracy on sen preppilähtö, muttei kisakalenterinsa mukaan osallistunut siihen. Viis siitä, oriin statistiikat ovat komeaakin komeammat G1, 8: 6-1-1-0.

Kisauran jälkeen Xtended jäi Prismaticiin ja jätti muutaman varsan. Varsoista löytyy menestyksekkäitä yksilöitä, Luxor Feig oli nelivuotiaana toinen BC Marathonissa. Toinen varsa, ori Xtreme Feig on ollut paitsi menestyksekäs laukkahevonen, myös erinomainen siitosori. Sen varsoista löytyy ainakin kaksi eri BC-lähtöjen voittajaa, ori Xtra Bold SNAK (CAS35 BC Turf Mile) ja ori Mister X Feig (CAS31 BC Classic).


Pink Never Again Stakes
Nimetty ori Pink Never Againin mukaan
G1, 1400m (7F), hiekka, BC Sprint prep

Pink Never Again syntyi CAS23 Pinkin kolmannessa ikäluokassa. Sen vanhemmat olivat niitä suvuttomia pinkkiläisiä, jotka olivat jääneet käsiin vuoden 2011 tauon alkaessa. Kummallakaan ei ole minkäänlaista menestystä laukkaradoilla, mutta emä Neva Eva GA osoittautui ihan kelvolliseksi periyttäjäksi (tästä on blogattukin: Esittelyssä siitostamma Neva Eva GA xx), Never Again on sen varsoista ensimmäinen ja paras.

Never oli lupaava jo heti kaksivuotiaana. Se voitti ensimmäisen starttinsa, allowance hoitui kahdella startilla, samoin G3. Kaksivuotiskauden statistiikka on 6: 3-0-2-0 ja muina meriitteinä voitto G3 Cool Patriot Sprintistä ja kolmossija G2 Gran Premio Mijas Sunrisesta.

Kolmivuotiskauden pari ekaa starttia eivät menneet ihan putkeen, mutta sitten alkoi tapahtua: G2:n voitto Escanorissa, kakkossija G2 Woody Stephens Breeders' Cup Stakesissa (BC Sprint prep), voitto G2 True North Handicapissa, neljäs sija G1 Storm Maker Memorialissa, toinen G2-lähdön voitto, voitto G1 Carter Handicapissa (BC Sprint prep tämäkin) ja kauden päälähdön BC Sprint prepin kakkossija. Kiitos vain ja 900.000 virtuaalieuroa rahaakin se kuittasi.

Nelivuotiskausi alkoi terävästi G2-lähdön kakkossijalla ja loppukauden startit päättyivät kaikki voittoon: G1 Hatit Golden Shaheen, G3 Cool Patrol VFU Stakes, G1 Elliot VFU Stakes, ja kirsikkana kakun päällä G1 BC Sprint. Lukemiin G1, 22: 11-4-3-1 on hyvä päättää erään menestyksekkäimmän Pink-kasvatin ura.

Never lähti sekin Sasnakiin siitosoriiksi ja varsalistalta löytyy useampiakin grade-voittajia, arvokisamenestystäkin on tipahdellut.


Pink Discreet Stakes
Nimetty ori Pink Discreetin mukaan
G1, 1700m (8,5F), nurmi, BC Turf Mile prep

Discreet syntyi CAS27. Sen molemmat vanhemmat ovat mailereita/semistayereita, erikoistuneet suunnilleen 1600-1900 metrin matkoille ja niin on Discreet itsekin. Isä Ihavethelooks GA voitti G3-tasolla ja sen statistiikka on ihan mukava 7: 3-1-0-2. En tiedä mihin asti sen rahkeet olisivat riittäneet, jos meidän taukoilu ei olisi katkaissut uraa. Emä Join The Jury GA voitti maidenin ja allowancen kolmivuotiaana, kehnosti menneen kaksivuotiskauden jälkeen. Senkin ura jäi kesken, samasta syystä.

Discreet aloitti kilpailemisen kaksivuotiaana eikä lainkaan huonommin, statistiikoiksi siltä kaudelta tuli G2, 6: 4-1-0-1, rahaa yli 800.000v€, G3 Bloodkiss Feig Handicapin voitto, G2 Juvenile Stayer Cupin kakkossija ja G2 Breeders' Cup Juvenile Turfin voitto. Emme olisi voineet olla ylpeämpiä!

Kolmivuotiaana se preppasi heti BC Turf Mileen ja Triple Crowniin. TC:ssä se osallistui vain kahteen ensimmäiseen osalähtöön, Kentucky Derbyyn ja Preakness Stakesiin, mutta menestys ei ollut kovin kummoista, sijoitukset olivat 5/5 ja 4/5. Rahaa toki tuli ja toisesta sijoitus, mutta viiden hevosen lähdössä se ei ole juuri meriitti. BC Turf Milessa sen sijaan tuli kakkossija, joka ilahdutti kovin.

Nelivuotiaana Discreet kilpaili vain kerran, se kävi pokkaamassa kotitallin G2-lähdöstä kakkosrahat.

Viisivuotiskaudelle lähdettiin varovaisin toivein. Pari ekaa starttia menivät kehnonlaisesti, mutta rahaa niistäkin tuli, arvokisoja kun olivat. Sitten Discreet preppasi kahteenkin otteeseen BC Turf Mileen sijoituttuaan kakkoseksi G1 Sim Duty Freessä ja sijalle 4/8 G1 Challengers' Milessa. Kausi ja ura päättyi hienoon voittoon BC Turf Milessa. Koko uran statistiikat olivat 19: 5-5-0-6 ja rahaa Discreet juoksi muhkeat 4.019.400v€, se näet sai rahaa joka ainoasta lähdöstä urallaan.

Ja hei, jos kiinnostaa siitosori, Discreet on käytettävissä. Vaikka Pink on aika kuollut, hevoset eivät ole (ellei sivuilla toisin sanota) ja Discreet astuu tammoja kyllä. Mikä vielä parempaa, se on myynnissä! Myyn sen toki vain vakavasti otettavalle laukkahevoskasvattajalle, tällaisia helmiä ei olekaan tarjolla ihan joka päivä, ei ainakaan meillä.

– S

torstaina, heinäkuuta 07, 2016

Esittelyssä kuukauden valinnat

Meinaa myöhästyä, mutta kyllähän nyt kuukauden valinnat pitää tehdä! Vanhalla, tutulla RA-HI-menetelmällä (RAvista HIhasta) tässä kuussa esittelen NSH-ori Too Russian Ionin, nonius-tamma Midriacs GA ja tallina uutuuttaan hohtava Zemniak Stud.


Blogissa on puhuttu NSH:n jalostuksesta ja vaaditusta arabiveriprosentista jo aikaisemmin (National Show Horsen jalostus), joten en puutu siihen nyt sen enempää. Totean vain, että Russianin isä oli juuri tällainen "puoli-NSH", sen suvussa oli uuden säännön mukaan liian vähän arabia, vain 25%. Se astuikin sitten vain arabitammoja ja jälkeläisten arabiveriprosentti onkin ihan ongelmaton, 62,5%.

Jännittävän Russianista tekee sen väri, se kun on kimo. Kimon kuvittelisi olevan suhteellisen yleinen väri NSH:illa, koska arabeilla sitä esiintyy niin paljon, mutta kimojen NSH:ta muistuttavien hevosten kuvien löytyminen on aika työlästä. Minulla on ylipäänsä hyvin vähän aitoja NSH-kuvia varastossa, yleensä mennään jollain sinnepäin olevalla kuvalla. Mutta eipä kimoja saddlebredejäkään juuri löydy, silti Too Russianin kuvassa on puhdas saddlebred.

Russian onkin NSH:ksi melko järeä rakenteeltaan, mutta vilkaiskaapa hieman sen sukua. Emä on puhdas venäjänarabi, rakenne ei sinänsä näy, mutta perinteisesti venäjänarabi on arabien verilinjoista se tukevin. Eivät kaikki emän puolen suvun hevosista ole mitään mörssäreitä arabeiksi, mutta tyyppi ja rakenne eivät aina periydy ihan yksi yhteen. Joka tapauksessa pidän kovasti Russianin kuvasta ja suvusta.


Midriacs ja pari muuta noniusta tuli keksittyä taannoin, kun kävin läpi meidän noniuksia ja totesin, että siellä vanhenee pari suvullista oria, joilla ei ole tarpeeksi varsoja eikä meillä ole niille suvultaan sopivia tammoja. Vaihtoehdot ovat vähissä: lopeta ilman varsoja (ei käy!) tai keksi lisää hevosia. Kunpa vain ei unkarilaiselta vaikuttavien nimien keksiminen olisi niin saakutin vaikeaa.

Ja kunpa vain ei nonius-kuvien löytäminen olisi niin haastavaa! Nonius ei ole puoliverinen, se ei ole barokkirotu, se ei ole kylmäverinen, saati nyt sitten poni, se on... nonius. Osa reaalimaailman noniuksista muistuttaa kyllä jonkin verran raskastyyppistä puoliveristä ja joissakin näkyy jopa jotain barokkirotujen piirteitä. Toisaalta varsinkin tammat voivat olla melko vaatimattoman ja "geneerisen hevosen" näköisiä. Siitä sitten vain arpomaan kuvia, mitä sitä nyt itseään liian helpolla päästämään edes virtuaalimaailmassa...


Tavasin ht.netistä sanan budjonnysiittola ja sydänalassa muljahti heti. Voisiko olla, uskoisiko tuota? Kyllä vain, linkin takaa löytyi aloitteleva budjonnysiittola, jonka listoilta löytyi jo suvuttomia tuontihevosia ja muutama suvullinenkin hevonen. Tätä on kaivattu.

Ja vaikka Zemniak ei olisi kiinnittänyt huomiota rodullaan, olisi se muutenkin ihan vierailemisen arvoinen talli. Siisti, simppeli, kivat kuvat, hevoset likipitäen(*) rodunmukaisia. Kaikki muotoseikat ovat siis kunnossa. Erityisesti pidän siitä, että heti perustietojen alla on hevosen luonteesta kerrotty lyhyesti muutamalla lauseella. Laiskat lukijat, kuten allekirjoittanut, voivat siitä heti tsekata että millainen hevonen mahtaa olla luonteeltaan, ilman että tarvitsee lukea läpi sitä tuskallisen pitkää, laatuarvosteluja varten viritettyä tekstiä. No, eipä Zemniakin hevosilla tällaisia ole ainakaan toistaiseksi.

(*) Kirjoitin "likipitäen" siksi, että vierastan kimoja budjonnyja. Kimo mainitaan kyllä muutamassa lähteessä värinä, toki rautias on yleisin, 80% budjonnyista on erisävyisiä rautiaita, loput sitten lähinnä ruunikkoja. Kimon esiintyminen ei teoriassa olisi mahdotonta, esiintyyhän niitä englantilaisissa täysiverisissä, joka on yksi tärkeä kantarotu. Kuitenkaan Hendricks ei mainitse kimoa lainkaan budjonnyista puhuessaan ja North American Budenny Horse Society väittää sen olevan epäsuotava mustan ohella. Alkuperämaan rotumääritelmiä en ole löytänyt toistaiseksi tai ainakaan mainintaa muusta kuin rautiaan värin yleisyydestä.
No, virtuaalimaailmassa toki voidaan vähän venytellä sääntöjä ja tosiaan mitään ehdottoman tarkkaa tietoa en ole asiasta löytänyt. Itse en kuitenkaan kimoa budjonnya talliini halua, mutta jos jonkin budjonnyn suvussa sattuu kimoja olemaan, en anna sen haitata.

– S