perjantaina, tammikuuta 15, 2010

Vvenla vs. VTSY

Jahah, taas menee mehevä riita ihan ohitse, kun ei jaksa seurailla niin aktiivisesti ht.netiä.

Riidassa on kyse virtuaalisesta työsuomenhevosyhdistyksestä, sen riidaksi paisuneesta esittelytopikista ht.netissä ja Vvenlan kirjoittamasta blogitekstistä.

En puolusta kiroilua tai muuta huonoa kielenkäyttöä, mutta jos tuosta Vvenlan blogitekstistä jättäisi kirosanat ja muun ala-arvoisen kielenkäytön pois, se olisi täysin asiallinen arvostelu VTSY:stä. Vvenla on aivan oikeassa moittiessaan VTSY:n ulkoasua, kieliasua ja myös ylläpitäjän käytöstä ht.netin topikissa.

Itselläni pahaa närää herättää sääntösivun tekstien suora kopiointi oikean Työhevosseuran sivuilta. Tietenkin oikean maailman säännöistä on hyvä ottaa mallia virtuaalimaailmaan, mutta suora kopiointi ja tekstin väittäminen omaksi (ei tekijänoikeus- tai lainausmerkintöjä) on suuremman luokan laiskuutta. Luulen etten ole ainoa, joka myös haluaisi sääntöteksteihin selvennyksiä. Mitenkä tavallisella virtuaaliharrastajalla voisi olla käsitys siitä, mikä on juontolaite, kuitupuu, puusilta, kuormalaite, aluspuu, vetokarttu, mitä tarkoittaa käytännössä juonto ja niin edelleen. Jos yhdistyksen pitäjä ei näitä tiedä, vaikka helposti käyttääkin moisia termejä, ollaan erittäin heikolla pohjalla. Työhevosajo on varmasti monelle reaalimaailmassa hyvin tuntematonta aluetta ja niinpä virtuaalisen yhdistyksen ylläpitäjän täytyisi oikeasti tietää jotakin lajista, sen perustermistöstä ja kilpailuista. Siinä nämä harvinaiset lajit poikkeavat suuresti vaikkapa kouluratsastusjaoksesta, koska kouluratsastus on miltei kaikille tuttua eikä selityksiä juuri tarvita.

Tässä suhteessa VTSY:n "kilpailija" VSTH tarjoaa huomattavasti enemmän informaatiota mm. realistisista kilpailutuloksista. Siksi vähän ihmettelenkin, että miksi on työsuomenhevosille perustettu kaksi yhdistystä. Povaan VSTY:stä kuitenkin lyhytaikaista juttua, mutta VSTH:lle toivotan pitkää ikää.

Sitä minä vain ihmettelen, että miksi Vvenlan kieliasua lukuunottamatta asiallinen arvosteluteksti sai tuollaisen hyökkäyksen ht.netissä aikaiseksi. Ellei sitten hyökännyt Tessa ole VTSY:n pitäjän Nooran alter ego...

2 kommenttia:

E_P kirjoitti...

Tuo hyökkäys johtui varmaan juuri tuosta kieliasusta. Jos saman asian olisi sanonut toisella tapaa niin suhtautuminen olisi ollut eri (ainakin toivottavasti). Itse kiinnitin huomiota vain vvenlan kommentteihin koska ne tuosta ponnahtavat eniten esille (ja inhoan sitä kommentointi-tyyliä) joten anteeksi etten kiinnitä huomiota enempää noihin muihin.

Minusta semmonen "minua ei v***n pe****kään kiinnosta muiden mielipiteet minusta"-on myös aika kurja suhtautumistapa...

Sumuhevonen kirjoitti...

Minun makuuni koko hulabaloo paisui liian suureksi, ja suurimmilta osin arvostelu olisi voinut olla kaikin puolin asiallisempaa. Molempien yhdistysten ylläpitäjät osoittivat lapsellisuutensa, kuten myös suurin osa ulkopuolisista arvostelijoita. Kiroilu ja toinen suoranainen haukkuminen ei kuulu pätevään arvosteluun, ja koen itse että sellaiset kommentit voidaan jättää täysin huomiotta.

On totta, että VTSY:n ulko- ja kieliasussa on paljon parannettavaa, mutta se on osoittanut jo olevansa aktiivinen ja kiinnostunut parantamaan yhdistyksen asemaa ja ennen kaikkea työsuomenhevosen asemaa virtuaalimaailmassa. Kun ulko- ja kieliasu korjataan, se saa kuultavasti enemmänkin aktiivisia yhteistyökumppaneita ja asiakkaita virtuaalimaailmasta.

On selvää, että asiaton kommentointi "Jos kerran olet aktiivinen, niin mikset herraisä sitten mene ja paranna noita VTSY:n sivuja. Tuo ulkoasu on suoraansanottuna perseestä ja jo se karkottaa ihmiset pois. Ole aktiivinen ja tee jotain, äläkä vaan vikise" aiheuttaa ihmisessä negatiivisen puolustusreaktion, eikä tietenkään yhteistyökyvyttömästä asenteesta voi odottaa positiviista ja vastaanottavaa vasta-asennetta. Puhumattakaan siitä, että tällaisesta keskustelusta syntyy vielä toinen keskustelunaihe jossa kaksi samaa asiaa ajavaa yhdistystä (joista toinen, VSTH on nimittänyt itsensä nimenomaan epäviralliseksi yhdistykseksi) asetetaan vastakkain täysin negatiivisessa mielessä.

Yhdistysten ylläpitäjien pitäisi nyt selvittää välinsä, istua ns. saman pöydän ääreen ja keskustella yhdistystensä asemat, tavoitteet ja toimet selviksi. On täysin naurettavaa herätellä nykyisissä ja tulevissa yhteistyökumppaneissa negatiivisia asenteita toisesta yhdistyksestä keskustelufoorumilla, provosoida "tappelemaan" ja "jauhamaan paskaa" ( http://forum.hevostalli.net/read.php?f=12&i=723174&t=723174 ) toisen yhdistyksen paremmuudesta.

Yllätyin kovasti molempien ylläpitäjien negatiivisesta asenteesta toista yhdistystä kohtaan, koska minusta oli selvää että toinen yhdistyksistä oli epävirallinen listaussivusto (kuten se itse on mainostanut) ja toinen virallinen.

Kaiken kaikkiaan toivon, että koko yhdistysten välinen kilpailu selviää ja ylläpitäjät todella pystyvät keskustelemaan asiat selviksi. Molemmat kuitenkin pyrkivät omalta osaltaan parantamaan työsuomenhevosen asemaa virtuaalimaailmassa, järjestämään kilpailuja ja toimintaa kasvattajille ja tarjoamaan tietomääräänsä ulkopuolisille harrastajille. Parannettavaa löytyy mitä ilmeisimmin molempien osalta.