torstaina, huhtikuuta 19, 2012

VSN: kysy pois!

Sain alkuviikosta kyselyä eräästä arvostelustani 20.4. näyttelyissä. Ystävällisessä hengessä poninomistaja halusi varmistaa, että onhan pistemäärä oikein ja pisteiden järjestys sama kuin VSN:n sivuilla, kun hänellä oli hieman ruusuisempi käsitys poninsa rakenteesta ja minä taas olin teilannut otuksen lähes täysin. No, kysyvälle vastataan ja kohteliaasti kysyvälle vastataan vielä varmemmin. Kirjoittelin siis vastauksen että kyllä pisteet ovat oikein ja oikeassa järjestyksessä ja kerroin vielä analyysin eri rakennekohdista eli mitä itse näen niissä ja mitkä seikat ovat vaikuttaneet pisteisiin.

Toistaiseksi en ole tuomaroinut kovin montaa VSN-luokkaa ja tämä onkin ainoa kysymys, mitä arvosteluista ja pisteyksistä on tullut. Vastailisin tämänkaltaisiin kysymyksiin mielelläni enemmänkin, koska uskon niiden avaavan kyselijöille sitä, miten rakennearvostelu tehdään, mitä tuomari haluaa nähdä minkäkin rodun kohdalla ja toisaalta ehkä myös opettaa kysyjää itseään katsomaan rakennetta ja ehkä jopa arvostelemaan itse.

Mielestäni ei ole lainkaan tervettä, jos tuomareita pidetään jotenkin niin suurina guruina, ettei heihin uskalleta ottaa yhteyttä, jos on jotain kysyttävää tai jopa kyseenalaistaa. Tämä johtaa usein siihen, että sitten tuomarien selkien takana, yleensä kuitenkin jollain julkisella foorumilla puidaan tuomarointeja ja todetaan kanssakirjoittelijoiden voimin tuomarin olevan tietämätön puusilmä, mutta kukaan ei tajua kysyä tuomarilta itseltään perusteluita. Tuomarilla nimittäin on tai ainakin pitäisi olla hyvät perustelut antamilleen pisteille! VSN:n tapauksessa tuomarointi on kuitenkin avoimempaa sen takia, että pistemäärät ovat tosiaan näkyvillä tuloksissa kuin vaikka on NJ:ssä tai taukoilevassa/edesmenneessä VNT:ssä.

Mutta että jos tuomaroimassani VSN-luokassa tuntuvat rakennepisteet olevan ihan nurinkuriset siihen nähden, mitä itse hevosessa näet, niin laita vain kysymystä. Minä kerron sitten, jos kysymyksiä alkaa tulla niin paljon liikaa, etten ehdi niihin vastailla.

-Gin

Ei kommentteja: