Järjestän Ionicin nimissä ensimmäisen VSN-näyttelyn 18.3., mutta knabstrup-orien luokka tuli jo täyteen ennen tuota päivämäärää ja siitä on nyt tulokset julki. Tämä on ensimmäinen kerta kun olen varsinaisesti tuomaroinut knabstrupeja ja tietysti myös ensimmäinen kerta VSN-näyttelyissä.
Vasta kauan aikaa kutsun kirjoittamisen jälkeen tajusin, etten ole määritellyt lainkaan, minkä tyypin perusteella tuomaroin knabstrupit. Rodun sisällähän on neljä tyyppiä: sport, classical, pony ja miniature. Tein sitten hätälisäyksen luokkatietoihin, että kaikki knabstrupit arvostellaan urheilutyyppisinä. Syy tähän oli se, että urheilulinja on itselleni helpoin arvostella, se on reaalimaailmassa todennäköisesti yleisin linjoista ja ainakin itse olen olettanut myös virtuaalimaailman knabstrupien olevan pääsääntöisesti urheilulinjaisia. Virtuaalimaailmassa ei noita linjoja ole merkitty, joillain on ollut aikojen kuluessa knabstrup-poneja, mutta ne on yleensä mielletty kokonaan eri roduksi kuin knabstrup-hevonen.
VSN:n arvosteluperiaate on mielestäni kiva: siinä jokainen hevonen pisteytetään kymmenestä kohdasta skaalalla 0-5p eli kokonaispistemäärä vaihtelee välillä 0-50p. Sitten hevoset pannaan kokonaispistemäärän perusteella paremmuusjärjestykseen. Tasapisteissä paremmuusjärjestys ratkaistaan yksittäisten kohtien pisteillä siinä järjestyksessä kuin pisteet merkitään.
Hevosia ei siis varsinaisesti vertailla keskenään. Tämä on itselleni aina se vaikea kohta, koska hevosten vertailussa keskenään on omat ongelmakohtansa ja pitäisi osata päättää, mikä piirre on nyt toivotumpi kuin jokin toinen. Olenkin käyttänyt usein luokkia arvostellessani VSN:n kaltaista pisteytysjärjestelmää ja olen siitä puhunut useassa yhteydessä.
Ei se silti niin helppoa ole ja tuossa pistejärjestelmässäkin on omat heikkoutensa. Yleensä käy samalla tavoin kuin tuon knn-oriluokankin tuloksissa: parhaat erottuvat pisteillä muista, samoin huonoimmat, mutta siinä keskikastissa on sitten useampia hevosia muutaman pisteen sisällä toisistaan ja yleensä ainakin itse joudun vielä miettimään tätä keskikastin paremmuusjärjestystä, koska ne pienet piste-erot eivät siihen oikein riitä.
Perinteisesti olen itse ollut kovin nuuka jakamaan mistään rakennekohdasta maksimipistemäärää 5, mutta toisaalta hevosten taso on useimmiten niin hyvä, että yhtäkään pistettä voi jakaa harvoin. Käytännössä tämä siis karsii käytetyt pisteet välille 2-4 ja erojen syntyminen on entistä pienempää. Tietoisesti tätä VSN-luokkaa tuomaroidessani yritin tehdä enemmän pistehajontaa käyttämällä rohkeammin noita ääripäitä ja kyllähän sitä hajontaa tuli, mutta siinä on edelleen se keskikasti. Pistevälillä 27-31 on tuossakin luokassa 6 hevosta kymmenestä.
Jos olisin ollut tekemässä esimerkiksi VNT-arvostelua, olisin omine nokkineni käyttänyt tuota pistearviointia, mutta vertaillut sitten vielä noita keskikastin hevosia toisiinsa ja olisin voinut päätyä hieman erilaiseen paremmuusjärjestykseen. En ole ihan vakuuttunut siis tuon luokan järkevästä paremmuusjärjestyksestä, mutta näillä nyt mennään kun VSN on kyseessä. Ei siinä järjestyksessä varsinaisesti mitään suurta ole vialla, voittaja on voittaja ja keskikastin paremmuusjärjestystä voisi hioa maailman tappiin asti.
Kuten sanoin, knabstrupeja en ole varsinaisesti arvostellut aiemmin ja nyt törmäsin pahaan ongelmaan: rotuleima. Knabstrup on kohtalaisen hajanainen rotu, sanoisin että se on edelleen kehitysvaiheessa, sporttityypin tarkoituksena on käsittääkseni luoda hevonen, joka on tiikerinkirjava ja rakenteeltaan moitteeton ratsu eli melko lailla puoliverityyppinen.
Koska jalostuspohja ei kuitenkaan ole ollut kovin pv-tyyppistä, eivät nykyiset sporttiknabstrupit ole kovin puoliverimäisiä eikä sitä mielestäni pitäisi edes odottaa hevosilta vielä. Joten rotutyyppi elää vielä eikä voida odottaa täysin puoliverimäistä rakennetta ja toisaalta knn ei ole puoliverinen, niin että sen rotuleiman kanssa on ihan todellisia ongelmia. Niinpä vähintään 3 pisteen saamiseen rotuleima-kohdasta riitti tiikerinkirjava väri ja se, että hevonen ei ollut selkeän ponimainen, kylmäverimäinen eikä muistuttanut rakenteeltaan erityisesti mitään muuta rotua (paitsi puoliveristä ihannetapauksissa).
- Gin
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti