torstaina, tammikuuta 22, 2015

Arabi-foorumi ja muuta arabiasiaa

Siltä varalta, ettette ole sattuneet huomaamaan, on TK perustanut foorumin virtuaaliarabien harrastajille ja kasvattajille: VIRTUAALINEN ARABIANHEVOSFOORUMI.

Allekirjoittanut on siellä jo avannut sanaista arkkuaan, odotan sitä muiltakin.

Noin muuten olen yrittänyt heti tässä alkuvuodesta keskittyä erityisesti arabeihin. Kuten viime vuoden kasvatusta käsittelevässä joulukalenteripostauksessa (Joulukalenteri 17: kasvatus vuonna 2014) totesin, noin suurella rodulla ei ole varaa pitää kahta lusmuvuotta peräkkäin. Mitäkö tapahtuu jos näin käy? Sama kuin Gin Ahaltekissä, hommat kasaantuvat niin pahasti, että tekee mieli lusmuilla muutama seuraavakin vuosi. Ja sitä seuraava. Ja ehkä vielä senkin jälkeen. Ja ja ja...

Meillä on aivan hirveästi vuonna 2010 syntyneitä arabeja, jotka tiukasti VHKR:n mukaan laskettuna kasvaisivat jo virtuaalihorsmaa, mutta kun ei tiinä lopettaakaan voi, kun niillä ei vielä ole varsoja. Jos mentäisiin ihan tarkalleen VHKR:n mukaan, minun pitäisi tänä nyt olla hoitamassa vuosina 2012-13 syntyneitä hevosia siitokseen ja sitten hautaan. Vuoden 2011 kasvattimäärä on onneksi pieni, kun se vuosi meni taukoilun merkeissä (kaikkien rotujen kohdalla), mutta kun arabien määrä on niin hirmuinen, niin niiden kanssa joutuu näkemään tuhottomasti vaivaa.

Olen miettinyt, että mitä minun pitäisi tehdä arabilaumalle. Fakta nyt vain on, että 500-päisen arabilauman pyörittäminen ei ole helppoa. Enkä ole lainkaan varma, että nykyisten sukulinjojen säilyttämiseen tarvittaisiin näitä kaikkia hevosia. Mitä jos valikoisi joitain kymmeniä hevosia, mahdollisimman monipuolisista suvuista ja sen jälkeen myisi pois tai lopettaisi kaikki muut, jotka eivät olisi suvuiltaan täysin uniikkeja niihin säästettäviin nähden? Ja kun asiaa ajattelee pidemmälle: nimenomaan minun ei ole pakko säilyttää kaikkia mahdollisia ori- ja tammalinjoja, mitä olen saanut Ioniciin haalittua. Niinpä ei ole välttämätöntä, että jokainen tamma jättäisi tammajälkeläisen ja ori orijälkeläisen. Eihän suoran ori- tai tammalinjan katkeaminen vielä tarkoita kyseisen hevosen täydellistä katoamista suvuista, asia on ollut vain helpompi hahmottaa säilyttämällä tamma- ja orilinjat.

En tiedä vielä mitä teen arabilaumalleni, mutta siitä olen varma, että jos olet arabia vailla, niin nyt kannattaa tulla kyselemään :) Ehkä pitäisi jaksaa raapustaa taas myyntitopikki.

- S

PS. Seuraava postaus ei tule tasan viikon päästä torstaina 29.1. vaan sunnuntaina 1.2. kun kuukausi vaihtuu silloin.

Ei kommentteja: