sunnuntaina, joulukuuta 10, 2017

Ionicin kuulumiset

Keksin kesällä uuden otteen tähän virtuaalihevosteluun, kerroin siitä elokuussa täällä blogissa otsikolla Uusi työskentelytapa Ionicin kanssa. Lyhyesti sanoen: keskityn vain yhteen rotuun viikossa, teen kasvattien sivuja, lopetan vanhoja hevosia, mietin astutuksia, etsin kuvia ja niin edelleen. Uusi viikko tarkoittaa uutta rotua. Tätä on tässä nyt muutama kuukausi kokeiltu, tulokset ovat rohkaisevia mutta eihän tuo mikään täydellinen tapa ole. Tai ehkä olisi, jos en olisi näin laiska ja leväperäinen virtuaaliharrastuksen suhteen.

Kun lähden puuhaamaan uuden rodun kanssa, listalla ovat seuraavat asiat suunnilleen tässä järjestyksessä:
1. Sivujen tekeminen jo suunnitelluille kasvateille
2. Vanhojen hevosten lopettaminen, jos niitä on jo käytetty riittävästi jalostuksessa
3. Varsojen suunnittelu vanhoille hevosille
4. Varsojen suunnittelu nuoremmille hevosille
5. Tarvittaessa uusien hevosten ostaminen ja/tai keksiminen
6. Kuvien etsintä kuvattomille hevosille
7. Luonnekuvausten kirjoittaminen

Eivät nämä nyt ihan aina tässä tärkeysjärjestyksessä mene, mutta sinne päin kuitenkin. Ja on tietenkin tärkeää tehdä ensin niille kasvattilistalla roikkuville varsoille sivut, jotta niitä voi sitten tarvittaessa yhdistellä vanhojen hevosten kanssa kohdassa 3. Luonnekuvauksia saa tästä huolimatta odottaa hamaan tulevaisuuteen, harvan rodun kohdalla pääsee siihen tilanteeseen, ettei oikeasti olisi loppuviikosta mitään muuta tekemistä kuin kirjoittaa luonteita. Kuvien etsiminen sen sijaan voi hypätä listalla ylemmäs ainakin toviksi, kun tuo "paperityö" pitkästyttää.

Mutta eihän siitä mihinkään pääse, että viikko on aika lyhyt aika, jos käsittelyssä on jokin iso rotu, kuten vaikka tersk tai FWB. Suunniteltuja ja jo syntyneitä FWB-varsoja roikkuu kasvattilistalla toistasataa, näistä suurin osa kaipaisi edelleen sivuja itselleen, sehän ei viikossa eikä vielä kahdessakaan onnistu. Ei varsinkaan FWB:n kohdalla, joilla on usein hyvin pitkiä sukuja ja sen sukutaulun pakertaminen vie aikaa, kun tykkään tehdä suhteellisen täydellistä työtä eli kaivaa sinne kadonneet hevoset ja niiden sivut myös. Pitkäsukuisten hevosten sivuja ehtii ja viitsii yhdessä illassa tehdä ehkä pari, kolme, sen jälkeen tulee stoppi. Vanhojen sukujen perkaaminen on kyllä ihan mielenkiintoista puuhaa, mutta siihen kuluu rutkasti aikaa eikä sitä määräänsä enempää jaksa tehdä.

Sitten jos on ns. rikkonainen viikko, se näkyy heti virtuaaliharrastuksessakin. Matkat, iltamenot, kaikki tämmöinen tietenkin vähentää sitä virtuaalihevosteluun käytettyä aikaa. Jotenkin tuntui vielä että nuo mainitut kaksi isoa rotua, terskit ja FWB:t, saivat tästä enemmän kuin oman osansa. Molempien kanssa puuhasin viikon sijasta kaksi, mutta sattui niin paljon kaikenlaista menoa näille viikoille, että lopullinen aikaansaannos jäi aika vaatimattomaksi. Siellä on edelleen niitä sivuttomia FWB-varsoja kasvattilistalla ja terskivarsoja en kovin montaa ehtinyt ja viitsinyt suunnitella. Tietenkin isojen rotujen kanssa inspiraatiota tekemiseen saattaa syödä myös epätoivo: kun pitäisi oikeasti tehdä sadalle kasvatille sivut viikossa tai suunnitella 2-3 varsaa jokaiselle 150:stä tersk-tammasta, niin onhan siinä vähän elefantin syömisen meininki. Päätin etten aio ottaa tällaisesta stressiä, mutta kyllä se vaikuttaa intoon kun tietää jo lähtöönsä, ettei tästä valmista saada. Onneksi virtuaalihevoset eivät kärsi, harmi että omistajasta ei aina voi sanoa samaa!

Tämä nyt loppuva viikko on ollut sellainen "sillisalaatti-viikko", en ole käsitellyt mitään rotua vaan tein kaikenlaista muuta, kuten esimerkiksi tein vieraiden orien varsoille sivuja, kalastelin kisatuloksia vanhoista ARJ-kisoista, tein muitakin sellaisia asioita, jotka ovat roikkuneet mailissa tai muualla vähän turhan kauan, keksin syntyneille kasvateille nimiä. Siis kaikenlaista pikkusälää, joka helposti jää jalkoihin muuten. Oikeastaan näin kävi ihan vahingossa, tällä viikolla olisi ollut SGSH:n vuoro, mutta koska en todellakaan tiedä mitä teen SGSH:n kanssa, ei oikein napannut vääntää kauhealla vaivalla niitä varsojen sivuja, kun jos ne vaikka menisivät kaupaksi tai jotain. Niinpä aloin tehdä kaikenlaista muuta hyödyllistä SGSH-sivujen sijaan tehtäväksi. Käyhän se näinkin ja voi olla, että joskus myöhemmin pidän ihan tarkoituksella näitä sillisalaatti-viikkoja.

Mutta ensi viikolla vuorossa ovat saddlebredit. Maltan tuskin odottaa!

– S

Ei kommentteja: