keskiviikkona, syyskuuta 05, 2018

Kun kilpailee ilman tavoitteita

Kilpailutan satunnaisesti hevosiani eri jaosten alaisissa kilpailuissa, pääasiassa ARJ:ssä, mutta toisinaan ihan myös perinteisissä lajeissa ja KRJ:ssä ja ERJ:ssä. En varsinaisesti tiedä miksi tätä edes teen, jo aikoja sitten olen todennut että Ionicin hevosilla ei ole mitään asiaa laatuarvosteluihin riippumatta siitä, miten paljon niillä on sijoituksia. Eikä tarkoituksena ole edes kerätä täyttä määrää sijoituksia yhdellekään hevoselle, ei edes sitä 20 sijoitusta, joka tekisi hevosesta kelvollisen laatisvarsan vanhemmaksi. Joka kerta en edes muista/jaksa/viitsi kirjata niitä muutamia sijoituksia osallistuneiden hevosten sivuille.

Onko tämä väärin?

Tietenkään se ei ole väärin, ovathan jaosten alaiset kilpailut avoimet kaikille, mutta en tarkoita nyt sitä varsinaisesti. Lähinnä ajatukseni on se, että teenko kenties väärin "varastaessani" sijoituksia turhille hevosilleni niiltä harrastajilta, jotka kilpailevat tavoitteellisesti ja joiden tähtäimessä ovat laatuarvostelut. Jokainen Ionicin hevosen saavuttama sijoitus on pois jonkin toisen sijoitusmäärästä.

Kuten tunnettua, sijoituksilla saa pisteitä laatuarvosteluissa ja niitä jaetaan kilpailuissa vain rajoitetusti, joten siinä mielessä kyseessä on rajoitettu resurssi. Voinkin siis hyvin ymmärtää jos jotakuta närästäisi tämän resurssin jakaminen sellaisen kanssa, joka ei sitä käytä hyväkseen ja jolle se ei merkitse mitään. Toisaalta kilpailuita voi järjestää (ymmärtääkseni) miten paljon vain jaksaa kisakutsuja tehdä ja hevosensa saa ilmoittaa niin moneen kilpailuun kuin ikinä ehtii, joten eivät sijoitukset varsinaisesti mikään rajallinen resurssi ole.

Jaettujen sijoitusten määrä luokkaa kohden riippuu osallistujien määrästä. Ideaalitilanne olisikin siis se, että tuon mahdollisimman paljon hevosia kilpailuihin, jotta osallistujamäärä kasvaa ja sijoituksia voi jakaa enemmän mutta että yksikään minun hevoseni ei sijoitu. Tässä tapauksessa minun kilpailemisestani olisi selkeää hyötyä muille harrastajille, ei nyt mitenkään paljon mutta edes vähän. Tulokset pitää kuitenkin arpoa puolueettomasti, niin voi hyvinkin käydä niin että minun hevoset vievät ne ylimääräiset sijoitukset muiden nenän edestä. Pieniksi jäävissä luokissa saattavat Ionicin hevoset olla hyvinkin yliedustettuina. Näin on käynyt useissa ARJ-luokissa, joihin saa yksi omistaja tuoda 10 hevosta ja sitten siellä on 10 ionicilaista ja pahimmassa tapauksessa vain muutama hevonen muilta omistajilta. KRJ:ssä ja ERJ:ssä näin toki ei käy, ne ovat niin suosittuja ja toisaalta luokat eivät ole rajoitettuja esimerkiksi rodun perusteella.

Niin tai näin, en aio menettää yöuniani sen takia että käyn satunnaisesti niistämässä muutamalta laatisharrastajalta arvokkaita sijoituksia vaikka se periaatteessa onkin "väärin". Toisaalta ymmärrän kyllä teoriassa jos jotakuta sieppaa tällainen sunnuntaikilpaileminen epätavoitteellisesti, onhan se aina pois joltakulta muulta. Käytännössä saattaisin hämmästyä, jos joku harrastaja tällaista esittäisi julkisesti, en ole koskaan uskonut siihen että täysin yksisilmäisesti pelkkiin laatuarvosteluihin tähtääviä harrastajia on olemassa.

–S

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä vaan, joidenkin touhu on niin tosikkomaista, että sopiikin tuollaisen sunnuntaikisailijan vähän näpäyttää :D

Se Ionicin Sirpa kirjoitti...

Hah hah! Tätäkin kyllä pohdin, että ehkä tämä sunnuntaikisaamiseni onkin jonkinlainen tiedostamaton, vienosti esitetty keskisormi tosikoille. Ei sillä että uskoisin niin tosikoita harrastajia olevan olemassa, mutta kuitenkin.

Tuire kirjoitti...

En minäkään mun irlannincobeilla tähtää laatuarvosteluihin, mutta silti kilpailen kaikilla sen 40 sijoitusta. Että sori vaan munkin puolesta, vien monen monta sijoitusta (ainakin 300 hevosta kisattu tai vielä kisauksessa) ns. turhaan, koska edes vanhemman roolissa hevosteni sijoitukset eivät pääse "käyttötarkoitukseensa" :D Plus nyt siirryn porrastettujen puolelle, joten siellä tulen jatkossa viemään parempia pisteitä muilta oikeasti tavoitteellisilta kisaajilta.

Anonyymi kirjoitti...

Näin tosikisaajana sanon että en välitä yhtään kenen muun hevosia siellä on, enkä usko että kauhean moni muukaan välittää. Etsin vaan haulla oman nimimerkin ja otan mahdolliset sijoitukset ylös. En oikeastaan edes kiinnitä huomiota siihen että kenen muun hevoset on siellä mukana.

Anarchy kirjoitti...

Olen miettinyt välillä tismalleen samaa, viimeksi todetessani, että hevoseni ovat yliedustettuina VPV Cupin KERJ ja ERJ kisoissa (ei ole montaa kuukautta, kun olin toisessa ainoa osallistuja...). En tiedä vienkö hevosiani ikinä laatiksiin, mutta rehaan niitä eri cuppeihin ja arvokisoihin senkin edestä. Etenkin WRJ kisat ovat saaneet tuta tämän ("sori siitä"). Henkilökohtaisesti olen ollut vain iloinen nähdessäni esimerkiksi Sirpan ilmoittamia hevosia kisoissa, viimeisin taisi olla juurikin jokin VPV cup, ellei SPCn kisoja lasketa. (PS. Sain blogistasi sen viimeisen sysäyksen rekisteröityä sinnekin, pitkään jatkuneen pohdinnan jälkeen...)

Se Ionicin Sirpa kirjoitti...

Tuire N: on meitä sitten muitakin, etten vain minä! Ja rehellisesti sanoen minun kisaamiseni on niin lepsua ja satunnaista, että ei se oikeasti ole keltään pois.

Anonyymi: tuohon minäkin oikeastaan luotan, harva kisaaja varmasti tutkiskelee tarkemmin luokkien tuloksia, kunhan vain kaivaa sieltä ne omien hevostensa sijoitukset. Niin minäkin teen!

Anarchy: cupit ovat vielä "pahempi" siinä mielessä että niiden sijoituksista saa lisäpisteitä ja ne sentään ovat rajoitettuja kisoja jos mitkä! Ja olen minäkin osallistunut ainakin muutamaan ARJ-cupiin täydellä satsilla hevosia (mikä ei todellakaan ole ihan vähän). Että todellakin sori siitä, mutta aion kyllä jatkaa tällä linjalla. Hienoa myös saada uusi kisaaja SPC:nkin pariin!