sunnuntaina, helmikuuta 12, 2017

Väriteoriaa: perusvärit – ruunikko

Tämä postaus on osa väriteoria-sarjaa.


Ulkonäkö
Ruunikon peitinkarva on ruskea, jouhet ja jalat ovat mustat. Jalkojen musta väri ylettyy yleensä etupolveen ja kintereeseen asti, se voi levitä ylemmäskin. On kuitenkin olemassa ns. villiruunikko, jonka jaloissa mustaa on ehkä vain vuohiseen asti ja jalat ovat pääasiassa ruskeat, nivelien kohdalla saattaa olla tummempaa väriä.

Ruunikolla esiintyy useita eri värinimityksiä peitinkarvan sävyn mukaan:
– Ruunikko: peitinkarva on keskiruskea, ei punertavansävyinen
– Vaaleanruunikko: peitinkarva on vaaleanruskea, ei punertavansävyinen. Varsinkin alkuperäisroduilla on jauhokuono, vaalea mahanalus ja jalkojen sisäpuolet (ns. pangare-kuviointi)
– Vaaleanpunaruunikko: peitinkarva on vaalea punertavanruskea
– Punaruunikko: peitinkarva on punertavanruskea
– Tummanruunikko: peitinkarva on tummanruskea, ei punertava. Väri on yleensä tummempi ylälinjalla ja vaalenee alaspäin. Papurikkokuviointia voi esiintyä.
– Tummanpunaruunikko: peitinkarva on tumma punertavanruskea. Väri on yleensä tummempi ylälinjalla ja vaalenee alaspäin. Papurikkokuviointia voi esiintyä.
– Mustanruunikko: peitinkarva on pääasiassa musta tai hyvin tummanruskea, turvassa, silmien ympärillä, kainaloissa ja kupeissa on ruskeaa sävyä. Mustanruunikon väri saattaa vaihdella vuodenaikojen mukaan, lyhyessä kesäkarvassa ruskeat alueet näkyvät yleensä selvimmin, pitkässä talvikarvassa hevonen saattaa näyttää kokomustalta. Erityisesti tätä tapahtuu pitkän talvikarvan kasvattavilla roduilla.

Tummat ja punertavat sävyt ovat yleisesti ottaen yleisempiä kuin vaaleat ruunikon sävyt.

Ruunikolla on varsana yleensä vaaleat jalat ja vasta varsakarvan vaihtuessa jalat muuttuvat mustiksi. Vielä varsakarvan vaihduttuakin jotkin nuoret hevoset saattavat muistuttaa vaaleajalkaista villiruunikkoa, mutta jalat tummenevat mustiksi myöhemmin.

Mihin on mahdollista sekoittaa?
Mustanruunikko on helppo sotkea muihin tummiin väreihin: sysirautiaaseen, kulomustaan, mustaan, tai mustanvoikkoon. Varsinkin kuvista ei ruskehtavat alueet välttämättä näy ja hevonen voi näyttää mustalta.
Vaaleanruunikon sekoittaa helposti ruunivoikkoon tai hallakkoon. Ruunivoikolla peitinkarvan värisävy on yleensä selkeästi kellertävä, vaaleanruunikolla enemmän punertavanruskea, vaikkei varsinaisesti vaaleanpunaruunikko olisikaan. Myös hallakko on yleensä keltasävyinen ja sillä yleensä on näkyvissä hallakoille tyypilliset tuntomerkit, kuten seepraraidat jaloissa, siima, ja kaksiväriset jouhet.

Esimerkkikuvia
ruunikko
vaaleanruunikko
punaruunikko
tummanruunikko
tummanpunaruunikko: voidaan neuvotella, onko tämä niin erityisen TUMMA, mutta punaruunikko nyt kuitenkin. Papurikkokuviointi selkeää.
tummanruunikko: alkaa olla jo lähellä mustanruunikkoa, huomatkaa vaaleammat alueet päässä, kainalossa, kupeilla ja istuinkyhmyillä.
vaaleanruunikko
vaaleanruunikko pangare-kuvioinnilla
vaaleanruunikko
mustanruunikko. malliesimerkki mustanruunikosta, oikeastaan sen erottaa mustasta vain ruskehtava sävy kupeilla ja turvassa
mustanruunikon pää: tässä näkyy hienosti turvan punertavanruskea väri
hyvin tumma mustanruunikko, ruskeaa sävyä näkyy oikeastaan vain turvassa. Huomatkaa kuitenkin rungolla näkyvä himmeä papurikkokuviointi, joka on melko tyypillistä tummille ruunikoille.
villiruunikko: jalat ovat likimain muun peitinkarvan väriset, vain vuohisista alaspäin on tummempaa väriä, samoin etupolven ja kintereen kohdilla.

Esiintyminen ja yleisyys
Ruunikko on epäilemättä yleisin perusväreistä ja yleisin väri hevosilla ylipäänsä, tosin rotukohtaista vaihtelua esiintyy. Esimerkiksi suomenhevonen on hyvin rautiasvoittoinen väri ja ruunikko on harvinainen. Clevelandinruunikko lienee ainoa rotu, jolla on sallittu ainoastaan ruunikko väri.

Lyhenteet
rn – ruunikko
vrn – vaaleanruunikko
vprn – vaaleanpunaruunikko
prn – punaruunikko
trn – tummanruunikko
tprn – tummanpunaruunikko
mrn – mustanruunikko

Vieraskieliset nimet
Englanti: bay (b), brown (br) (erit. tumman- ja/tai mustanruunikko)
Ruotsi: brun (br)
Saksa: der Braune (br)

Genotyyppi
ruunikko: E A
villiruunikko: E A+

Huomattavaa periytymisessä
Ruunikko on vallitseva sekä mustaan että rautiaaseen nähden. Mustaa ja rautiasta aiheuttavat geenit voivat periytyä piilossa ruunikon värin alla.
Villiruunikon värin aiheuttaa erillinen alleeli A+, joka on hallitseva A-alleeliin nähden.
Mustanruunikon genetiikasta ei ole tietoa, aiemmin epäiltiin että sen aiheuttaisi AT-alleeli, mutta se teoria ei kuitenkaan pitäne hevosilla paikkaansa.

Ei kommentteja: