sunnuntaina, helmikuuta 05, 2017

Bullet journal virtuaalihevostelun apuna

Törmäsin viime vuoden puolella HS:n artikkeliin aiheesta bullet journal. Termi on kyllä tuttu, netistä löytyy sillä hakusanalla paljon materiaalia, ohjeita, ideoita, ja eritoten kuvia hienosti koristelluista bullet journaleista. Itse pidin moisia juuri tuon koristeellisuuden takia lähinnä askarteluprojekteina ja koska oma peukaloni on suurimman osan ajasta keskellä kämmentä, ei se kiinnostanut.
Tuo Hesarin artikkeli kuitenkin vapautti bullet journalin koristelupakosta: sehän on päiväkirja, kalenteri, to-do-lista ja vaikka mitä muuta hyödyllistä, eikä sen tekemiseen tarvita edes kaunista käsialaa ja värikkäitä kyniä. Vain muistikirja ja kynä. Kuulosti juuri minun jutulta! Kyllähän kännykkään saa kaikenmaailman kalenteria ja muistilista-ohjelmaa, päiväkirjaa ja en keksi heti aihetta, josta ei olisi jo jotain applikaatiota tehty. Mutta se ei poista sitä seikkaa, että kännykällä kirjoittaminen tuntuu kömpelöltä ja muutenkin kännykän näyttö ja kaikki mahdolliset softat ei taivu samaan kuin paperi ja kynä. Plus että olen pahasti fiksoitunut muistikirjoihin.

No, aloitin into piukassa bullet journalin pitämisen joulukuun alussa. Kuukauden verran kesti siinä, että tajusin sen soveltuvan myös virtuaaliasioiden hoitoon. Se alkoi ihan viattomasti: sain pari ideaa uusiin blogipostauksiin ja ajattelin että voisin tehdä niille oman listansa, niitä kuitenkin pulpahtelee mieleen jatkuvasti. Sitten merkkasin viikon to-do-listalle hoidettavan VSN-tuomaroinnin. Ja pari ostohevosta. Ja niin edelleen. Nyt minulla on kk-tasolla kaksi to-do-listaa: real life- ja virtuaali-lista.

Tässä kuva oman BJ:ni yhdestä aukeamasta. Vasemmalla on yhden viikon to-do-lista (joo, oli vähän hektisempi viikko ja ostelin paljon hevosiakin) ja oikealla päivitetyn väriteoria-sarjan kaavailtu sisällysluettelo.

Tämä kuulostaa pieneltä asialta, mutta on itse asiassa melkoinen hyppäys omissa työtavoissani, joita on tähän mennessä kuvannut pääasiassa sana "leväperäinen". Ainoa kirjanpito tärkeiden asioiden suhteen oli merkitä jonkin tekemistä vaativat sähköpostit tähdellä inboxissa. Inboxissa on aika paljon tähdellisiä maileja, joten sekaan saattoi unohtua jokin kiireellisesti hoidettava VSN-tuomarointi. Jos sovin hevosten ostoista jollain foorumilla, ostohevoset saivat sivut jos satuin muistamaan asian. Astutusmerkinnät, kisailmoittautumiset, näistä varmaan 75% jäi lopulta merkitsemättä hevosten sivuille...
En minä toki lupaa, että virtuaalihevostelutani tulee BJ:n ansiosta jotenkin kurinalaisempaa enkä enää unohda ikinä mitään. Nyt on kuitenkin vähän paremmin hanskassa kuin aiemmin ja saatan jopa muistaa paremmin asioita.

Miten muut virtuaalihevostelijat pysyvät selvillä omista tehtävälistoistaan?

– S

4 kommenttia:

Siiri kirjoitti...

Kiva postaus! Mä kirjottelen just puhelimen muistioon, tollanenkkn vois olla kiva :)

Anonyymi kirjoitti...

Mulla on aina työpöytä täynnä muistilappuja. Muutama vuosi sitten keksin lisätä muistilappuihin päivämäärät ja nykyään olenkin hukassa vain silloin jos joku muu kuin minä on siivonnut työpöytäni!

Mulla oli joskus vihkokin käytössä, mutta siinä tuli ongelmaksi se, ettei siihen tietenkään saanut "sisällysluetteloa". Esimerkiksi kantakirjausta odottavien hevosten listaa sai etsiä aina ties miltä sivulta. Nyt kun kaikki on post it -lapuilla, voin napata aina lapun pois kun se on "valmis".

Kirsiina kirjoitti...

Oi! Luin tämän eilen, ja tänään kävinkin sitten ostamassa kovakantisen kierrevihon. Mulla on tekstitiedostoja ympäri koneen kansioita, sekä puhelimen muistio täynnä että muistaisin asioita.. Kuinka aina käykään. Nyt jo pää pursuaa ideoita mitä teen tämän kanssa. Kiitoksia!! :)

Anonyymi kirjoitti...

Virtuaalihevosia varten on koneella tekstitiedosto nimikoituna "KESKEN" ja lisäksi kaksi vihkoa. Tesktitiedostosta löytyy ktk-ilmoittautumista odottavat hevoset ja nimiä, päiväkirjamerkintöjen ja luonteiden aiheita. Toisessa vihkossa on kaikki hevoset kirjattuina syntymäajan mukaan, ja sieltä sitten järjestyksessä valmistelen hevosia ja lopulta viivaan yli kun pääsevät vehreämmille laitumille. Toisessa vihkossa on astutukset ja varsat, ja merkinnät kun sivut on tehty ja kopukka rekisteröity. Pienemmällä vaivalla en pysyisi itse kärryillä mistään :D

IRL asioille on sitten A5 kokoinen kalenteri, värikyniä ja korjaustusseja. Lisäksi on puhelimen muistio, johon laitan sellaiset "jos nämä joskus muistaisi hoitaa niin olisi ihan kiva" tyyliset asiat. Ilman kalenteria olisin täysin hukassa, se on mun raamattuni :>

- Mette