keskiviikkona, maaliskuuta 29, 2017

Väriteoriaa: voikkovärit – tuplavoikot (samanperintäiset voikot)

Tämä postaus on osa väriteoriaa-sarjaa.

Mitä ovat tuplavoikot?
Tuplavoikot eli samanperintäiset voikkovärit ovat kolme hyvin lähellä toisiaan olevaa väriä. Pohjaväri vaihtuu, se on jokin perusväreistä, mutta sitä vaalentaa molemmilta vanhemmilta peritty voikkogeeni. Samanperintäisenä esiintyessään voikkogeeni vaalentaa hyvin paljon sekä ruskeaa että mustaa väriä, joten kaikki nämä värit ovat likimain samannäköisiä. Värejä on käytännössä melko vaikea erottaa toisistaan, siksi esittelen ne yhdessä tekstissä.

Nimitykset
Värikohtaiset nimitykset ovat seuraavat:
– Cremello: rautiaspohjainen väri
– Perlino: ruunikkopohjainen väri
– Smoky cream: mustanpohjainen väri

Reaalimaailmassa ei näitä nimityksiä yleensä käytetä, vaan kaikki tuplavoikot niputetaan yhteen ja niitä kutsutaan nimellä valkovoikko, sinisilmäinen voikko, tai BEC (blue-eyed cream). Virtuaalimaailmassa tuplavoikko on melko yleinen termi näistä kaikista, genetiikan kannalta korrekti termi on samanperintäiset voikkovärit.

Englanninkielisissä maissa käytetään yleensä nimitystä cream tai creme. BEC-termi tulee oletettavasti Britanniasta ja siellä se on ollut erityisesti ponikantakirjojen käytössä.

Joskus tuplavoikkoja kutsutaan myös albinoiksi, mutta se on virheellinen nimitys, koska hevosilla ei esiinny lainkaan varsinaista albinoa. Albino on resessiivinen geeni ja aidot albinot ovat punasilmäisiä. Lisäksi albinoilta puuttuu kaikki väripigmentti, mutta kuten alla olevista kuvista ja kuvauksista huomataan, tuplavoikoilla on väripigmenttiä jonkin verran.

Ulkonäkö
Kaikilla tuplavoikoilla peitinkarva on valkoinen tai kermanvalkoinen. Silmät ovat siniset tai siniharmaat. Iho on vaaleanpunainen ja kaviot vaaleat.

Cremello on yleensä tasaisen vaalea, useimmiten sen peitinkarva on kermanvalkoinen ja jouhet vitivalkoiset. Cremelloilla ei esiinny oranssihtavaa sävyä.

Perlino on peitinkarvaltaan myös valkoinen tai kermanvalkoinen. Toisinaan sen jouhissa on tummempaa sävyä, joka voi olla kellertävää tai tummimmillaan jopa oranssihtavaa. Jalkojen nivelien kohdalla voi tätä sävyä esiintyä myös.

Smoky creamin peitinkarvassa saattaa olla hento harmahtava sävy, toisinaan silläkin saattaa esiintyä kellertävää tai oranssihtavaa sävyä erityisesti jouhissa ja jaloissa. Englanninkielinen nimitys viittaakin savunharmaaseen kermanväriin.

Nämä luetellut erot eivät kuitenkaan päde kaikkiin yksilöihin ja värien erottaminen toisistaan voi olla hankalaa tai mahdotontakin.

Mihin on mahdollista sekoittaa?
Kuten yllä on todettu, tuplavoikojen värien erottaminen toisistaan on reaalimaailmassa vaikeata, jopa mahdotonta, ainakin ilman geenitestausta.

Tuplavoikkoja on vaikea sekoittaa muihin väreihin, joskus tosin hyvin vaalea voikko ja tummasävyinen tuplavoikko voivat olla hyvin lähellä toisiaan, mutta voikoilla on aina tumma iho ja myös tummat silmät, toisin kuin tuplavoikoilla.

Muista väreistä samppanjanvoikko on ulkonäöltään melko lähellä tuplavoikkoja. Niillä kuitenkin yleensä esiintyy joitain samppanjavärien tuntomerkeistä, jotka taas puuttuvat tuplavoikoilta.

Pearl yhdistyneenä eriperintäiseen voikkoon tuottaa myös hyvin tuplavoikon näköisen värityksen hevoselle. Pearlin parhaana tuntomerkkinä on vihertävän- tai kullan-sävyiset silmät.

Sekä samppanjanvoikko että pearl-voikkoyhdistelmä ovat kuitenkin erittäin harvinaisia.

Esimerkkikuvia
tuplavoikko, tässä merkitty cremelloksi, mutta voi olla kyllä myös perlino tai smoky cream
tuplavoikko, tämäkin on merkitty cremelloksi ja saattaa ollakin se. Jaloissa tai hännässä ei näy lainkaan tummempaa sävyä.
perlino, virtuaalihevosella merkitty siis smoky creamiksi, mutta kuvan ori on geenitestattu perlino
cremello, virtuaalihevosella vielä merkitty sabinoksi, koska jonkin verran valkoisia merkkejä löytyy. Melko tumma väri, huomatkaa että valkoiset sukat erottuvat hyvin. Iho on kuitenkin vaaleanpunainen, joten voikko tämä ei ole. Peitinkarvassa näkyy pientä papurikkokuviointia, joka ei ole tyypillistä tuplavoikoille. Yritin selvittää, jos kuvan hevosella olisi samppanjaa suvussa, mutta ei ainakaan nopealla tarkistuksella löytynyt viitteistä sellaisesta.
perlino, tällä näkyy selkeästi tuota tummempaa väriä jouhissa ja jaloissa. Kuvan hevonen voi periaatteessa olla kyllä smoky creamkin, mutta näistä ei tosiaan tiedä aina.
perlino, hyvin oranssinsävyinen kauttaaltaan. Koska kyseessä on ahaltek, on peitinkarva vielä erityisen kiiltävää, se ei ole yleinen tuplavoikkojen piirre.
tuplavoikko, merkitty virtuaalihevosella perlinoksi, mutta sävyn perusteella voisi olla smoky creamkin. Kuten sanottu: näistä ei voi tietää.

Esiintyminen ja yleisyys
Tuplavoikkovärejä voi esiintyä teoriassa kaikilla niillä roduilla, joilla esiintyy eriperintäisiäkin voikkovärejä. Rotuskaala on siis kohtuullisen laaja, mutta vain aniharvalla rodulla voikkovärit ovat yleisiä. Tuplavoikot ovat vieläkin harvinaisempia kuin eriperintäiset voikkovärit. Joillain roduilla tuplavoikot eivät ole toivottuja tai hyväksyttyjä värejä, vaikka eriperintäisiä voikkoja esiintyy ja niitä ei pidetä mitenkään ongelmallisina.

Lyhenteet
Tuplavoikoilla ei ole virallisia lyhenteitä reaalimaailmassa. Sukuposti käyttää paljon lyhennettä bec. Sinisilmäisestä voikosta käytetään lyhennettä ssvkk tai ssvkko.

Virtuaalimaailmaan on jossain määrin vakiintuneet seuraavat lyhenteet:
cre – cremello
perl – perlino
sc – smoky black

Vieraskieliset nimet
Englanti: cremello, perlino, smoky cream
Ruotsi: gulvit, pärlvit, sotvit
Saksa: ei omia nimityksiä, käytetään englanninkielisiä nimiä

Genotyyppi
Cremello: ee CCRCCR
Perlino: E A CCRCCR
Smoky cream: E aa CCRCCR

Huomattavaa periytymisessä
Tuplavoikon molempien vanhempien tulee olla voikkovärisiä, vähintään yksinkertaisia voikkoja. Kahden tuplavoikon risteytyksestä tulee aina tuplavoikko myös. Kaikki tuplavoikkojen varsat perivät tältä vanhemmaltaan vähintään sen yksinkertaisen voikkogeenin eli tuplavoikon varsat eivät voi olla perusvärisiä.

Kaksinkertainen voikkogeeni peittää käytännössä alleen kaikki muut värit. Esimerkiksi perlinonkimo näyttää perlinolta ja samppanjancremello näyttää cremellolta. Ainoastaan isot kirjavuuskuviot, kuten tobiano, saattavat erottua, koska se aiheuttaa vitivalkoisia laikkuja peitinkarvaan ja tuplavoikkojen karva ei välttämättä ole täysin valkoista. Samaan tapaan siitä voivat erottua valkoiset merkit.

Ei kommentteja: