sunnuntaina, maaliskuuta 19, 2017

Väriteoriaa: voikkovärit – voikko

Tämä postaus on osa väriteoria-sarjaa.


Ulkonäkö
Voikon peitinkarva on keltainen ja jouhet valkoiset. Peitinkarvan sävy voi vaihdella kermanvalkoisesta hyvin tummaan keltaiseen. Toisinaan nokikuvio voi tummentaa karvan tummanruskeaksi, tällöin keltaista väriä näkyy paikoin päässä ja mahdollisesti kainaloissa, kupeilla ja jaloissa nivelten kohdalla. Jouhet voivat olla myös harmaan sävyiset hamppujouhet. Voikoilla on aina tumma iho (paitsi valkoisten merkkien alla), tummat silmät (paitsi jos esimerkiksi jokin kirjavuuskuvio aiheuttaa herasilmiä) ja tummat kaviot (sukkajalkaisilla kaviot ovat vaaleat).

Voikkojen kohdalla erotellaan harvoin eri sävyjä ja lähinnä kyseeseen tuleekin tumma voikko tai vaalea voikko.

Voikon värisävy voi vaihdella vuodenaikojen mukaan, jolloin pitkä talvikarva on kesäkarvaa vaaleampi. Erityisen selvästi tämä näkyy pitkän talvikarvan kasvattavilla alkuperäisroduilla.

Voikkojen varsaväri voi vaihdella paljon, toiset syntyvät aikuisväriään tummempina, toiset taas hyvin vaaleina. Vastasyntyneellä voikkovarsalla iho on vaaleanpunainen, silmät ovat vaaleat, siniset tai harmaat. Silmien väri ja iho tummuvat ajan myötä

Mihin on mahdollista sekoittaa?
Voikon ja liinajouhisen vaaleanrautiaan erottaminen toisistaan on joskus haastavaa. Voikon tuntomerkki on kuitenkin peitinkarvan keltainen sävy, rautiaan peitinkarva on enemmän ruskean- tai punaruskeansävyinen. Joskus sävyjenkään perusteella ei voida näitä kahta erottaa.

Tumman nokikuvioisen voikon tunnistaminen voikoksi voi olla haastavaa, vihjeenä näissäkin tapauksissa toimii se keltainen sävy, jota voi esiintyä paikoittain. Se ei ole perusrautiaille tyypillistä.

Hyvin vaalea voikko voidaan sekoittaa tuplavoikkoihin tai muihin hyvin vaaleisiin väreihin. Tuplavoikoilla on kuitenkin vaaleanpunainen iho ja siniset silmät, toisin kuin tummaihoisella voikolla.

Samppanja yhdistyessään rautiaaseen tuottaa hyvin paljon voikon näköisen värin. Erottaminen voi olla hankalaa, mutta samppanjaväreillä esiintyy tiettyjä tuntomerkkejä, jotka voikolta puuttuvat yleensä. Näistä enemmän samppanjavärien kohdalla. Samppanja on kuitenkin erittäin harvinainen väri ja sitä esiintyy vain amerikkalaisilla roduilla.

Homotsygootti pearl yhdistyessään rautiaaseen tuottaa myös helposti voikkoon sekoitettavan värin. Pearlin sävy on kuitenkin yleensä lämmin, aprikoosin sävyinen. Lisäksi niiden iho on tummahko laventelin sävyinen, joka poikkeaa voikkojen tummanharmaasta ihosta, mutta kuvista se voi olla vaikea erottaa.

Esimerkkikuvia
melko vaalea voikko, jolla kuitenkin näkyy selkeästi tumma iho turvassa sekä etujalkojen tummat kaviot.
tummahko voikko, joka ainakin minun mielestäni on kuitenkin sen verran keltasävyinen, että tuota ei oikein voi sekoittaa rautiaaseen
tummahko voikko, tämä alkaa olla siinä rajoilla, että voisiko tuo kuva sopia jo rautiaallekin. Kuitenkin melko keltasävyinen ja kuvassa on oikeasti voikko ori.
tummahko, mutta silti selkeä voikko, karvassa näkyy papurikkokuviointia, joka on melko yleistä
hamppujouhinen voikko
tumma, papurikkokuvioinen voikko, mutta vaikka onkin tumma, on keltainen sävy sen verran selkeä, että tunnistaminen on helppoa
voikko, hyvin selkeä
hyvin vaalea voikko, tämän voi melko helposti sekoittaa vaikkapa kimoon. Kimoilla on kuitenkin yleensä epätasaisempi väritys, esimerkiksi jaloissa nivelien kohdalla on tummaa, jopa mustaa väriä usein hyvinkin myöhälle iälle. Lisäksi kellertävä sävy ei ole tyypillistä kimoille, niiden perussävy on enemmänkin harmahtava.
tummaksi voikoksi merkitty poni, jonka väristä ei kyllä ota selvää. Sukunsa perusteella se on joko rautias tai voikko, mutta kumpi? Kellertävää sävyä on peitinkarvassa kyllä, joten en sulkisi voikkoa pois tuon kuvan perusteella. Myöhemmässä kuvassa näyttää kuitenkin tummanrautiaalta.

Esiintyminen ja yleisyys
Voikkoja esiintyy likimain kaikilla niillä roduilla, joilla esiintyy muitakin voikkovärejä. Voikko on väreistä ehkä tunnetuin ja tavoitelluin, muttei välttämättä yleisin, ruunivoikko voi olla yleisempi.

Lyhenteet
vkko/vkk – voikko
tvkk/tvkko – tumma voikko
vvkk/vvkko – vaalea voikko

Vieraskieliset nimet
Englanti: palomino, joskus myös isabella/isabelline
Ruotsi: isabell
Saksa: Palomino, Isabell

Genotyyppi
ee CCCR (rautias + yksinkertainen voikkogeeni)

Huomattavaa periytymisessä
Voikko varsa voi syntyä vain silloin, jos vähintään toinen vanhemmista on yksinkertainen voikkovärinen ja jos pohjavärejä katsoen rautiaspohjainen väri on mahdollinen. Rautias + cremello tuottaa aina voikon varsan.

Ei kommentteja: