keskiviikkona, maaliskuuta 22, 2017

Väriteoriaa: voikkovärit – ruunivoikko

Tämä postaus on osa väriteoria-sarjaa.


Ulkonäkö
Ruunivoikolla on keltainen tai kellertävänruskea peitinkarva ja mustat jalat ja jouhet.

Ruunivoikon peitinkarvan tummuus voi vaihdella liki maidonvalkoisesta tummahkoon kellanruskeaan. Tummimmat ruunivoikot ovat tummanruskeita, mutta niiden kuonossa, kainaloissa ja kupeilla on keltaista väriä. Tästä huolimatta ruunivoikkojen tummuutta harvemmin ilmoitetaan värin yhteydessä, mutta vaalea ruunivoikko ja tumma ruunivoikko ovat ihan käyttökelpoisia termejä.

Ruunivoikot syntyvät aikuisväriään vaaleampina, vaaleankellertävinä tai vaaleanruskeina. Jalat ovat vaaleat, vain nivelten kohdalla on tummempaa väriä. Jouhet ovat mustat tai harmaat, nekin saattavat tummua iän myötä. Varsan silmät ovat siniset tai harmaat ja iho vaaleanpunertava. Molemmat tummuvat ajan myötä, iho nopeammin, silmät saattavat olla vaaleat useita kuukausia.

Mihin on mahdollista sekoittaa?
Ruunivoikon voi sekoittaa vaikka mihin! Tummat ja toisinaan keskisävyisetkin ruunivoikot voi olla vaikeita erottaa ruunikoista, erityisesti vaaleanruunikoista. Erona on yleensä värisävy: ruunikoiden peitinkarva on selkeämmin ruskea tai punaruskea, ruunivoikkojen varmin tuntomerkki on kellertävä sävy.

Ruunivoikko on hyvin lähellä ruunihallakkoa, aikaisemmin näitä ei edes eroteltu keskenään vaan kaikista keltasävyisistä, mustajouhisista hevosista puhuttiin hallakoina. Ruunivoikko-termi on kehitetty oletettavasti 90-luvulla vasta. Ruunihallakolla on kuitenkin olemassa hallakkovärien yleiset tuntomerkit, joista on kerrottu tarkemmin hallakkovärien yhteydessä.

Samppanjanruunikko on myös hyvin lähellä ruunivoikkoa. Samppanjanruunikolla on kuitenkin yleensä näkyvissä ainakin joitain samppanjavärien yleisistä tuntomerkeistä. Näistä lisää samppanjavärien yhteydessä.

Esimerkkikuvia
ruunivoikko, hyvin selkeä ruunivoikko, peitinkarvassa näkyy papurikkokuviointia
tumma ruunivoikko, jolla näkyy hyvin selkeä papurikkokuviointi. Sävy on sen verran selkeästi keltainen, että ruunivoikoksi tämän tunnistaa varsin helposti, vaikka hännässä on valkoista (mistä se johtuu, en tiedä, ehkä Gulastra Plume)
varsin vaalea ruunivoikko
ruunivoikko, melko tumma ja mielestäni kuva saattaisi olla ainakin jotenkin uskottava myös vaaleanruunikolla. Toki peitinkarvan sävy ei ole yhtään punertava, vaan taittaa enemmän sinne keltaisen, ehkä jopa vihertävän, suuntaan. Muistakaa toki että eri näytöillä värit voivat näyttää erilaisilta. Silti tämä on mielestäni kohtuullisen selkeä ruunivoikko.
tumma ruunivoikko, tällä näkyy päässä tuota keltaista sävyä, joka on se ruunivoikon tavaramerkki erona ruunikkoon
tumma ruunivoikko, tälläkin tuo keltainen sävy paljastaa ruunivoikon

Esiintyminen ja yleisyys
Voikkovärit eivät ole muiden erikoisvärien tavoin mitenkään yleisiä, mutta voisin sanoa, että ruunivoikko on ehkä voikkoväreistä yleisin.

Lyhenteet
rnvkk/rnvkko - ruunivoikko

Vieraskieliset nimet
Englanti: buckskin
Ruotsi: gulbrun (gbr)
Saksa: der Falbe

Genotyyppi
E A CCCR (ruunikko + yksinkertainen voikkogeeni)

Huomattavaa periytymisessä
Vähintään toisen vanhemman tulee olla voikkovärinen, jotta varsasta voi tulla ruunivoikko. Voikko-geeni ei periydy piilossa.

Ei kommentteja: