sunnuntaina, maaliskuuta 12, 2017

Väriteoriaa: diluutiovärit

Tämä postaus on osa väriteoria-sarjaa.

Sana diluutio tarkoittaa laimennusta ja tässä yhteydessä diluutiovärit tarkoittavat kaikkia niitä hevosten värejä, joissa perusvärit ovat vaalentuneet. Diluutiovärit vaalentavat joko ruskeaa tai mustaa väriä, jotkut molempia. Lisäksi jotkut vaikuttavat myös ihon ja silmien väriin.

Diluutiovärejä on useita, parhaiten tunnettuja ja yleisimpiä ovat voikko-, hallakko-, ja hopeavärit. Kohtuullisen hyvin dokumentoituja mutta harvoin vastaan tulevia ovat samppanja, pearl, ja mushroom. Näiden lisäksi on olemassa muutamia vielä erittäin epäselviä tapauksia, joissa ei vielä tiedetä paljoakaan.

Diluutiovärit ovat yleisesti ottaen harvinaisia, tosin rotukohtaista vaihtelua on paljon. Joillain roduilla ei esiinny mitään diluutiovärejä, joillain esiintyy yhtä tai kahta harvinaisena. Toisilla roduilla jokin diluutioista on melko yleinen tai ainakin suosittu väri. Vuonohevonen taitaa olla yksi niistä erittäin harvoista roduista, joilla käytännössä koko hevoskanta on diluutiovärisiä, tässä tapauksessa siis hallakkovärisiä. Erittäin harvinaisia ovat myös ne rodut, joilla esiintyy useita diluutiovärejä.

Ei kommentteja: