keskiviikkona, maaliskuuta 15, 2017

Väriteoriaa: voikkovärit

Tämä postaus on osa väriteoria-sarjaa.

Voikkovärit ovat diluutioväreistä yleisimpiä, niitä esiintyy laajalti eri roduilla. Harvalla rodulla ne kuitenkaan ovat erityisen yleisiä.

Voikkovärit aiheuttaa ns. C-geeni (cream). Se on epätäydellisesti dominoiva, mikä tarkoittaa sitä, että hevosen väri näyttää erilaiselta riippuen siitä, onko CCR-alleeleja yksi vai kaksi (ts. onko hevonen saanut sen vain toiselta vanhemmalta vai molemmilta). Eriperintäisenä eli ns. yksinkertaisena esiintyessään C-geeni vaalentaa pääasiassa vain ruskeata väriä ja tekee siitä keltaisen. Näistä väreistä puhutaan usein yksinkertaisina tai eriperintäisinä voikkoväreinä. Samanperintäisenä eli kaksinkertaisena esiintyessään C-geeni vaalentaa hyvin paljon sekä mustaa että ruskeaa väriä sekä ihoa ja silmiä. Virtuaalimaailmassa näistä puhutaan yleensä tuplavoikkoina.

Seuraavassa taulukossa on listattu ne värit, joita voikkogeeni aiheuttaa yhdistyessään joko yksin- tai kaksikertaisena perusväreihin.
PERUSVÄRI ERIPERINT. VOIKKO SAMANPERINT. VOIKKO
rautias voikko cremello
ruunikko ruunivoikko perlino
musta mustanvoikko smoky cream

Voikko on geeninä dominoiva eli se ei voi hyppiä sukupolvien ylitse ja ilmestyä hevoselle tyhjästä. Hankaluutena asiassa on erityisesti kuitenkin mustanvoikko, jonka tunnistaminen mustanvoikoksi pelkän ulkonäön perusteella on vaikeaa, mutta se voi silti jättää muita voikkovärejä varsoilleen. Alla olevassa taulukossa on esitetty voikkovärien periytymistä. Otsikko-soluissa on listattu vanhempien värit.

EI VOIKKOERIPERINT. VOIKKO SAMANPERINT. VOIKKO
EI VOIKKOei voikko (100%) ei voikko (50%)
eriperint. voikko (50%)
eriperint. voikko (100%)
ERIPERINT. VOIKKOei voikko (50%)
eriperint. voikko (50%)
ei voikko (25%)
eriperint. voikko (50%)
samanperint. voikko (25%)
eriperint. voikko (50%)
samanperint. voikko (50%)
SAMANPERINT. VOIKKOeriperint. voikko (100%) eriperint. voikko (50%)
samanperint. voikko (50%)
samanperint. voikko (100%)

Joillain roduilla voikkovärien esiintymistä rajoitetaan. Tämä johtunee useimmissa tapauksissa siitä, että tuplavoikot eivät kuulu rotujen perinteisiin väreihin. Tuplavoikkojen karttaminen on johtunut todennäköisesti siitä, että niitä on pidetty heikkoina, mitä ne eivät suinkaan ole. Joillain roduilla yksinkertaisia voikkovärejä ei ole rajoitettu erityisesti, mutta tuplavoikot eivät ole silti hyväksyttyjä.

Toisinaan tuplavoikkoja luullaan albinoiksi, mutta hevosilla ei esiinny lainkaan resessiivistä, punasilmäistä albinismia.

Rotuja, joilla voikkovärien esiintymistä on rajoitettu jollain tavoin, ovat ainakin seuraavat:
– Connemaranponi: tuplavoikkoja oreja ei hyväksytä jalostukseen, tammat ovat esikantakirjakelpoisia.
– Gotlanninrussi: tuplavoikkoja ei hyväksytä.
– Newforestinponi: voikko hyväksytään ainoastaan tammoilla ja ruunilla, ei oreilla. Tuplavoikkoja ei hyväksytä lainkaan jalostukseen.
– Vuonohevonen: tuplavoikkoja värejä ei hyväksytä ja kasvattajia suositellaan olemaan risteyttämättä kahta voikkoväristä hevosta keskenään. Vuonohevosilla voikko yhdistyy aina hallakkoväriin.

Voikkovärejä esiintyy myös seuraavilla roduilla (näillä ei ole tiettävästi mitään rajoituksia värien hyväksymisessä):
– Ahaltek: melko yleinen
– Andalusianhevonen: erittäin harvinainen
– Appaloosa: harvinainen
– Eestinhevonen: melko yleinen
– Englannintäysiverinen: erittäin harvinainen
– Frederiksborginhevonen: erittäin harvinainen
– Irlannincob: harvinainen?
– Islanninhevonen: melko yleinen?
– Kalliovuortenhevonen: melko harvinainen
– Kinskynhevonen: hyvin yleinen
– Lusitano: hyvin harvinainen
– Missourinfoxtrotter: harvinainen?
– Morganinhevonen: harvinainen
– Paint Horse: harvinainen
– Paso fino: harvinainen
– Puoliveriset: erittäin harvinainen, kantakirjakohtaisia rajoituksia voi olla (esim. hannoverilla ei hyväksytä lainkaan, holsteinillakin saattaa olla rajoituksia). Tarkemmin aiheesta löytyy blogitekstistä Eri puoliverirotujen värit
– Quarter: harvinainen
– RBSH: harvinainen
– Saddlebred: harvinainen
– Shetlanninponi: harvinainen
– Suomenhevonen: erittäin harvinainen
– Tennesseenwalker: melko harvinainen
– Terskinhevonen: virtuaalimaailmassa harvinainen, reaalimaailmassa todennäköisesti ei esiinny lainkaan
– Torinhevonen: harvinainen
– Welshit: melko yleinen kaikilla sektioilla, pienillä ehkä hieman yleisempi kuin cobeilla

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Newforestinponi: voikko (todennäköisesti tarkoitetaan kaikkia voikkovärejä, sanamuoto on hieman epäselvä) hyväksytään ainoastaan tammoilla ja ruunilla, ei oreilla. Tuplavoikkoja ei hyväksytä lainkaan jalostukseen."

Ruunivoikko ainakin on oreilla hyväksytty (esim. Wig-Wam Bam), joten kuvittelisin ainoastaan rautiaspohjaisen voikon olevan kielletty. Tiedä sitten, mihin tämä perustuu.

Se Ionicin Sirpa kirjoitti...

Hyvä havainto, pitääkin korjailla tuo teksti sitten. En hoksannut tarkistaa itse noita.
Mutta siis niinhän se siellä rotumäärittelyssä seisoo, että "palomino" on kielletty (pilkunviilaustoimistosta päivää: Suomessa ei ole palominoja kun ne ovat voikkoja). Muista voikkoväreistä ei ole niin väliksi. Ja nähtävästi ne ruunivoikot ja mustanvoikot nyt sitten menevät tosiaan komeasti rekisteriin ja kantakirjaan oreillakin.

Rotumääritelmä lienee kuitenkin kirjoitettu kauan ennen kuin genetiikasta tajuttiin yhtään mitään, mutta olettaisin kuitenkin että sen verran on osattu katsoa vanhempien ja varsojen värejä, että voikkojen orien kieltämisellä on yritetty karsia pois noita tuplavoikkoja (eli sinisilmäinen voikko, mikä on kiellettyjen listalla kokonaan). Vaikka ei niissä tuplavoikoissakaan mitään varsinaista vikaa ole, kunhan nyt vain ei ole nyffien perinteinen väri.

Siitä ei päästä mihinkään, että jos tämä ruunivoikko ori astuu voikkovärisen tamman, niin varsa on 25% todennäköisyydellä tuplavoikko. Nykyään kuitenkin kasvattajat ja rotuyhdistykset tiennevät ainakin perusteita värien polveutumisesta ja osaavat välttää näitä yhdistelmiä.