perjantaina, huhtikuuta 11, 2008

"Harvinainen" ja oikeasti harvinainen

Tervetuloa päivän ärsytyksen pariin.
Aina joskus eri foorumeilla näkee hevosten myynti-topikkeja, jotka on otsikoitu tyyliin "myydään harvinaisia" "myynnissä paljon eri rotuja" "erikoisuuksia kaupan". Minä tietysti innoissani laukkaan katsomaan, että olisiko siellä nyt jotakin oikeasti harvinaista, kiinnostavaa ja sopivilla ehdoilla. Miten monta kertaa (lue: lähestulkoon joka kerta) olen saanutkaan pettyä, kun "paljon eri rotuja" tarkoittaa suomenhevosia, fwb:itä ja gotlanninrusseja? Ei kolme eri rotua ole vielä "paljon".
Ja sitten kun puhutaan harvinaisuuksista tai erikoisemmista roduista, niin mitäpä sieltä löytyy: hannovereja, westfaleneita ja belgianpuoliverisiä (mukamas kovinkin harvinaisia, mutta käytännössä niitä samoja massamössöpuoliverisiä kuin mikä tahansa FWB), newforesteja, welsh C:tä, ratsuponeja, ehkä joskus angloarabi, friisiläinen, haflinger ja curly. No voi hellanlettas, onpas siinä harvinaisia rotuja, kun minä kaipailisin terskejä, kladrubeja, lipizzoja, kisbereitä, gidraneita, sleesianhevosia, orlov-rostoptsinejä, criolloja ja shagyoita. Niinpä niin, eihän tämmöisiä ihmisiltä löydy, Kerppaa lukuunottamatta, niin että taas saan itse keksiä hevoseni.
Käyhän se niinkin, nimittäin se hevosten keksiminen. Meillä on jo muutenkin niin paljon suvuttomia hevosia, ettei muutama (kymmenen) lisää tunnu missään. Voisin tietysti pyytää ihmisiä tuomaan, mutta se on aina pahuksenmoista riskipeliä. Foorumeissa liikkuvilla ihmisillä ei tunnu olevan mitään käsitystä siitä, mikä voisi olla sovelias nimi hevoselle. Jos terskinhevosen nimi on Beautiful Lady tai klardubin Götterdämmerung, niin minulta jää ostamatta, vaikka kuinka olisi minua varten keksitty hevonen. Hyi olkoon.

Ei kommentteja: