tiistaina, helmikuuta 08, 2011

Kalliovuortenponien kenttäkilpailu?

Tämä teksti kuuluu taas luokkaan "Aikaisen aamun ajatuksia" eli toisin sanoen olisi parempi sujauttaa se suoraan mappi ö:hön eikä suinkaan julkisuuteen.

11-10 Vippoksessa murehdin kalliovuortenponi - artikkelissani sitä, että virtuaalimaailmassa tuo rotu on lähes pelkästään askellajiratsu, vaikka reaalimaailmassa se on erittäin monipuolinen harrastehevonen lähestulkoon lajiin kuin lajiin. Jos nyt en ihan väärin muista, kalliovuortenponilla ei ole samaa ongelmaa ravin suhteen kuin esimerkiksi tennesseenwalkerilla (joka ei siis osaa ravata lainkaan tavallista kaksitahtista, diagonaalista ravia), vaan se hallitsee siis sekä ravin että amblen. Rocky kelpaa siis myös kouluratsuksi askellajiensa puolesta.
No, voisihan niitä siis kilpailuttaa muissakin lajeissa kuin vain askellajikisoissa, joissa ei viimeisimmän havaintoni (viime kesältä, ehkä?) mukaan ole yleensä juuri omia luokkia kalliovuortenponeille.
Mutta mitäpä jos kehittäisi oman "kenttäkilpailunsa" kalliovuortenponeille: kouluosuuden korvaisi askellajiratsastuskoe, jossa hevoset pääsisivät esittämään sitä amblea, maasto-osuuden korvaisi matkaratsastusosuus ja esteosuuden korvaisi trail-kilpailu. Siitä saataisiin monipuolinen ja kattava kilpailukokonaisuus, jossa tulisi paremmin esiin myös muita asioita kuin vain se askellaji.
Tarkemmin ajatellen tällainen kaava sopisi todella hyvin myös muille askellajihevosille. Esimerkiksi walkerit ja foxtrotterit ovat samalla tavalla soveltuvia matkaratsuiksi ja pääsääntöisesti hyväluonteisina, rauhallisina ja järkevinä hevosina myös trailiin.

Vielä kun olisi aikaa järjestää tällaisia kilpailuja...

1 kommentti:

stina kirjoitti...

Ei huono idea, mutta pitää sitten muistaa miettiä sen tarpeellisuutta, pitäisikö trailissa vaihtaa myös raviosuudet joksikin muuksi (amble?).

Maastotaito voisi myös olla kova juttu RMH:lle! Sehän on käytännössä yhdistelmä trailia, askellajia, matka- ja suunnistusratsastusta. Askellajiosuudessahan arvostellaan käynti ja laukka, joten erillisiä luokkia ei tarvitsisi edes kehitellä, ellei erityisesti haluaisi erikoisaskellajia mukaan. Tietty muitakin yhdistelmiä on, esim. mt + w/r trail + w pleasure/ r riding (amble mukaan?) toimisi myös.

Eikä tietty kukaan kiellä RMH:lla osallistumasta normaaleihin lännenratsastusluokkiin ravirajoituksen huomioiden. Niitä kun ei juuri sielläkään näy. ;)

Rotuyhdistys toimimaan, kuulostaisi erittäin tarpeelliselta RMH:n kanssa!