Ht.netissä on jo muutamaan otteeseen käyty kädenvääntöä siitä, onko Suntuubi-talli koskaan hyvä vai ovatko ne aina oletusarvoisesti huonoja ja mikseivät muut tallit myy niille hevosia vaan pilkkaavat ja hyljeksivät. Minä en tiedä Suntuubista mitään, en ole tutustunut siihen lainkaan ja Suntuubi-talleillakin käyn harvoin jos koskaan.
Mutta tiedättekö mitä? Minä olen lukenut nämä kaikki samat keskustelut jo kymmenen vuotta sitten. Silloin ei ollut Suntuubia, mutta oli Expage, jota monet halveksivat ja pienehkö joukko puolusti henkeen ja vereen, kuten Suntuubia nyt. Siitä minulla on kokemusta ja aionkin kertoa Expagesta.
Expagen valtti ja samalla pahin ongelma oli sen suunnaton helppous. Käyttäjän ei tarvinnut osata muuta kuin muutama lause englantia. Kirjaudu sisään, klikkaa tuosta, valitse tausta, kirjoita teksti, tallenna ja -tadaa!- sinulla on nettisivu tehtynä kahdessa minuutissa. Ja ihan varmasti oli kahdessa minuutissa tehdyn näköinenkin. Varsin nopeasti joku myös kirjoitti suomenkieliset ohjeet Expagen käyttöön, jolloin ei tarvittu enää edes sitä englanninkieltä. Kynnys virtuaalitallin tekemiseen Expagessa oli... No, sitä ei ollut.
Minä henkilökohtaisesti uskon siihen, että mikä tehdään kahdessa minuutissa, on helppo myös unohtaa kahdessa minuutissa. Moni Expage-talli oli erinomainen todiste tästä. En minä väitä, että kaikki muut tallit olisivat silloin olleet tai edes nykyään olisivat sen pitkäikäisempiä, kyllähän sen näkee miten paljon lopetetaan ja unohdetaan ihan sellaisiakin talleja, jotka ovat omistajan omalla domainilla.
Joka tapauksessa Expagea varten ei tarvinnut opetella mitään, ei tarvinnut harkita että onko tämä virtuaalihevosharrastus nyt oikeasti sen vaivan arvoista, että opettelen kirjoittamaan vähän html:ää tai käyttämään jotain monimutkaisempaa sivueditoria. Kun ei tarvinnut harkita mitään, moni ei harkinnut ja teki tallin siis harkitsematta. Ei ihme jos tällainen sitten unohtuu viikossa tai kuukaudessa, kun ei se nyt sitten ollutkaan kivaa. Eikä ihme, että kukaan vähänkään itseään kunnioittava kasvattaja ei halunnut myydä tällaiselle tallille kasvattejaan, vaikka tuolloin oltiin vielä varsin liberaaleja sen suhteen, millaiselle tallille ja millaiseen käyttöön kasvatteja myydään. Ei silloin kyselty kisanäyttöjen ja laatispalkintojen perään. Mitään laatuarvosteluita ei tuolloin tainnut edes olla ja jos olikin, ne olivat vain harvojen tiedossa olevia outoja kuriositeetteja, joita kukaan ei kunnioittanut.
Lyhytikäisyyden lisäksi Expage-tallien mainetta mustensi myös luvattomat kuvat sekä luvaton suoralinkitys, Expageen kun ei saanut ladattua omia kuvia vaan ne piti linkittää jostain muualta. Ja tässä oli taas se sama kuin missä tahansa palvelussa, jota nuoret lapset käyttävät: ei heillä ole mitään käsitystä tekijänoikeuksista ja he kopioivat ja käyttävät sivuillaan mitä tahansa kuvia mitä sattuvat löytämään. Se ei tietenkään ole palvelun vika, mutta kuten sanottu, se huonontaa kyseiseen palveluun tehtyjen sivujen mainetta, kun palvelun nimestä tulee suorastaan synonyymi tekijänoikeuksien noudattamatta jättämiselle.
Asiaa ei parantanut tippaakaan se, että Expagen sivueditori tarjosi oletusarvoisesti käyttöön taustamusiikkia, pieniä animoituja giffejä ja sekavia taustakuvia. Kun yhdisti tähän nuoren, kokemattoman sivujentekijän, jolla ei ollut juuri käsitystä nettisivuista, olivat katastrofin ainekset kasassa. Moni Expage-sivu kirjaimellisesti räjähti silmille ja korville eikä mitenkään positiivisessa merkityksessä. En väitä, että kaikilla Expage-talleilla olisi ollut räikeät sivut ja luvattomat kuvat, mutta aika monella kuitenkin oli, siitä ei päästä mihinkään.
Expagen sivueditori oli siis helppo, mutta myös äärimmäisen rajoittunut. Jo se, että sivuille sai kuvan muualta kuin Expagen omasta valikoimasta vaati html-koodia. Yleisestikin Expagella oli (liian) helppo tehdä karmivan ruma sivu, jonka tekstistä ei saanut selvää, mutta jos halusi huolitellumpaa ulkoasua, se vaati jo kunnolla asiaan perehtymistä. Expagella sai aikaiseksi varsin siistiä ja hienoakin jälkeä, en todellakaan kiellä sitä. Se taisi olla nimeltään talli Hallakko, jonka muistan tyylikkäänä ja todella hyvännäköisenä Expage-tallina, se peittosi ulkoasullaan monet Geocities-tallit aivan kuusi-nolla. Se, että talli oli Geocitiesissä tai Angelfiressa tai Megaonessa tai jossain muualla ei todellakaan tarkoittanut tuolloin sitä, että ulkoasu olisi ollut hyvä tai edes parempi kuin Expage-talleilla. Vaikka useimmiten näin asia kyllä olikin, sekin vaan on fakta.
Tämä tietenkin johti siihen, että jos ei lopettanut Expage-talliaan nopeasti, tuli yleensä väistämättä halu kehittää tallia eteenpäin, kuten millä tahansa muullakin alustalla. Expagella minkään perustekstiä, linkkejä ja bullettilistoja monimutkaisemman tekeminen vaati html:n osaamista. Expage ei kuitenkaan tukenut kovin monia html:n tarjoamia ominaisuuksia ja lisäksi sivujen pituus oli erittäin rajoitettu, yläraja tuli helposti vastaan koodia kirjoittaessa. Moni harrastaja varmaan siis opetteli html:ää Expagea varten, mutta totesi melko nopeasti, että Expage ei tue tätä eikä tuota juttua. Kiusaus siirtyä paremman editorin tarjoavaan Geocitiesiin tai ehkä alkaa kirjoittaa koodia suoraan itse ja ladata sivut nettiin omalta koneelta alkoi olla suuri. Luulen, että Geocitiesin laajemmasta wysiwyg-editorista siirtyminen html:n kirjoittamiseen oli harvinaisempaa kuin Expagesta, koska Geon wysiwyg-editorin tekniset rajoitteet eivät tulleet vastaan lainkaan niin pian kuin Expagessa.
Niin, pitkäikäisiä Expage-talleja ei juuri ollut. Ne joko unohdettiin tai siirryttiin parempiin ympäristöihin. Moni vanha harrastaja varmasti on tullut virtuaalimaailmaan Expagen kautta. Minäkin, minun ensimmäiset hevoset olivat Expagessa, eivät kuitenkaan sen takia etten olisi osannut mitään muuta, mutta kuvittelin tuolloin että se Expage nyt vain on "must", kun kaikki tietämäni tallit siellä olivat. Taisin kuitenkin kuukaudessa tajuta, etteivät kaikki tallit ja hevoset ole Expagessa ja että Expage on oikeasti ihan p*ska, ja siirryin kirjoittamaan html:ää itse ja latasin sivut muistaakseni Sunpointiin (ah, sitä komentokehote-ftp:tä). Se, että moni vanha harrastaja on aluksi Expagea käyttänyt ei kuitenkaan tee Expagesta mitenkään hyvää nettisivupalvelua eikä Expage-talleista hienoja.
Se Expagesta. En tiedä miten pitkälle nämä samat asiat pätevät Suntuubiin ja Suntuubi-talleihin, vai pätevätkö lainkaan. Suntuubi ei taida olla aivan yhtä rajoittunut kuin Expage oli, sen ymmärrän pelkästään katsomalla Suntuubiin tehtyjä sivuja. Ovatko yhteisiä piirteitä sitten käyttäjien nuoruus, käytön helppous ja siitä johtuva helppous myös hylätä tallit nopeasti? Kertokoon se, jolla on enemmän tietoa ja kokemusta asiasta
- Gin
Jälkihuomautus: sama teksti on sovellettavissa myös Firmala-talleihin, mutta kuten Suntuubikin, sen editori ei ollut käsittääkseni yhtä rajoittunut kuin Expagen. Muut asiat kyllä siihen pätivät ja Firmala-tallit olivat kokolailla halveksuttuja niin kauan kuin niitä oli pystyssä.
Ah, joku kirjoittaa suntuubistakin! Itse olin aikoinani ns. "täyssuntuubilainen", mutta websin löydettyäni olen "puolisuntuubilainen", mikä tarkoittaa että osa sivuista on suntuubissa ja osa websissä. Minulla on siis kummastakin kokemusta.
VastaaPoistaSuntuubin ehdottomiin hyviin puoliin kuuluu helppokäyttöisyys, suomenkielisyys ja monipuolisuus. Sieltä löytyy niin kahdessa minuutissa tehtyjä hirvityksiä kuin sellaisiakin talleja, joihin on käytetty erittäin paljon aikaa, vaivaa ja CSS:ää. Haittapuolia ovat tietenkin ärsyttävät mainokset ja paikoin eräänlainen takkuilu. Mainokset saa pois maksamalla rahaa ja takkuilut häviävät yleensä vuorokaudessa. Suntuubissa voi hyvinhyvin pienellä määrällä krediittejä (=suntuubin rahaa, jota saa muuten ilmaiseksikin muutamalla näppärällä kikalla ;)) ostaa uusia, hienoja alidomaineja. Ja niin edespäin. Useiden mielestä haittapuolet kuitenkin menevät etujen edelle ja suntuubia mollataan - oikeastaan syyttä. Tiedän että tällä minulle niin muistorikkaalla ilmaispalvelimella on uskomattoman paljon huonoja sivuja, mutta verrattuna esimerkiksi websin easy-puoleen ja tuohon entiseen expageen mahdollisuudet ovat mainiot. :)