tiistaina, elokuuta 21, 2012

Kommentoinnista

Yleisön pyynnöstä lisäsimme jokin aika sitten blogiin tuon rasti ruutuun - kommentointimahdollisuuden, kun kommentointi koettiin muuten niin hankalaksi ja vaikeaksi. Rasteja onkin jaeltu varsinkin uusimpiin postauksiin aika mukavasti, mutta meitä se ei paljon ilahduta. Emme me siitä mitään hyödy. Jos joku ruksii kohdan "uskomatonta soopaa" ja jättää asian silleen, ei se auta oikeasti ketään eikä mitään, kun me kirjoittajat emme tiedä, että mikä siinä tietyssä kirjoituksessa nyt on sitä uskomatonta soopaa. Jos se meille kerrottaisiin, voisimme ainakin ottaa palautteen vastaan ja katsoa, mitä voisimme asialle tehdä.

Tietenkin herää epäilys, että kun niin neutraali aihe kuin kasvatuskysely tai High Twelve Farmin suoranainen ylistys ovat keränneet useampia "uskomatonta soopaa"-rasteja, kyse ei ehkä ole siitä että tekstissä olisi mitään vikaa (en voi uskoa, että toisen ihmisen talli kehuminen voisi oikeasti olla jonkun mielestä paha asia vaikkei ehkä itse tallista tykkäisikään. Kateus tietysti on asia erikseen), mutta jotkut (tai joku, voi olla yhden ihmisen tekosiakin) ovat yleisessä inhossaan minua/meitä kohtaan käyneet rastimassa soopa-kommentin. Ja se taas johtaa siihen, että me emme välitä noista kommenteista sitäkään vähää, kun epäilemme että kyseinen rastittaja ei ehkä ole vaivautunut edes lukemaan tekstiä läpi, mutta kun se on meidän kirjoittama, niin se on hänen mielestään paskaa. Ei tätä blogia pakko ole lukea, että jos oikeasti jonkun mielestä kaikki tekstit ovat kamalaa kuraa, niin sopii etsiä itselleen parempaa luettavaa. Ei kukaan pakota täällä käymään.

Ja edelleen: me emme ole ajatustenlukijoita, me emme voi tietää mikä jossain tekstissä mättää, jos joku vain ruksii kohdan "uskomatonta soopaa" ja jättää asian silleen. Olisi ihan kiva tietää, että jos lukijoiden mielestä vaikkapa värijuttuja on blogissa käsitelty jo niin paljon, että korvista pursuaa yli eikä niitä kaivattaisi enää yhtäkään tai jossain tekstissä on jotain muuta vialla. Tänne kuitenkin voi kommentoida anonyyminä ja anonymiteetti säilyy, koska emme tiedä, saako kommentoijien IP-osoitteita selville mistään, joten emme selvitä niitä millään tavoin. Ja jos ne vaikka saisikin selville, emme sitä tulisi käyttämään.
Muutenkin kommentointi on yritetty tehdä mahdollisimman helpoksi, valitettavasti kuitenkin spämmiongelman takia kommenttisivulla on miltei pakko olla tuo sanavarmistus ja tiedän kyllä, että ne eivät aina ole sieltä helpoimmasta päästä tulkita. Ehkä siitäkin voisi hetkeksi luopua ja katsoa, mikä on tilanne. Bloggerin spämmifiltteri on kuitenkin aika hyvin toimiva, että spämmit eivät pääse koskaan julkisuuteen asti.

Niin että me nyt mietimme vielä, jätämmekö tuon rastituskommentointimahdollisuuden vai pyydämmekö teitä vain kommentoimaan rohkeammin. Emme me oikeasti ketään syö! Tyhmiin kommentteihin saa kyllä taatusti tyhmät vastauksetkin ja oikein tyhmät kommentit poistetaan ilman erillistä meteliä mutta asiallisesti esitetyt (ja perustellut) kommentit otetaan aina huomioon.
Tai ehkä olemmekin inhottavia ihmisiä ja jatkossa rastikommentoinnilla voi ainoastaan tykätä meidän teksteistä joko paljon tai tosi paljon. Jos ei tykkää, joutuu ihan itse kirjoittamaan sen kommentteihin (ja mielellään myös siis perustelemaan) tai sitten saa tyytyä kiristelemään hampaitaan meidän uskomattomalle tyhmyydelle, kehnolle kieliopille, ontuville vertauksille ja järjettömän suurelle itserakkaudelle.

- Gin

2 kommenttia:

Tuire N. kirjoitti...

Toi viimeisen kappaleen idea on aivan loistava! Ja siis ihan oikeasti. Jos ei kerta voida kertoa syytä, miksi mikäkin on soopaa, on ihan turha edes kertoa sitä vähää. Koska kuten jo sanoitte, ette saa siitä silloin mitään irti ja pahassa tapauksessa se vain tuo enemmän harmia.

Onko tuota robottitarkistusta mahdollista saada pois, kun kommentoi kirjautuneena Google-tilille? Kaiketi on, koska kaipa se olisi silloin otettu pois, koska harvemmin(?) botit Google tileillä kommentoi. En siis toki tiedä, ihan hyvin ne on voinut kyllä senkin jo keksiä.. Harmittaa vaan kun joutuu tuota yrittää suomentaa, vaikka kuinka omalla nimellään kommentoi.

Ja jos se on joko päällä tai pois, niin sitten ei mitään. Mieluummin sitten päällä, ettei tuu mitään tyhmää spämmiä. Vaikka toki siinä tapauksessa ois kiva, jos voisitte tosiaan kokeilla hetken ilman, jos siinä voisi vaikka pysyäkin, niin olisi aina astetta helpompaa kommentoida.

Tuire N. kirjoitti...

"Kaiketi on, koska "

Siis kaiketi ei piti sanomani.