lauantaina, helmikuuta 01, 2014

Esittelyssä kuukauden valinnat

Helmikuun orivalinta osui Nwy Nobl Ioniin, tammaksi valikoitui Malibu Amadora ja talliksi jälleen kerran (lähes) kuolleista noussut Quiero.


Nwy Nobl Ion on C-sektion welsh-ori ja ainakin me olemme perinteisesti pitäneet nimenomaan C-sektiota harvinaisimpana welsheistä. Tämän hetken tilanteesta en oikein tiedä, niitä näyttää pyörivän siellä täällä. Meillekin on kertynyt jonkinlainen lauma, osasyy siihen kyllä on Noblin emä Cwmnantcol Catrin, jota kasvattaja toivoi käytettävän nimenomaan C-jalostukseen. Siihen Catrinia onkin käytetty, sillä on viisi varsaa, joista kolme on C-sektion mitoissa. Nobl on varsoista ensimmäinen ja "puhtain" C-welsh, sillä kolme ensimmäistä polvea ovat kaikki C-sektiota ja suurin osa myös neljännestä polvesta.

Noblin pitkä suku on erityisen huomionarvoisa, sieltä löytyy vanhoja, kuuluisia nimiä kuten Fiin Regent peräti kahteen kertaan (emän puolella 6. polvessa, Fiin Lilquen isä), legendaarinen C-ori Apple Tree's Magic Memory, Liinun omistama Rhimynnau Carwr, Telynor Replica, ja useita Ceridwyn-poneja.


Meillä on vuosien mittaan aina muutamia lusitanoja liikkunut Ionicissa, muttemme ole koskaan saaneet oikeastaan mitään sen enempää aikaiseksi niiden kanssa. Jos pari keksii, teettää niillä varsan, niin sittenhän se jää siihen, kun ei ole enää jatkoa jalostukseen ja yleensä muilta talleilta on turha lusitanoja etsiä. Mutta Malibusta löytyy! Ei nyt niin kauhean monia, muutama kuitenkin. Ja sieltä meille tuli myös Amadora.

Myös Amadoran kaksipolvinen suku sietää lähemmän tarkastelun. Molemmat vanhemmat ovat Malibun omistuksissa, mutta kanadalaisen Winterberry Pine Estaten kasvattamia. Toisen polven vanhemmat ovat siis ei. Jamonero III:ta lukuunottamatta kanadalaisia.

Meillä olisi kovasti haaveissa, että joskus maailmassa kasvattaisimme sekä andalusialaisia että lusitanoja, mutta meillä niitä haaveita on tunnetusti enemmän kuin aikaa.


Olin pudota tuolilta kun näin taannoin ht.netissä otsikon, jossa mainittiin taikasana "Quiero". Vanhat harrastajat osannevat yhdistää Quieron vanhoihin ahaltekeihin, aikoinaan kuulemma Quiero's- ja Q'-teket olivat vähintään yhtä kuuluisia kuin Gin-teket. Quierossa oli myös ratsutäysiveristen kasvatusta, itse asiassa nämä kaksi ovatkin Quieron päärodut olleet. Tekke tosin putosi kyydistä 2010. Quiero, kuten muutkin Kerpan tallit ovat olleet kuitenkin vuosia enemmän tai vähemmän epäaktiivisia ja vaikka ne eivät ole netistä kadonneet (voi luojan KIITOS!), olen pitänyt niitä jo menetettyinä tapauksina.

Mutta vielä mitä. Quieroa ollaan taas hinaamassa jaloilleen ratsutäykkien voimin. Tallista löytyy jo yhtä ja toista, pidempää ja lyhyempää sukua, vanhaa ja uutta.

Quiero, kuten muutkin Kerpan tallit, ovat aina kuuluneet sekä minun että erityisesti Virginian suosikkeihin. Talleilla on järkevät ulkoasut ja ne ovat simppeleitä, hevoset eivät ole niitä kuoliaaksi rääkättyjä kisakoneita kilometriluonteineen, kuvat ovat persoonalliset ja ennen kaikkea hevosvalikoimaa riittää joka tarpeeseen. Eivät Quieron kasvatit olisi niin kuuluisia, jos niitä olisi vain kaksi! Tähän kun vielä lisätään pitkä historia virtuaalimaailmassa ja sitä kautta nuo hevoset, joiden suvuista löytyy vanhoja aarteita, niin Quieron voisi valita kuukauden talliksi koko loppuvuoden ajan.

- Sirpa

Ei kommentteja: