maanantaina, lokakuuta 20, 2014

Sim Sport Warmblood ja Sim Sport Pony

Sandi esitteli vastikään pari uutta virtuaalista rotua, Sim Sport Warmbloodin (SSW) ja Sim Sport Ponyn (SSP). Rotujen määritelmät löytyvät infosivuilta, mutta yksinkertaistetusti kyseessä on ratsuponi ja lämminveriratsu, joihin saa käyttää lähes mitä tahansa rotuja ja prosentteja ei tarvitse laskea.

SSP:n jalostusohjesääntö kuuluu yksinkertaistetusti siten, että suvussa täytyy olla ponia ja täysi- ja/tai puoliveristä. Sen lisäksi saa olla mitä tahansa muutakin lämminveristä ratsuhevosrotua. Kylmäveriset, jopa kevyet kylmäveriset kuten suomenhevonen, irlannintyöhevonen (tätä kyllä paheksun!), vuonohevonen, eestinhevonen ja issikka ovat kiellettyjen listalla siinä mielessä, että niitä ei sinällään saa käyttää. Jos niitä esiintyy jonkin jalostukseen hyväksytyn rodun suvussa, se on sallittua. Käytännössä tämä koskee lähinnä vain irlannintyöhevosta, jota voi olla ja onkin irlanninhunterin suvussa, ja irlanninhunter puolestaan on jalostuksessa hyväksytty rotu. Kiellettyä ovat myös ravurirodut.
Poniveriprosentti ei saa olla täysin 0 eikä täysi 100, kaikki muut kombot hyväksytään. Säkäkorkeus saa maksimissaan olla 149 senttiä. Koska jalostusohjesääntö on näin lavea, "tavalliset" welsh part-bredit ja ratsuponit voidaan siis tulkita SSP:iksi. Infosivuilla sitä ei kuitenkaan erikseen suositella.

SSW on jotakuinkin samanlainen, paitsi että sen suvussa ei saa olla ponia ja säkäkorkeuden tulee olla vähintään 149 cm. Suvussa tulee siis olla joko puoli- ja/tai täysiveristä. Kylmäveristen käyttö sinällään on kielletty samaan tapaan kuin poneilla, samoin ravurirotujen. Tämä määritelmä kattaa SGSH:n ja täysiverisukuiset RBSH:t ja laajasti tulkittuna oikeastaan kaikki puoliveriset. Tämänkin kohdalla suositellaan rekisteröimään nämä hevoset ensisijaisesti sen "ahtaimman" rekisterin mukaan ja SSW:ksi vasta sitten, jos muihin ei sovi.

Minulla alkoi aivoissa keittyä useita kivoja risteytyksiä, joistain on täällä blogissakin mainittu joskus. Tennesseenwalker + arabi, morgan + puoliverinen, ratsuponi + saddlebred, meidän harrastamat cleveland hunterit menevät tähän heittämällä ja niin edelleen. Ihan kaikkea suunnitelmiani tämäkään ei kuitenkaan kata, kun hevosissa pitää olla aina se puoli- tai täysiverinen. Minähän olisin risteyttänyt fellponeja friisiläisillä ja morganeita knabstrupeilla (tämä onnistuu, jos jälkimmäisen suvussa on puoli- tai täysiveristä), mutta kun niissä pitää aina olla se puoliverinen tai täysiverinen mukana.

No, rehellinen ollakseni, en välttämättä itse jaksa hirveästi näistä uusista jalostusohjesäännöistä innostua. Ensinnäkin roduilta puuttuu kokonaan käyttötarkoitus. Niiden kyllä mainitaan olevan urheiluhevosia ja -poneja, mutta ottaen huomioon rotuskaalan, urheilukäyttö voi vaihdella kouluratsastuksesta askellajiratsastukseen, westerniin ja niin edelleen. Toisaalta askellajikäyttö riippuu ihan kunkin hevosen taustalla olevista roduista eikä voida sanoa, että kaikki SSW:t ja SSP:t ovat soveltuvia askellajihevosiksi, kun ne eivät sitä ole.

Rotumääritelmän puuttuminen haittaa myös vähän, mutta toisaalta se on ymmärrettävää kun ottaa huomioon jalostuspohjan laajuuden. Fell-oldenburg-risteytys näyttää taatusti aivan toiselta kuin arabi-hackneyponi. Ihanteena mainitaan SSP:n kohdalla kevyehko ratsuponi ja SSW:n kohdalla kevyehkö puoliverinen, mutta kun sallittujen rotujen listoja katsoo, siellä on paljon ei-niin-kevyitä rotuja. Miettikääpä jokin kladrub-puoliveri-risteytys, siitä on taatusti keveys kaukana!

Näiden jalostusohjesääntöjen tarkoitus on sivujen mukaan tarjota vaihtoehto rennommin harrastaville. Meillä nyt harrastetaan yleisesti ottaen rennosti, mutta en ole ihan varma, että josko kuitenkaan näin rennosti, ainakaan mitä jalostukseen tulee. Kokeilla kuitenkin täytyy, eihän siinä mitään menetäkään. Toivon kyllä, että rodut saisivat edes jossain määrin ilmaa siipiensä alle.

- S

1 kommentti:

sandi kirjoitti...

Ajattelin näitä rotuja vähän samantyyppisesti kuin esim. pinto, eli suunnilleen kaikki käy kunhan olennaiset ehdot täyttyy ja hevoset voivat olla monentyyppisiä. Siinä mielessä tosiaan vähän huono tuo kevyehkö-ihanne, yritin jotain sanottavaa keksiä ulkonäöstä mutta melkein tuon voisi sieltä poistaakin (kun teksteissä muutekin on hiomisen varaa). Ulkomuoto voi vaihdella tosi reippaastikin ja pääpointtina on kuitenkin se käyttö, ei näyttö. Ja käyttötarkoitus tosiaan riippuu ihan kasvattajan valitsemista rotuyhdistelmistä, tarkoitus oli mahdollistaa kaikkien lajien harrastaminen (toki lajiyhdistysten sääntöjen puitteissa, ymmärtääkseni esim. ARJ:n kisoihin ei ole kaikilla roduilla asiaa).

Puoli- tai täysiverisyyden osuuden taas oli tarkoitus vähän yksinkertaistaa ja rajata hommaa, kun ei kuitenkaan ollut tarkoitus ihan kaikkia hassuimpia yhdistelmiä suosia. Mun mielestä oli hankala ajatus tehdä listoja kaikista sallituista ja kielletyistä rotuyhdistelmistä, kun tuolla sen rajasi suht simppelisti.

IRL nämä ei tosiaan olisi omia rotujaan, vaan rekistereitä, mutta kun virtuaalimaailma ei sellaisia oikein tunne niin roduiksi ne nimesin. Tuskin näistä mitään hittituotteita tulee, mutta mukavaa jos edes joku yksilö jollekin. Onhan se vaihtoehto tilastoksi rekisteröimiselle, jos vaan rodut mätsää. :)