sunnuntaina, syyskuuta 18, 2016

Meiltä saa kysyä asioita!

Olemme yrittäneet markkinoida itseämme täällä blogissa ja välillä foorumeillakin sellaisina tyyppeitä, joilta voi kysyä erinnäisiä virtuaalihevosiin liittyviä asioita. Blogissakin on pari vanhaa tekstiä aiheesta (Meille saa kertoa asioita, Virtuaalijelppi?), mutta vaikka ne onkin kirjoitettu useita vuosia sitten, ovat ne edelleen ajankohtaisia.

Vuosien mittaan meiltä on kyselty eniten varmaan väriasioita: "Tässä on kuva, minkä värinen tuo hevonen on tai voisi olla?" tai "Minkävärinen varsa tämmöisistä vanhemmista voisi syntyä?" Joskus harvoin kysymykset ovat koskeneet ihan oikeita hevosia, ei vain virtuaalihevosia.
Jonkin verran on kysytty myös eri roduista ja niiden jalostuksesta. Viimeisin rotukysymys antoi aiheen ihan blogitekstiinkin (Rotuesittelyssä Dutch Harness Horse) ja taannoin kyseltiin myös apua ja neuvoa suvun veriprosenttien laskemiseen.

Ehkä eniten mieleen ovat jääneet ne pari kysymystä, joissa kysyjät ovat olleet tekemässä koulunsa lopputyötä, aiheena hevosten värit, ja ovat ottaneet meihin yhteyttä asian tiimoilta. Ensimmäinen tapaus oli toisen asteen opinnäytetyö, johon meiltä kysyttin vinkkejä hyvistä lähdeteoksista. Tästä tapauksesta hyödyin pitkäksi venyneestä viestittelystä: lopputyön valmistuttua ostin kysyjältä hänen hankkimansa lähdeteoksen, Sponenbergin Equine Color Genetics.
Toinen kysyjä oli tekemässä kandia huomattavasti erikoistuneemmasta aiheesta ja hän halusi tietää meidän mielipiteemme värien nimitysasioihin sekä varmistuksen muutamalle termille, huolimatta siitä että meillä kummallakaan ei ole minkäänlaista yliopistotaustaa hevosista, väreistä saati sitten genetiikasta. Pelkkiä harrastelijoitahan me vain olemme! Enkä nyt tiedä oliko minusta juuri apua, mutta tuskin ainakaan haittaa... Joka tapauksessa olen hyvin otettu ja iloinen molemmista tapauksista, on ollut kiva olla avuksi ihan oikeassakin maailmassa!

Mitäkö me (tai ainakin minä) sitten saamme siitä, että meiltä kysytään erilaisia juttuja? No, useimmat kysymykset eivät ole olleet mitään ihan läpihuutojuttuja, joihin voi vastata lonkalta nopeasti. Useimmiten joudun siis vaivaamaan vähän Googlea tai kirjakokoelmaani. Niihin menee siis oma aikansa, mutta toisaalta on mielenkiintoista selvittää juttuja, kun niistä pääsääntöisesti on itsekin kiinnostunut.

Joten ei muuta kuin kysymyksiä tulemaan!

–S

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Okei, värigenetiikkaa.
Onko mustanruunikko genotyypiltään ihan vain normi ruunikko?
Ja tällaista ei voi pullahtaa kahden mustan hevosen yhdistelmästä millään keinolla?
(Ei, en juuri vääntänyt aivojani solmuun yrittäessäni miettiä yhden ostokseni geenejä)

Se Ionicin Sirpa kirjoitti...

Jos nyt oikein muistan (ei takeita, lupaan tarkistaa tämän kun pääsen kotiin lähdeteoksien äärelle), mustanruunikko on geneettisesti ruunikko, mutta A-geenistä sillä on jokin erilainen "muunnos" kuin mitä tavallisella ruunikolla. Mutta kuten sanoin, palaan tähän asiaan kun saan asiaan jonkinlaisen selvyyden itse. Mustanruunikko ja sen genetiikka on nimittäin sellainen asia, johon en ole perehtynyt toistaiseksi. Meillä Ionicissa mustanruunikot menevät ruunikoina jalostuksessa ja mustanruunikko tulee silloin kun löytyy sopiva kuva mustanruunikolle...

Se Ionicin Sirpa kirjoitti...

No niin, lähdeteokset on kaiveltu läpi ja vähän nettiäkin, ja asia on kaikkea muuta kuin selvä. Mustanruunikko on ruunikko, se tiedetään (vaikka toisinaan sitä on epäilty musta+pangare-komboksi), mutta sen enempää ei. Tuo mainitsemani A(t)-teoria on osoittautunut paikkaansa pitämättömäksi. Eli paras neuvoni on tällä hetkellä käsitellä mustanruunikkoa genotyypiltään ruunikkona, kunnes ehkä jonain kauniina päivänä asiasta saadaan enemmän lisätietoa.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitän! Nyt pitää kai sitten vain todeta sukuselvitykseen, että joku mustista hevosista on tunnistettu väärin.

Se Ionicin Sirpa kirjoitti...

Juu, näin on näreet, ainakin tämänhetkisen tiedon perusteella, kahdesta mustasta ei pitäisi mustanruunikkoa saataman.