perjantaina, marraskuuta 04, 2016

Hevostalli.netin kuolema?

Se tapahtui minun silmissäni yhtäkkiä, sillä aikaa kun puuhailin tässä syksyn mittaan kaikenlaista muuta ja velttoilin virtuaalihevostelun suhteen. Yhtäkkiä ht.netin virtuaalipalstalla ei vain ollut enää viestejä. Eihän se sinänsä mikään hirveän suuri yllätys ollut, niin että viestimäärä olisi pudonnut yhdessä yössä puolesta tuhannesta nollaan. Virtuaalitallipalsta oli hiljentynyt pikkuhiljaa jo paljon aikaisemmin, osin toki myös jonkinlaisen virtuaalilaman takia.

Toki osasyy ht.netin hiljaisuuteen on se, että tuli Keskusta, jo yksinomaan teknisiltä ominaisuuksiltaan ylivoimaisesti parempi foorumi (ainakin näin käyttäjän näkökulmasta). Onhan noita foorumiyritelmiä ollut aiemmin, useitakin, mutta yksikään niistä ei ole alkuhässäkän jälkeen jäänyt pystyyn, poislukien VF, mutta viime ajat sekin on ollut kovin hiljainen. En tiedä miten kauan Keskusta on ollut pystyssä, oletan sen kuitenkin olleen tulilla niin kauan että kaikkein kriittisimmät ensiajat ovat jo ohitse.

Jos minulta kysytään, sanoisin että ehkä oli jo aikakin siirtyä pois ht.netistä. Foorumi on ollut toiminnoiltaan tismalleen samanlainen vuosikausia, minkäänlaista näkyvää kehitystä ei ole tapahtunut. Ulkoasukin on jotakuinkin vuosikymmenen vanha, en muista milloin se muuttui vihreästä nykyisen ruskeasävyiseksi, mutta silloinkin kyseessä oli lähinnä vain värin vaihto. Toki ulkoasuun on tehty pieniä viilauksia senkin jälkeen ja esimerkiksi foorumin mobiiliversio on ollut varsin toimiva, silloin harvoin kun olen sitä kokeillut.

Tietenkin tällainen yksinkertaisuus, muuttumattomuus ja paikoillaan pysyminen on toiselta kannalta katsoen hyväkin puoli. Foorumin käyttö on helppoa ja hommat pysyvät tuttuina vuodesta toiseen. Jotkut tykkäävät, toiset eivät. Minulle se kertoo lähinnä sitä, että tähän foorumiin ei olla haluttu panostaa vuosikymmeneen.

Toisaalta ymmärrän toki senkin, ettei tähän foorumiin haluta uhrata resursseja. Ilmaisen foorumin tarjoaminen ei ole kovin hyvää liiketoimintaa, menoja on mutta tuloja ei. Mainosbannereista saa tuloja hyvin vähän ja kaikki jotka suinkin osaavat, ovat kytkeneet adblockerit sun muut päälle että nekään eivät näy (en ole ihan syytön tähän itsekään). Maksullisista kännykkälogoista on aika ajanut vähän ohitse. Moderointiin voisi käyttää kokonaisen ikuisuuden, sosiaalinen media kilpailee vahvasti kävijöistä ja huomiosta, tekniikkakin vaatisi ylläpitoa ja sitten käyttäjät vielä huutelevat uusien ominaisuuksien perään.

Ht.netin hyvät puolet ovat aina olleet sen helppokäyttöisyys, keveys, ja luotettavuus, sekä tietenkin sen tunnettuus. Sen oppi tuntemaan koko ei-hevostelevakin Suomi viimeistään vuonna 2008, kun riettaan ruunan tapaus lähti leviämään netissä. Hevosharrastajathan olivat paikan tienneet jo vuosia ennen sitä. Minä itse en tiedä, mikä alunperin teki ht.netistä sen "the hevosfoorumin". Vuosien mittaan ovat useat muutkin tahot kyllä yrittäneet saada pystyyn erinäköisiä hevosfoorumeita mutta niiden menestys on ollut taannehtivaa, ellei perin juurin heikkoa. Virtuaalipuolella vanha hevoset.com oli pitkän aikaa lähes tasaveroinen kilpailija ht.netille, mutta sittemmin se lopetti.

Mutta kuten kaikki ht.netissä aikaansa viettäneet virtuaalihevostelijat tietävät, se foorumin puutteet ovat suuret. Pakkorekisteröinnin puute ja siitä seurannut anonyymien ja puskanickien rellestäminen. Sadan viestin raja ketjua kohden. Viestien muokkaamistoiminnon puute. Hakutoiminnon heikkous viime vuosina. Viestiketjujen satunnainen katoaminen joko kehnon moderoinnin takia tai sitten muuten vain. Niinpä toivotan Keskustan ylläpidolle menestystä fooruminsa kanssa. Pitäkää mielessä nuo kolme seikkaa, jotka listasin ht.netin hyviksi puoliksi: helppokäyttöisyys, keveys, ja luotettavuus. Siihen yhdistettynä järkevä moderointilinja ja sopivasti mainostusta, niin luulisi rullaavan.

Vielä kun oppisin linkittämään siellä...

– S

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Keskusta on Tillin perustama, eli moderointi tapahtuu toisten virtuaalityyppien toimesta jne :) uskon, ettei foorumeiden hyviä puolia tulla noin vaan unohtamaan. Keskustassa on parannusehdotustopikkikin! toivottavasti vaan domainin mahdollinen maksu ei koidu ongelmaksi, mutta toisaalta onhan VRL:kin pyörinyt lahjoituksilla jo monta vuotta.