keskiviikkona, huhtikuuta 05, 2017

Ionicin hevosten luonnekuvaukset

Viime postauksessa käsiteltiin tuota meidän YLA-palkittua ponia eli Köpiä sekä sivuttiin myös sitä, että luonnekuvaus on lähtöisin minun näppäimistöltä ja että olen mielestäni erittäin huono kirjoittamaan luonnekuvauksia. Minun kontaktini oikeisiin hevosiin ovat äärimmäisen satunnaisia ja hataria enkä ole koskaan harrastanut ratsastusta tai muuta hevostelua säännöllisesti. Niinpä en oikeastaan tiedä mitään hevosista ja luonnekuvausten realistisuus on niin ja näin. Ei sillä, että se virtuaalihevosilla niin suuresti haittaisi, vai mitä?

Sinänsähän se ei haittaa, kun ei Ionicin hevosille luonnekuvauksia juuri kirjoiteta. Puolestatoista tuhannesta hevosesta ehkä puolella tusinalla on jotain tekstiä sivuillaan. Ja edellisessä lauseessa tuli mainittua se pääsyy siihen, ettei niitä luonne- tai muita tekstejä ole: hevosia on niin pirusti! On täysin epärealistista yrittää kirjoittaa edes yhtä lausetta jokaisen hevosen sivulle. Jos hevosia on se 1500 ja lauseessa on keskimäärin 4 sanaa, se tarkoittaisi jo sinällään suunnilleen 12 A4:n verran tekstiä. Neljän sanan lause on lisäksi aika lyhyt, jos yritetään sillä kertoa hevosen luonteesta jotakin.

Mutta sitten on nämä mainitut puoli tusinaa hevosta, joiden sivuilla on jotain tekstiä, luonnekuvaus, sukuselvitys, tai molemmat. Myönnän että kaikki nämä ovat vähän niinkuin niitä mamman panostusponeja ja silmäteriä, tai sitten joillekin on pyydetty moisia kirjoitettavaksi, että saadaan maailmalle lähteneiden varsojen sukuselvitykseen jotain materiaalia.

Luen itse varsin vähän muiden omistamien hevosten luonnekuvauksia ja toisaalta itsekirjoittamani tuntuvat poikkeavan muista jonkin verran. Monien hevosten luonnekuvaus noudattelee suhteellisen perinteistä kaavaa, siinä kerrotaan miten hevonen käyttäytyy hoidettaessa ja liikutettaessa, mahdollisesti kilpailukäytöstä sivutaan myös ja toisinaan jotain erikoistilanteita. Köpin luonnekuvaus on oikeastaan ainoa, jota mikään taho on koskaan arvostellut, 16 pistettä 20:stä on mielestäni oikeinkin hyvä pistemäärä. Maaliskuun tilaisuudessa luonnekuvauksen pisteet muilla hevosilla vaihtelivat 10:stä 19:een, joten ihan siellä muiden joukossa mentiin.

Yksi näistä hevosista, joilla on luonnekuvaus, on suomenhevosori Tikkanen, jolla on itse asiassa hyvinkin pitkä teksti. On mielestäni tosin hieman kyseenalaista, voidaanko tässä puhua edes oikein varsinaisesta luonnekuvauksesta sanan tiukimmassa merkityksessä. Tekstihän kertoo lähinnä ongelmista ja kertojan suhtautumisesta niihin. Toki tuostakin saa jonkinlaisen kuvan oriin käyttäytymisestä, mutta mikään suoranainen hoidettaessa-talutettaessa-ratsastettaessa-maastossa -teksti tämä ei ole. Ja myönnän että onhan se vähän kieli poskessa kirjoitettu.

Sitten on meidän toinen suomenhevosori Raalan Patruuna, jonka luonnekuvaus on hivenen keskeneräinen, mutta sukuselvitys sillä on pitkä ja kattaa kaksi sukupolvea. Myös sukuselvitysten kirjoittaminen on minulle vaikeaa enkä tiedä miten fiksulta tuokaan kuulostaa. Juu, en ole sortunut siihen, että hevosen suku olisi täynnään ravikuninkaita ja maailman täydellisimpiä hevosia, mutta aina välillä tulee kirjoittaessaan miettineeksi, että voisikohan näin oikeasti tapahtua.
Samanlainen tilanne on meidän sh-tammalla Periäisen Santralla, sen luonnekuvaus on hieman valmiimpi, mutta sukuselvitys on hieman keskeneräinen.

Patruunan sivuilla on mainittu toinen hevonen, percheron-ori Kiljunen, jolla on sattumoisin luonnekuvaus myös sivuillaan. Se se vasta kieli poskessa onkin kirjoitettu. Myös jonkinlaista sukuselvitystä löytyy, tämä on mielestäni ehkä realistisen oloinen sukuselvitys. Ehkä.

YLA-pisteiden haalimiseksi kirjoitin nopeasti luonnekuvauksen myös Köpin ainoalle varsalle, tamma Tywysoges Gaeaf Ionille. Myös morgan-tamma Zara Glow Ion sai luonnekuvauksen vähän samasta syystä, sen isä (ei meidän omistuksessa) oli menossa laatuarvosteluihin myös, niin hommasin sille kuvan, kisat ja luonteen. Zara Glow'ta voisi yrittää ehkä seuraavaksi YLAan, jos sille saisi muutaman sijoituksen lisää ja varsan tai pari.

Ja tietenkin on Ionin Kimmo, jota kilpailutin jonkin verran ja kirjoitin samaan kasaan myös luonnekuvauksen, vaikka siitä ei koskaan laatuarvostelukelpoista tullutkaan.

Tietenkin luonnekuvauksella voi kätevästi selittää kisojen puutteen, kuten Indrik Zverillä! Tai jos hevonen ei ole luonteeltaan mahdoton, se on alinomaa sairaslomalla, kuten Narodnika.

Jo kuolleista hevosista tulevat mieleen ainakin nämä:
– brandenburg-ori Protagonist GA
– trakehner-ori Necromancer WK, tällä on muutama pvk-merkintä
– arabi-tamma Ibenka

Tähän on nyt linkitetty useitakin hevosia, joilla on jonkinlainen luonnekuvaus. Mitä mieltä te olette noista teksteistä? Ovatko ne edes jotenkin päin realistiseksi katsottavissa, järkeviä, jaksaako niitä lukea, ovatko liikaa kikkailua?

–S

Ei kommentteja: