keskiviikkona, helmikuuta 27, 2019

Ionicin frederiksborgit


© ST

Frederiksborgeilla on pitkä historia Ionicissa, rotu kuului alkuperäisiin kasvatusrotuihin ja pari ensimmäistä hevosta siirtyikin Marineasta Ioniciin. Ensimmäiset kasvatitkin syntyivät samana vuonna, 2004. Kasvatus jatkui aktiivisena muutaman vuoden (2004: 6 varsaa, 2005: 12 varsaa, 2006: 23 varsaa) kunnes sitten tuli tauko. Mitä todennäköisimmin syyt olivat ne vanhat ja tutut: hevosten sukujen pituuden alkoivat kasvaa ja kaikki alkoivat olla sukua keskenään. Ja sitten inspiraatio alkoi osoittaa hiipumisen merkkejä.

Vuoden 2008 lopulla yritimme puhaltaa vähän henkeä kituvaan laumaan ja keksimme tuontiori Max Engsbyn sukuineen käytettäväksi muutamalle jäljelle jääneelle tammalle. Muistikuvat ovat hatarat, mutta ei siitä kai meitä voi syyttää kun tapahtumista on toistakymmentä vuotta. No, tuosta elvytyksestä ei tainnut sen kummempaa tulla, koska lopetin ne vanhat tammat, Maxin ja sen suvun. Millaista idiotismia näin jälkikäteen ajateltuna! Onneksi on takautuva pakastesperma-mahdollisuus.

Sitten mentiin taas muutama vuosi niin että tallissa oli muutama pitkä- ja vanhasukuinen frederiksborg-tamma. Ne olisi pitänyt lopettaa, mutta milloinkas sitä terve järki virtuaalihevosten kanssa toimisi. Lopettamisen sijaan päätin varsottaa ne vielä ja sitä varten keksin jälleen tuontioriin sukuineen. Se oli tällä kertaa Geffle af Saddholme. Toinen, vähän myöhempi tuontihevonen oli Claes Vollager täysisiskonsa Babethe Vollagerin kanssa. Ja siitä se sitten taas lähti, frederiksborgien kasvatus.

Näiden lisäksi olen vuosien mittaan onnistunut spottaamaan niitä harvoja frederiksborgien omistajia joita virtuaalimaailmassa meidän lisäksi on ja käyttämään hyväkseni heidän hevosiaan. Bromfieldin suvuttomista oreista on muutama varsa, samoin löytyy Bromfieldin kasvattikin. Baroque Alvianosta on muutama hevonen ja mistä kaikkialta nyt olenkaan löytänyt sopivia hevosia. Samoin noita mainittuja tuontihevosia on käytetty varsin voimallisesti jalostukseen erityisesti vuonna 2014, jolloin syntyi huikeat 65 frederiksborg-varsaa! Frederiksborg ei ole mikään pikkurotu meillä.

Tuo 65 frederiksborg-varsaa eli käytännössä varsa kaikista mahdollisista yhdistelmistä tarkoittaa sitä, että nyt on paljon hevosia ja sukuvalikoima ei lopu ihan heti kesken. Frederiksborgeja on noin 90 ja suurin osa niistä on yksipolvisia. Kaksipolvisiakin on jonkin verran, sen sijaan pitkäsukuiset ovat vähissä. Kyllä niitäkin on, niitä joiden suvuissa ovat säilyneet ne vanhat nimet vuodelta 2004 ja sitäkin aikaisemmilta ajoilta. Uusien kasvattien suunnittelu oli siis harvinaisen helppoa ja hauskaakin. Tänä vuonna kasvattilistasta löytyykin lähes 70 frederiksborg-varsaa!

Ylläolevassa kuvassa on esitelty lappuset, joiden avulla tein jalostussuunnitelmia. Päätin että jokainen tamma varsoo vain 2 varsaa, ellei ole jotain hyvää syytä suurempaan varsamäärään, kuten esimerkiksi täysin vieras suku. Samoin orien varsamäärän yritän pitää siinä kahdessa, edelleen samoin poikkeuksin. Sen lisäksi olisi kiva pitää suvut mahdollisimman monipuolisina, että jatkossakaan mikään tietty nimi ei muodostuisi ongelmaksi yleisyyden tai harvinaisuuden takia. Varsasuunnitelmia ei siis kannattanut tehdä ihan sokkona. Niinpä kirjasin erillisille paperilapuille kaikkien yksipolvisten orien tiedot: nimen lisäksi vanhemmat ja lajipainotuksen. Merkitsin jokaisen lapulle myös suunnitellut varsat ja varsojen emien suvut. Näin pystyin välttämään saman oriin käytön monta kertaa samansukuisille tammoille.

Lajipainotuksesta tingin aina kun siihen näin tarvetta, mutta se ei ollut mitenkään kovin usein. Sen verran hevosvalikoimaa kuitenkin on ja joukossa on useita yleishevosiksi merkittyjä oreja ja tammoja, joita voi sitten käyttää vapaammin. Kouluratsastus ja valjakkoajo ovat ne yleisimmät lajipainotukset frederiksborgeilla, mutta löytyy tallista muutamia este- ja kenttälinjojakin. Estelinja tulee ori Brag Ionin kautta Bromfieldin Impossível Funcão-oriilta ja tamma Tara af Evengaardilta. Kenttäratsastukseen erikoistunut sukulinja puolestaan tulee tuontiori Regus af Evengaardilta.

Lopuksi väreistä sananen, tosin niistä on kirjoitettu jo muutama vuosi sitten (Frederiksborgien "erikoisvärit") pääasiassa reaalimaailman vinkkelistä. Virtuaalimaailman tai ainakin Ionicin tilanne on mainittu lyhyesti lopussa. Tilanne on vähän muuttunut, voikkoväreille ja ruunikoille/mustille on mahdollisesti saatu uusi kantavanhempi, tamma Varanna II, joka on ostohevonen aiemmin mainitusta Baroque Alvianosta. Sen isä ja isänisä ovat voikkoja ja emä ruunikko, joten eiköhän tästä ruunivoikko tule. Lisäksi osto-ori Dartoo Alvino voisi olla kimo ja kyllä siitä kimo tuleekin, kunhan vain kaivan jostain edes etäisesti uskottavan kuvan sille. Siitä kuitenkaan ei pääse mihinkään että ylivoimaisesti suurin osa hevosista on ja tulee olemaan raudikoita ja hyvä niin.

–S

Ei kommentteja: