keskiviikkona, helmikuuta 20, 2019

Marinean arkisto netissä

Koska historia on kivaa myös virtuaalimaailmassa, tein nyt vihdoin sen mitä on pitänyt tehdä jo kauan: latasin vanhan Marinean melkein kokonaan nettiin! Sain nimittäin aikoinaan Virginialta Marinean arkiston kokonaisuudessaan ja olen sitä ajoittain penkonut vanhojen sivujen ja nimien toivossa. Nyt se on muidenkin saatavilla.

No totta puhuakseni, tuo on vain kansio, jossa on sivuja, itse pitää tietää mitä etsii ja sitten toivoa parasta, että löytyy. Ihan kaikki sivut tuolla eivät vielä ole, mutta suurin osa kuitenkin. Ja muutamia "pikkuongelmia" tuolla on myös, linkitykset eivät välttämättä toimi, tuolla ei ole Marinean kansiorakennetta. Lisäksi siellä on paljon sivuja, joilta on vain linkki hevosen uusille sivuille, jotka eivät todennäköisesti toimi enää. Joillain sivuilla on vielä olemassa hevosen tiedot, mutta ne on kommentoitu pois näkyvistä. Sieltä saisi siis vielä kaivettua tiedot näkyviin, mutten ole saanut tehtyä tätä vielä. Osan tiedot on taas tuhottu kokonaan, mikä on tietenkin ikävää, mutta ei sille mitään mahda.


© Pixabay

Niille, jotka eivät tiedä historiaa tämän osalta, Marinea oli vähän niinkuin Ionicin edeltäjä. Sen perusti minun ja Virginian ystävän pikkusisko, joka liikkui virtuaalimaailmassa nimellä Marinka. Virginia varsinkin oli vahva takapiru (ja minäkin vähän) vuonna 2002. Myöhemmin Virginia tuli Marineaan kakkosomistajaksi, mutta sitä ennen Virginialla oli tallissa muutama yksityishevonen, joista syntyi joitain Gin-varsoja. Gin-kasvattajatunnus oli siis käytössä jo siinä vaiheessa, ensimmäinen Gin-tekke oli syntynyt syksyllä 2001.

Marinean aikana kuitenkin syntyi Virginian hevosista muutamia Gin-hevosia, jotka eivät kaikki olleet ahaltekejä. Virginian tultua kakkosomistajaksi Virginian aiempien yksityishevosten varsat syntyivät Marinean tunnusten alle, mutta ahaltekien kanssa jatkettiin Gin-tunnuksen käyttöä. Tämä siitäkin huolimatta, että ne olivat periaatteessa Marinean kasvatteja ja Marinealla oli omat kasvattajatunnuksensa kun taas Gin oli aina ollut Virginian oma tunnus. Mutta jo tuossa vaiheessa Gin-tunnuksella alkoi olla jonkinlaista historiaa ja "brändiarvoa".

Alunperin Marineasta piti tulla budjonny- ja azteca-siittola, mutta ennen kuin ensimmäistäkään budjonnyvarsaa ehdittiin saada tallista ulos rotu muuttui juuri kehitettyyn RBSH:een. Myöhemmin azteca-kasvatus lyötiin jäihin, oli kuulemma pahoja kuvaongelmia. Ymmärrän! RBSH:iden kanssa jatkettiin likimain tallin loppuun asti. Jossain vaiheessa Marineasta piti tulla oriasema ja tallille hankittiin useista eri roduista oreja. Tämä kuitenkin johti siihen, että piti saada tammojakin ja tallilla kasvatettiin sen reilun vuoden aikana useita eri rotuja. RBSH ja ahaltek olivat suurimmat rodut lukumääräisesti, näiden lisäksi syntyi mm. quartereita, walkereita, andalusianhevosia, knabstrupeja, pari ylämaanponiakin ja erilaisia risteytyksiä, risteytysponeja ja puoliverisiä.

Marinealla oli käytössä useampia kasvattajatunnuksia. Alkuperäiset olivat AZT ja BDJ, ensimmäinen aztecoille, jälkimmäinen budjonnyille, mutta sitä käytettiin enimmäkseen RBSH:iden tunnuksena. Sitten oli pari yleistunnusta, Marinean ja MVS (lyhenne sanoista Marinean virtuaalisiittola). Ja sitten toki se Gin ahaltekeillä, minkä mainitsinkin jo.

Tuo Marinean arkisto on melkoinen nostalgiatrippi, että teitä on nyt sitten varoitettu! Sieltä löytyy kaikenlaista sellaista, minkä nyky-harrastaja saattaa hyvinkin vielä tunnistaa, ainakin kasvattajanimet. Marineassa oli aikoinaan mm. seuraavia hevosia:
– vrh-t. AG Gadalka (tämmöinen herkku sitten myyty! Nykyään olisi käyttöä)
– wD-o. Ceridwyn Grufydd (tämän pakastetta voisi ihan hyvin löytyä vielä jostain...)
– gr-o. Coctails Ädelmetall (tämän oriin pakastetta käytettiin russitammoille muutama vuosi sitten)
– x-t. Greymask's Arkansas
– shagya-t. Dahabu Amora
– at-o. Dollarin Out
– xx-o. DS Wehi
– qh-o. FN’s True Snake
– xx-cb-t. KWB Alhambra
– FWB-o. M.N. Final Conquista (tämä on merkitty lopetetuksi Marineassa mutta on jatkanut elämäänsä vielä jossain sen jälkeen. Tiedä sitten. Mutta tämä ehkä näkyy vielä FWB-suvuissa?)
– RBSH-t. Millhill's Kasum
– morgan-o. MMM First Glow On Ice
– lv-t. Nin's Neversleep
– qh-t. Punikin Melian (emänisänä Laakson-hevonen)
– at-t. Quiero's Bellatrix
– orlov-o. Rakenlov Celeb
– twh-t. Roxygen's Sakura
– knn-t. Summer K
– hann-o. WW Freeman


Eikä tässä vielä ole edes kaikki Marinean joskus omistamat hevoset näiltäkään kasvattajilta, ainakin Greymaskin, Whitewoodin ja Kalmoniemen kasvatteja on useampiakin.

Vaikka Marinean lopettamisesta onkin kulunut jo 16 vuotta, sen hevosia näkyy vielä harvakseltaan pitkäsukuisten hevosten suvuissa. Ahaltekeissä erityisesti, mutta satunnaisesti muillakin roduilla.
Pitkäsukuisilla frederiksborgeilla näkyy ainakin ori Marinean Origam, se tuli aikanaan Ioniciin mahdollisesti jonkun toisen omistajan kautta.
Ori MVS Billy The Kid oli Ionicin ensimmäisiä arabioreja ja linja on jatkunut nykypäivään asti, ei tosin suorana orilinjana.
Quarter-ori Marinean Doctor No ei päätynyt Ioniciin vaan Stiinulle ja näkyy edelleen joidenkin pitkäsukuisten quarterien suvuissa.
Virginian itse kasvattama, mutta Marinean-aikainen knn-tamma Gin Thora kummittelee vielä joissain vanhoissa knabstrup-suvuissa. Eikä olisi niin sanottua etteikö joitain muitakin tuonaikaisia hevosia knabstrup-suvuissa olisi, White Speedsterhän on Marinean-aikainen.
Xx-ori MVS Lord Fenton oli aikanaan paljon käytetty ori, Ionicissa erityisesti poikansa SK Grand Duken kautta, mutten ole varma onko nimi säästynyt täysiverisuvuissa nykypäivään asti. RBSH:issa ja mahdollisesti puoliverisissä kylläkin, mutta jos saan joskus toteutettua kaikki pakastesperma-suunnitelmani ja käyttää Ionicin ammoin kuolleita oreja takautuvasti, Duke ja Fenton palaavat xx-sukuihin.

Näitä olisi varmasti paljon muitakin, varsinkin RBSH-puolella. Olisi kiva tietää jos lukijoilta löytyy nykyhevosia, joiden suvussa olisi joitain vanhoja marinealaisia, vaikka sitten siellä kymmenennessä polvessa tai sen takana!

– S

Ei kommentteja: