perjantaina, huhtikuuta 10, 2020

Hei sitten, Irenna!

Nyt tuli se päivä kun Irenna v.d. Djoehem kuopattiin. Voisi sanoa että vihdoinkin, tammahan on syntynyt vuonna 2009. Se taisikin olla viimeinen sillä vuosikymmenellä syntynyt ja suoraan meille ostettu virtuaalihevonen, joka Ionicissa on vielä hengissä. Gin Ahaltekissä on kyllä niitä enemmänkin. Onhan meillä muutama vielä sitäkin vanhempi hevonen, mutta ne ovat tulleet meille vasta myöhemmällä iällä. Irenna sen sijaan tuli suoraan synnyttyään Ioniciin. Nyt 11 vuotta myöhemmin joudun kuoppaamaan tamman ja ihan kuin olisi vähän pala kurkussa.

Irenna ei ollut ensimmäinen nonius meillä eikä se varsonut ensimmäistä Ion-noniustakaan. Ensinmainittu kunnia saattaa kuulua Rheingold v.d. Djoehemille ja jälkimmäinen suvuttomalle Ildigo GA:lle. Irenna ei ollut edes ainoa Djoehemin nonius meillä, sen ja mainitun Rheingoldin lisäksi oli ainakin Jacob v.d. Djoehem. Sen sijaan se oli viimeinen elossa oleva djoehemiläinen meillä ja se on osasyy siihen, miksi siitä luopuminen karvastelee.

Kuten tunnettua (ehkä?) on, kaikki Djoehemin hevoset katosivat tyystin joskus vuoden 2010 kieppeillä, kun safiiri.net suljettiin. Siitä huolimatta se oli meille merkittävä ja mieleenjäänyt talli. Gin muisteli Djoehemia kaiholla muutama vuosi sen katoamisen jälkeen (Joulukalenteri 18: Vanhojen tallien muistelua). Tätä nykyä Djoehemin kasvatit ovat varsin harvinainen näky hevosten suvuissa, koska niitä ei kai koskaan lähtenyt maailmalle merkittävissä määrin ja myöhemmät harrastajat ovat luultavasti vierastaneet kadonneita sukuja. Uusia djoehemiläisiä ei ole eikä tule ja Irenna saattoi olla viimeinen yhä elossa oleva, jota ei ole missään vaiheessa unohdettu.

Irennan suku – olkoonkin kadonnut – oli syynä siihen, miksen lopettanut sitä vuonna 2016, jolloin se oli saanut meillä aikaan 2 varsaa, tamman ja oriin. Tämä yleensä on se minimi, jonka jälkeen edes alan harkita jonkin hevosen lopettamista, mutta Irennan kohdalla ajattelin että se ei riitä. Se varsoi vielä 2018 kaksi varsaa lisää ja mietin kovasti vielä tänäänkin, että jos se vielä varsan tai kaksi voisi... Mutta liikakin on liikaa ja noniuksissa tuo mainittu tamma Ildigo GA alkaa olla sen kertaluokan harmi suvuissa, etten halua Irennasta toista samanlaista. Paitsi että se alkaa vähän olla jo, nonius on pieni rotu ja Irennan ensimmäisellä varsalla on kolme varsaa silläkin, niin että Irennaa näkyy aika monen sukutaulussa.

Erittäin harvoin minkään virtuaalihevosen lopettaminen sillä tavalla harmittaa, mutta Irenna kuului siihen poikkeusten erittäin harvaan joukkoon. Kiitos varsoista ja kiitos Djoehemille että se oli olemassa edes vähän aikaa.

–S

Ei kommentteja: