sunnuntai, toukokuuta 31, 2009

Ahaltek-tammojen väritilasto

Vajaa vuosi sitten Gin esitteli ahaltek-orien väritilastoa ja samalla pohti myös eri värien suhteita ja niiden järkevyyttä. Nyt lienee aika tehdä tekketammoille sama, kun sain päivitettyä kuvat kaikille niille tammoille, joilla on tällä hetkellä sivut olemassa.

Tilasto on tämännäköinen:
ruunikko 56 kpl, 37,1%
musta 10 kpl, 6,6%
rautias 13 kpl, 8,6%

voikko 10 kpl, 6,6%
ruunivoikko 26 kpl, 17,2%
mustanvoikko 8 kpl, 5,3%

cremello 2 kpl, 1,3%
perlino 11 kpl, 7,3%
smocy cream 0 kpl, 0%

kimo 15 kpl, 9,9%

Kimojen pohjavärit ovat seuraavat:
ruunikko 3 kpl
rautias 2 kpl
musta 4 kpl
voikko 1 kpl
ruunivoikko 3 kpl
mustanvoikko 2 kpl

Ruunikko ja ruunikkopohjaiset värit (ruunivoikko, perlino, ruunikonkimo, ruunivoikonkimo) ovat aika tukevassa johtoasemassa ja niin pitääkin. Sehän on ahaltekien ylivoimaisesti yleisin väri. Yli 65% meidän hevosista on ruunikkopohjaisia väriltään. Myös tummien osuus verrattuna yksin- ja kaksinkertaisiin voikkoväreihin on yli 58%.
Tammojen puolella ei ollut smoky creameja (musta + tuplavoikko) lainkaan eikä sen paremmin kimoja, joiden pohjaväri olisi tuplavoikko. Smoky creameja löytyy orien puolelta kyllä jokunen ja oreista löytyy myös kimo, joka näyttää perlinolta, nimittäin Gin Yefim. Pointti tässä on se, että tuplavoikoissa väreissä ei kimoutuminen näy, koska pohjaväri on jo valmiiksi niin vaalea, lähellä valkoista. Tuplavoikoilla ei sen paremmin tapahdu muista väreistä tuttua tummenemista ennen kuin kimoutuminen varsinaisesti alkaa. Tätä on selitetty väriteoria-sarjan kimoviestissä. Sekaannusten ja ihmetyksen välttämiseksi ei meille kuitenkaan tule kovin montaa tuplavoikkopohjaista kimoa.

Tutkiskelin noita kimoja enemmänkin, nimittäin sitä, miltä kantahevosilta kimoa väriä meidän ahaltekeihin tulee. Kimoja kantahevosia on 8 kappaletta:
t. Kazmira
o. Sultano von Sirene (vaihtoi värin myöhemmin ruunikoksi, pahus)
t. Bikada
t. Dolina
t. Laida GA
t. Capoiera Zavannah
o. Jambantroe
o. Harasat

Montaa noita ei siis ole. Tosin tarkennettakoon tässä, että mukaan on laskettu vain ne kimot kantahevoset, joista polveutuva kimo linja jatkuu vielä nykyisinkin. On olemassa varmasti muitakin kimoja kantahevosia, mutta niistä ei ole kimo väri tullut enää nykyisiin hevosiin asti vaan väri "katkeaa" jossain kohdin. Ja koska kimo on dominoiva, ei kimo hypi sukupolvien ylitse.

Mutta laitanpa tähän alle muutaman linkin sellaisiin tekketammoihin, joiden kuviin olen itse ihastunut:
Gin Anzhela
Gin Catryna
Gin Daina
Gin Ginevra
Gin Halyna
Gin Himalia
Gin Katana
Gin Kimberley
Gin Ljudmila
Gin Nina
Gin Ofra
Gin Plakat
Gin Quintina
Gin Sharlena
Gin Wieslava

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti