tiistaina, toukokuuta 12, 2009

VNT-tuomarin mietteitä

VNT:n toiminta näyttää pyörähtäneen käyntiin oikein mukavasti. Näyttelyitä riittää kalenterissa ja näemmä luokkiakin löytyy aika kivasti eri roduille. Tuomarointipyyntöjä on sadellut minunkin postiini ja onneksi olen aika moneen pystynyt vastaamaan myöntävästi. Ilahduttavaa on se, että ahaltekeille on ollut jo muutamat näyttelyt, lisää on tulossa ja pari osaavaa tuomariakin löytyy.
Myös tuomarikokelaita pyörii VNT:n foorumilla aika kivasti, joten uusia tuomareita on "kasvamassa" koko ajan.

Omissa arabinäyttelyissäni oriluokka odottaa jo tuomarointia ja tammaluokkaan yksi vielä tarvittaisiin. Oriluokka ainakin näyttää pelottavan tasaväkiseltä, joten sen tuomarointi ei ole mikään läpihuutojuttu. Ehkä 15 hevosen luokkakoko on jo hieman turhan iso, varsinkin kun hylkyjä ei montaa tule. Seuraavalla kerralla pitänee pienentää koko 12 hevoseen tai ehkä jopa kymmeneen.

VNT:n näyttelyissä on sitten sellainen piirre, että jos kahdella osallistujalla on samat kuvat, jälkimmäinen hylätään. Täällä ei siis anneta jaettua sijaa.
Foorumilla on keskusteltu myös sellaisesta tilanteesta, joissä hevosilla on eri kuvat, mutta kuvat ovat hyvin samanlaiset. Ehkä samassa tilaisuudessa kaksi kuvaajaa ovat seisoneet hyvin vierekkäin tai toinen on ottanut kuvan ensin ja toinen sen jälkeen. Kuvissa saattaa ainoa erottava tekijä olla hevosen hännän asento tai tausta tai kuvan rajaus, muuten on täysin sama kuva samasta hevosesta.
Emme me voi mitenkään järkevästi laittaa hevosia paremmuusjärjestykseen hännän asennon perusteella, niin että luultavasti näissäkin tapauksissa lähdetään hylkäämisen linjalle. Parempi ainakin olisi.

Ei kommentteja: