Kwaliteit pitää (piti) VNT-näyttelyt 15.6. ja itse lupauduin tuomaroimaan niistä molemman KWPN-luokat. Luokat ovat täyttyneet jo hyvissä ajoin ennen näyttelyiden päivämäärää, joten tuomaroin eilen molemmat luokat. Tässä vielä luokkien kommentit, sikäli jos ne jotakuta kiinnostavat.
Luokka 1: KWPN-orit ja -ruunat
Tässä kärkinelikko (Eucarya Reflexion, Dantoe Qjard, Starlight´s Supernatural Alien ja Eucarya Devlin) oli varsin tasainen. Eucarya Reflexionin noista nyt valikoin parhaaksi ja muutenkin laitoin ne paremmuusjärjestykseen tuossa luetellussa järjestyksessä, mutta toinen tuomari tai minäkin toisena päivänä olisin voinut tehdä paremmuusjärjestyksen toisin. Todella laadukkaita oreja, kaikilla on pääsääntöisesti mainio rakenne, ainoastaan joitain erittäin pieniä vikoja löytyy. Eikä asiaa haittaa sekään, että jokaisella on vähintään kelvollinen kuva. Kaikki saivatkin BICin (Best in Class).
Tämän nelikon ulkopuolelle sijoittui sitten Eendemossel BJD, joka sai RC:n (recommended). VNT:ssä on käytäntönä arvostella hevonen ainoastaan yhdestä rakennekuvasta ja itse olen aloittelevia tuomareita ohjeistanut valitsemaan sen rakennekuvan, jossa hevonen näkyy parhaiten (tietysti) ja jossa se näyttää kaikkein edustavimmalta. Eendemosselin kohdalla se oli ehdottomasti kuvagallerian kolmas kuva, jossa hevonen seisoo tummaa taustaa vasten. Laadultaan kuva ei ole ehkä se paras, mutta hevonen näyttää siinä ehdottomasti parhaalta. Kuvat ovat kuitenkin aika epätasaiset, valitsemassani kuvassa ori näyttää ehdottomasti siis parhaalta ja varsin hyvältäkin oriilta, muissa kuvissa se on huomattavasti vaatimattomamman näköinen. Osittain tämä epätasaisuus johti siihen, että päätin antaa tälle "vain" RC:n.
Kuudenneksi tullut Gamble Away LEI jäi ilman RC:tä osin sen takia, että kuva on aika pieni. Selkeä ja hyvä rakennekuva noin muuten, mutta ehdottomasti pieni. Ori on kuitenkin voimakkaan ja sopusuhtaisen näköinen.
Seitsemännen sijan otti Granted Lexies, jolla on kyllä hyvä, iso ja selkeä kuva, mutta jonka rakennevirheet ovat kiistämättömät. Pahin (tai oikeastaan ainoakin) ongelma on runko, jonka syvyys on puutteellinen, säkä liki olematon ja selkä hieman notko. Sinänsä tietysti harmi jättää näinkin "alas", koska pää, kaula ja lapahan tällä ovat suorastaan mallikelpoiset.
Kahdeksanneksi tuli luokan toinen tuplavoikko, Licht Boter. Rakenteeltaan tämä on kohtalaisen korrekti, ainoa suoranainen vika on köyry lanne. Näin alan tämän kuitenkin tiputti ryhdittömyys ja yleinen vaatimattomuus. Puoliverioriilta on minun mielestäni lupa odottaa enemmän ilmeikkyyttä ja ryhdikkyyttä. Tämän takia Granted Lexies meni sijoituksissa edelle, se on rakenteeltaan heikompi, mutta tyypeiltään ehdottomasti parempi. Myönnän kyllä, että mietin tämän parin sijoittamista kauan, nämä ovat niitä tuomarien kompastuskohtia kun pitää sijoittaa paremmuusjärjestykseen näyttävä isovikainen ja vaatimaton pikkuvikainen. Se ei ole koskaan helppoa.
Yhdeksäs ori, Wincenty FW oli vähän hankala sijoittaa mihinkään tuloksissa. Ori on mukavan ja näyttävänkin näköinen, ensisilmäyksellä monen mielestä varmasti ihan voittaja-ainesta, mutta tarkemmin katsoen sillä on muutamia virheitä. Säkä on matala, lapa on pysty vaikkakin pitkä, lautanen on lyhyehkö eikä kaula ole ainakaan liian pitkä vaikken nyt ehkä suoranaisesti lyhytkaulaiseksi silti sanoisi. Itse pidän myös orileimaa jokseenkin puutteellisena. Nämä kaikki ovat puoliverioriille aika pahoja vikoja ja siksi siis näin alhainen sijoitus.
Kymmenenneksi sijoittui Thunderclap MHN, jolla on mainio kuva laadultaan, mutta hevonen kuvassa ei ole maailman paras esitys. Ensimmäiseksi siinä kiinnittää huomiota iso pää, ohut ja hieman lyhytkin kaula ja korkeajalkaisuus. Minusta jotenkin näyttää siltä, että varsinkaan tuo pää ei ole oikein mitenkään suhteessa mihinkään. Näyttävä ori sinänsä ja runkohan tuolla on ihan kelvollinen, ei tätä täysin toivottomaksi voi siis sanoa.
Yhdennentoista sijan sai Lancelot BJD. Minä tiedän kyllä, että ori on saanut irtoSERTejä ja on jopa champion, mutta siitä huolimatta en lämpene tälle lainkaan. Ensimmäinen silmiinpistävä virhe on vaatimaton pää. Persoonallinen se toki on, ei vähiten leveän läsin ansiosta, mutta jos katsoo tuota pääkuvaa, ei siitä oikein voi sanoa onko kyse pv-oriista vai ehkä jopa jostain ponista. Olen näkevinäni päässä jonkinlaista ponimaisuutta ja se nyt ei puoliverioriille ole oikein meriitti. Rakenteessa on mielestäni muutakin sanomista, säkä on aika onneton, lapa hieman pysty, lanne hieman köyry ja lisäksi hevonen näyttää seisovan aavistuksen vinossa kameraa kohti, joten takaosan arvostelu jää vähän hyvän uskon nojaan.
Kahdenneksitoista tuli Marshmello FW, joka seisoo huonosti, jolla on iso pää, ohut kaula ja ehkä hieman luisu lautanen. Myös tämän orileimasta voidaan keskustella.
Luokan peränpitäjät, Rasputin Gofine ja Nickelfelt ovat molemmat varsin vaatimattoman ja epäjalon näköisiä oreja. Varsinkin Rasputinin kohdalla myös orileima on puutteellinen, ellei suorastaan olematon. Kumpikaan ei ole vapaa rakennevirheistäkään.
Luokka 2: KWPN-tammat
Kärkikolmikko (The Melee LEI, Bandana FW ja Eucarya Addison) olivat kaikki todella hienoja ja laadukkaita tammoja. Jokaisella näistä oli avaimet ihan voittoonkin asti. Sitä en enää muista, millä syyllä valitsin lopulta The Melee LEI:n voittajaksi, jokin pikkuseikka se oli. Oma suosikkini oli kauniisti kimoutumassa oleva, kakkoseksi sijoittunut Bandana FW.
Neljäs ja viideskin tamma (Still Bad DM ja OK's Elenia) saivat myös BICin, ovat nekin laadukkaita tammoja, mutta ehkä aavistuksen heikompia kuin nuo kolme kärkitammaa.
RC:n sai kaksi tammaa, Adora de Joya ja Fierce Wind BJD, jotka nekin ovat varsin varteenotettavia tammoja. Roteva Adora de Joya on oikeastaan suosikkini koko luokasta, yhdessä Bandanan kanssa. Adora olisi vielä ollut ehkä jopa BICinkin arvoinen, mutten voinut jakaa viittä enempää.
Kahdeksanneksi tullut Àfrica SVANT oli sellainen tapaus, että mietin kauan annanko sille RC:n vai en. Tamam on hyvin kaunis ja rakenteeltaan hyvä, kuvassakaan ei ole moittimista vaan se on vähintäänkin kohtalainen laadultaan ja hevonen näkyy hyvin. Ainoastaan pieni varsamaisuus jäi kaivelemaan mieltä ja siksi lopulta jätin sen ilman RC:tä. Jonain toisena kertana, jossain toisessa luokassa tamma saattaa minunkin arvostelemana päätyä korkeammalle sijalle, saada RC:n ja joltain toiselta tuomarilta ehkä jopa BICin.
Loppujen tammojen vikana olivat sitten rakennevirheet, heikonlainen tyyppi tai yleisimmin heikkolaatuiset kuvat.
Yleisesti ottaen näiden kahden luokan tuomarointi oli erittäin mielenkiintoista. KWPN tai oikeammin niiden omistajat ja kasvattajat virtuaalimaailmassa ovat vieraita. Rotu itsessäänhän on normipuoliverinen, mutta näiden näyttelyiden kautta bongasin monta mielenkiintoista ja siistiltä näyttävää tallia, jotka omistavat tai kasvattavat näitä hevosia. Kasvattajanimistä varsinkin hyvin menestynyt Eucarya jäi mieleen. Tarttee katsella enemmänkin kyseistä tallia.
Itse olin samaa mielä noissa arvoteluissasi niistä kuvista joista katsoin..
VastaaPoistaEniten silmän pisti tuo Lancelot BJD, jolla sanoit havainneesi jonkilaista ponimaisuutta.. Itselleni siitä tulee kyllä mieleen kevyt työhevonen ennemmän kuin ponimaisuus. Ja mikä tästä tekee mielestäni työhevosmaisen? Ensimmäisenä tuo melko massahtava etuosa. Vaikka puokeillekin tämä on toivottavaa, tuo on mielestäni jo liiaksi puokille. Lisäksi takaosa on omasta mielestäni työhevostyyppinen..