torstaina, kesäkuuta 04, 2009

Näin pidät VNT-tuomarin tyytyväisenä

Vähän niinkuin jatkoa tekstille "Miten Virginian saa tuomaroimaan VNT-näyttelyitä".
Tai ainakin että miten saat pidettyä minut tyytyväisenä, en tiedä miten nämä jutut pätevät muihin. Homman helppoutta varmaan arvostaa moni tuomari.

Miksi VNT-tuomarit nyt ylipäänsä pitäisi pyrkiä pitämään tyytyväisinä? Eivätkö ne puusilmät ole itse halunneet tuomarin hommiin, joten eikö heidän pitäisi olla tyytyväisiä ihan mihin tahansa, kunhan vain pääsevät pätemään ja näyttämään paremmuuttaan tavallisten kuolevaisten hevosia arvostelemalla? Miksi VNT-tuomareita muka pitäisi kohdella kuin ihmisiä?
No niin, asian voi tietysti ajatella noinkin. Mutta jos tuomari on tyytyväinen näyttelyiden järjestäjään, niin hän tulee mielellään tuomaroimaan toisenkin kerran. Jos taas kaikki järjestelyt pissivät pahemman kerran alleen ja näyttelyjärjestäjä suhtautuu tuomareihin kuin ruttoa levittävään rottaan, voi seuraavalla kerralla tuomariksi pyydettäessä tulla yllättäviä kiireitä, ettei nyt just pysty, voi harmi... Ja voi tietysti olla, että sana leviää tuomareiden keskuudessa...
Jos tuomaria miellyttää mukaan ilmoitettu hevonen (tai siis sen sivut), niin hän on tuomaroidessaan iloinen tai ainakin tyytyväinen eikä suhtaudu koko elämään ja arvosteltaviin hevosiin nurjamielisesti jo valmiiksi.

Näyttelyjärjestäjät
1. Tuossa "Miten Virginian saa tuomaroimaan VNT-näyttelyitä"-tekstissä jo mainittiinkin että minuun ainakin kannattaa ottaa yhteyttä ensin sähköpostilla ja kysyä, haluanko ja ehdinko tuomaroida jotkin luokat. Sähköpostin asianmukainen otsikointi on kova juttu, ei sen tarvitse olla sen kummempi kuin "Tulisitko tuomariksi VNT-näyttelyihin". VNT on se avainsana.

Sähköpostissa olisi syytä ilmoittaa, että minkä luokkien tuomariksi minua haluaisit, saanko ehkä valita luokista mieluisimmat, milloin näyttelyt ovat ja kisakutsun osoite. Kiva olisi tosiaan tietää heti jo siinä postissa, onko kyse kaikille roduille avoimista luokista (hevosoriit, ponitammat tms) vai jostain tietystä rodusta. Näin pystyy heti jo postia lukiessaan päättelemään, haluaako tuomaroida luokat. Itse en tuomaroi tiettyjä rotuja tai sellaisia luokkia, joihin mahdollisesti tulee näiden rotujen edustajia, niistä kieltäydyn säännönmukaisesti. Teen tämän siksi, etten osaa näitä rotuja arvostella luotettavasti, en siksi että olisin v-mäinen ihminen (ainakaan tässä tapauksessa).

Kohteliaisuus kannattaa aina. Itsestäni ainakin tuntui kivalta kun olin kieltäynyt tuomaroimasta yleistä poniluokkaa, sain pyytäjältä vastauspostin, jossa luki, että kiitos kun perustelit kieltosi, ymmärrän pointtisi. Painoin nimen mieleen, jos kyseinen kaveri tulee pyytämään minua joskus toiste tuomaroimaan sellaista luokkaa, jonka tiedän osaavani tuomaroida luotettavasti, suostun aivan varmasti jos vain on tuomarointioikeuksia vapaana.

2. Jos luokat täyttyvät ennen näyttelyiden päivämäärää, on ihan kiva saada asiasta joko sähköposti tai pikaviesti VRL:n sivujen kautta, että hei, luokka on valmis tuomaroitavaksi. En välttämättä seuraile luokkien tilannetta noin muuten, joten tämä voi jäädä huomaamatta. Ja onhan kaikkien etu ja ilo, että luokat saadaan tuomaroitua mahdollisimman pian.
Niin ja olisi noin muutenkin kauhean kiva, jos luokan täyttyessä sen yhteyteen tulisi ilmoitus: "Luokka täynnä, saa tuomaroida". Nimittäin jos satun surffailemaan kisakutsuja läpi ja huomaan, että jokin tuomaroitavani luokka näyttää olevan täynnä, mutten sitten tiedäkään, mahtaako järjestäjä tehdä vielä joitain viilailuja osallistujiin. Jos luokka on valmis tuomaroitavaksi, kerro se!

Minua ainakin saa hätistellä sähköpostitse tai muuten, jos tuntuu siltä, että olen unohtanut tuomaroida jonkin luokan. Joskus sitä vain on hetken aikaa kokonaan pois virtuaalitouhuista eikä sitten muistakaan että hei, ne näyttelyt olivatkin viime viikolla.

3. Kisakutsusivun olisi kiva olla tietysti selkeä, tuomarit tai heidän VRL-tunnuksensa merkitty selvästi luokkien kohdalle, luokat numeroitu selkeästi ja niin edelleen. Toivoisin myös, että järjestäjä tarkistaisi osallistujien linkkien toiminnan. Joskus tulee vastaan sellaisia, että hevosen VRL-sivun linkki ei toimi, koska osoitteesta puuttuu jonkin piste tai muuta vastaavaa. Tietysti tällaiset ovat aika helppoja tuomarinkin huomata, mutta vähän se kiristää pinnaa silti. Me kuitenkin tuomaroimme joskus suuriakin määriä hevosia enkä minä ainakaan kaipaa yhtään enempää miettimisen ja pohtimisen aihetta kuin mitä hevosten rakenteet teettävät.

Niin ja kiva olisi myös se, että linkin väri vaihtuisi, kun sivulla on käyty. Näin näkisi heti, minkä osallistujan sivun on klikannut jo auki ja minkä ei...

Näyttelyiden osallistujat
1. Ennen kuin ilmoitat hevosesi näyttelyyn, katso sen kuvat läpi kriittisellä silmällä. Hevonen voi olla rakas silmäteräsi, vuosien jalostustyön tulos ja paljon kilpailtu huippuhevonen, johon on vuodatettu hikeä, verta ja kyyneleitä, mutta nämä seikat eivät kiinnosta rakennetuomaria.
Tuomari haluaa nähdä rakennekuvan, yhden selkeän, ison, hyvälaatuisen rakennekuvan hyvästä hevosesta. Seisooko hevonen hyvin, näkyvätkö jalat, erottuuko hevonen taustasta, onko se kohtisuorassa kameraan?
On niin turhaa kiikuttaa näyttelyyn huonorakenteista hevosta, jonka tietää jo valmiiksi jäävän hännille tai hevosta, jolla ei ole kunnon rakennekuvaa. Ei se siitä parane vaikka sen ilmoittaisi kymmeniin näyttelyihin. Tietysti kaikki omistajat eivät tiedä mikä on varsinaisesti hyvä- tai huonorakenteinen hevonen, senhän takia näyttelyitä järjestetään ja tuomarit koulutetaan erikseen. Hevosen voi siis tuoda näyttelyyn kerran kokeiltavaksi, miten se pärjää. Jos sijoitus on häntäpäässä, voi kokeilla ehkä toistamiseen vielä. Jos silloinkin hevonen on selkeästi puolen välin huonommalla puolella, ei kannata enää vaivautua.

2. Hevosen rakennekuvan tulee hypätä sen sivulta silmille heti. Kuvittele, että VNT-tuomari on sokea, kuuro ja älykkyystasoltaan vihannesta heikompi ja hänen täytyy silti löytää hevosesi sivulta rakennekuva. Ideaalitilanne olisi se, että kun hevosen sivun avaa, rakennekuva hyppää silmille heti. Ei tarvitse skrollailla ja hakea ja etsiä.

Tässä muutama esimerkki, miten EI kannata toimia.
- Rasputin Gofine, tunnustan olevani sokea, kuvagalleria-linkkihän on heti tuossa sivun yläreunassa. Yritin epätoivoisesti klikkailla tuota pientä kuvaa ja ihmettelin kun se ei aukea. Kuitenkin tuo yläreunan harmaa palkki tuo mieleen helposti erilaiset mainos- tai navigointipalkit, joten ei ihme että se jäi huomaamatta aluksi. Harmaa väri on vielä melkeinpä huonoin mahdollinen. Lisäksi erillinen kuvagalleriasivu on aina huono ratkaisu. Se tarkoittaa tuomarille yhtä ylimääräistä klikkausta. Pikku juttu, ajattelette, mutta kun näitä turhia klikkauksia tulee kymmenen tai sata tai vieläkin enemmän, ei paljon enää naurata.
- Lancelot BJD, myös tämän sivulla yritin ensimmäiseksi napsutella noita sivun yläosan pikkukuvia auki. Oli nimittäin millin päässä siitä, että olisin hylännyt tämän kunnon rakennekuvien puutteessa. Kuvagalleria löytyi sitten sivun alareunasta. Tuomarin kannalta ajatellen tämä vaikuttaa melkein jo kiusanteolta, ihan kuin hevosen omistaja tehdä ihan tahallaan tuomarin homman hankalaksi. Tiedän, tuskin omistaja on sivuja tehdessään näin ajatellut, muttei ole kyllä ajatellut mitään muutakaan.

Itse en pidä sen paremmin siitäkään, että hevosen kuva aukeaa uuteen ikkunaan. Mieluummin samaa ikkunaan, kiitos. Näin ei mene sekaisin, kun selaimessa on auki 15 ikkunaa.

3. Tarkista, että linkit toimii. Että linkki kuvaan toimii. Että VRL-sivulla on linkki oikein, suoraan hevosen sivulle. Kaikki "tästä uudelle sivulle"-linkin ovat turhia, tarpeettomia ja ärsyttäviä. Tarkista myös, että olet kisailmoittautumisen yhteydessä antanut oikean, toimivan osoitteen VRL-sivulle. Ja että hevosen VRL-tunnus on oikein.

2 kommenttia:

  1. "Hevosen voi siis tuoda näyttelyyn kerran kokeiltavaksi, miten se pärjää. Jos sijoitus on häntäpäässä, voi kokeilla ehkä toistamiseen vielä. Jos silloinkin hevonen on selkeästi puolen välin huonommalla puolella, ei kannata enää vaivautua."

    Noissa luokissa on kyllä niin kova taso yleensä, että hyvätkin kuvat omaava heppa voi jäädä huonoille sijoitte. Esimerkki NJ:stä, missä MVA-sertinkin saanut orini on sijoittunut joskus jopa viimeiseksi...

    Kaikki uuteen ikkunaan/välilehteen aukeava on kyllä niin syvältä. Osaa kai ihminen itse klikata sen siihen uuteen ikkunaan, jos tahtoo. VRL:n tiedot ovat niitä rasittavimpia, kun nopeasti on monta ikkunaa auki ja uuden välilehden avatessaan ei pääse sitten edellistä klikkaamalla edelliselle sivullekkaan... Huoh.

    - Aimer

    VastaaPoista
  2. No joo, tämä on tietysti kyllä totta, omista roduistani ainakin puoliveri- ja arabiluokat ovat erittäin kovatasoisia. NJ:stä en tiedä/muista, mutta VNT:ssä voi noita RC-palkintoja jakaa niin monelle hevoselle kuin parhaaksi näkee, niiden määrää ei ole rajoitettu. Niinpä RC-palkintojen määrää voikin pitää jonkinlaisena mittarina: jos näyttelyistä tulee usein/aina RC-palkinto ja muutenkin hevosen sijoitus liikkuu siellä lähellä BIC-sijoja, niin silloin kannattaa kyllä käydä näyttelyissä, hevosen rakenne ei ole toivoton. Vastaavasti taas sitten jos RC-palkintoja tulee harvakseltaan ja silloinkin sijoitus on siellä RC-palkinnonsaajien loppupäässä, niin se kertoo karua kieltä hevosen rakenteesta. Tietysti tuomareilla on aina omia näkemyseroja ja itsekin olen VNT-luokissa jättänyt eräänkin NJ-menestystä haalineen hevosen häntäpäähän, jopa ilman RC-palkintoa.

    VastaaPoista