lauantaina, tammikuuta 24, 2009

Miten Virginian saa tuomaroimaan VNT-näyttelyitä?

Kuten monet varmasti tietävätkin, olen VNT:n tuomari ja toimin myös eri rotujen rakenneasiantuntijana kouluttamassa uusia VNT:n tuomareita. Käytännössä tämä siis tarkoittaa sitä, että jos järjestät VNT:n näyttelyt, minua voi ja ehdottomasti saa pyytää tuomariksi. Tässä kuitenkin yleisiä ohjeita siihen, miten minut saa parhaiten tuomaroimaan näyttelyissäsi luokkia.

1. En itse tiedä, miten noita näyttelyitä anotaan ja miten tuomareita pyydetään, pyydetäänkö ensin tuomarit, sitten anotaan näyttelyt ja tuomareille lähetetään VRL:n sivujen kautta tuomarointipyynnöt toistamiseen, mutta ainakin minuun kannattaa ensimmäiseksi ottaa yhteyttä mailitse (virginia.shore@gmail.com tai vtionic@gmail.com) ja kysyä haluanko tuomaroida tietyn luokan.
Muista asianmukainen otsikointi varsinkin tuota vtionic-osoitetta käyttäessäsi.
Käyn kyllä aika säännöllisesti myös VRL:n sivuilla tarkistamassa, jos sinne on tullut tuomarointipyyntöjä, joten sitäkin kautta voi toki tuomarointipyyntöjä laittaa.

2. Minulle ei ole merkitty erikoistumisrotuja, mutta se ei tarkoita sitä että tuomaroisin ihan kaikkea mahdollista. Välttelen viimeiseen asti seuraavien rotujen tuomarointia: suomenhevonen, lv-ravurit, raskaat kylmäveriset, shetlanninponi, islanninhevonen, vuonohevonen, eestinhevonen, (friisiläinen). Näiden rotujen luokkiin minua ei kannata kysyä tuomariksi.
Sen paremmin minua ei kannata kysyä tuomaroimaan "kaikki ponirodut"- tai "hevosoriit"-tyylisiä luokkia, joihin voi tulla edellä mainittujen rotujen edustajia ja muutenkin rotukirjo on suurta. Tuomaroin mieluummin joko yhden rodun tai jonkin rajoitetun roturyhmän luokkia, se on helpompaa.
Suosikkirotujani ovat puoliveriset, arabit, walesinponin kaikki sektiot part-bred mukaanlukien, RBSH, budjonny, angloarabi, englantilainen täysiverinen, terskinhevonen, morgan, saddlebred, tennesseenwalker, monet harvinaiset rodut (erityisesti ne, joita kasvatan itsekin) ja aivan erityisesti ahaltek. Monien muidenkin rotujen tuomarointi onnistuu kyllä, joten kysykää rohkeasti.

3. En halua tuomaroida jättikokoisia luokkia. 15 hevosen luokka on optimaalinen, 20 hevosta menee joten kuten, 25 ehkä vielä hampaita kiristellen, mutta jos maksimiosallistujamäärä on siitä paljonkin ylöspäin, saat todennäköisesti kieltävän vastauksen.

Viivin virtuaaliblogista löytyy ohjeita VNT-näyttelyiden järjestämiseen, joten nyt kaikki näyttelyitä pitämään.

1 kommentti:

suz kirjoitti...

VRL:n ohje on, että tuomariin tulee etukäteen ottaa yhteyttä, sähköpostilla tai muilla tavoilla. :) Sitten ei tarvitse VRL-anontakierrosta tehdä neljään kertaan kun aina yksi tuomari ei otakaan kutsua vastaan (kutsu hylkääntyy täysin jos yksikin tuomari kieltäytyy).