perjantaina, heinäkuuta 16, 2010

Laukkakisojen palkintorahat

Jo pitkään on hoettu laukkamaailmassa sitä, että hevosen voittosumma ei vielä kerro hevosen hyvyydestä mitään, vaan vain voitto- ja sijoitusprosentit. Ilmeisesti suurin osa ihmisistä todellakin on sisäistänyt tämän ja onhan se toki tottakin omalla tavallaan.
Kuitenkin virtuaalimaailmasta puuttuu se taloudellinen aspekti, mikä reaalimaailmassa ohjaa hevosia rahakkaampiin lähtöihin. Eihän sielläkään hevosen hyvyyttä välttämättä niin rahassa mitata kuin prosenteilla ja muilla meriiteillä, mutta omistajalle itselleen (ja kaikille muille, jotka rahoista osansa saavat) on huomattavasti mukavampaa saada isompi summa rahaa kuin pienempi.

Virtuaalimaailmassa se tarkoittaa sitä, että täällä ei voida "ohjata" hevosia voittosumman avulla tiettyihin lähtöihin. Me olemme esimerkiksi yrittäneet sitä tarjoamalla pitkien matkojen lähtöihin isompia summia kuin lyhyempiin startteihin. Ja nelosryhmälle on yleensä aina enemmän rahaa tarjolla kuin muille. Se on ollut turhaa, koska rahalla ei ole sinänsä väliä, vaikka meitä kyllä ainakin ilahduttaa aina kisakalenterissa iso summa rahaa enemmän kuin pieni. Emme mekään silti ilmoita hevosiamme startteihin sen mukaan miten niissä on rahaa jaossa vaan sen mukaan, mikä lähtö kullekin hevoselle sopii. Niin varmasti muutkin tekevät ja siksi tästä meidän "ohjailusta" ei ole ollut mitään hyötyä.

Moni laukkajärjestäjä tarjoaa kaikissa starteissa ne maksimimäärät rahaa, mitä LJ:n ohjeiden mukaan kullakin tasolla voi tarjota. Mielestäni tämä ei välttämättä ole hyvä asia, koska se vähentää rahan merkitystä entisestään. Ja koska maiden ja allowance-tasolla rahasummat menevät osin päällekkäin, tuntuu vähän pöljältä saada jostain maiden-startin voitosta 25000v€ ja sitten allowance-startin voitosta "vain" 20000v€.

Meillä on yleensä yritetty järjestää vähän hajontaa voittosummien kanssa. Esimerkiksi 2-vuotiaat täysiveriset saavat useimmiten pienempiä summia kuin vanhemmat. Matkat tulikin mainittua jo, lyhyemmiltä matkoilta saa meillä yleensä vähemmän rahaa kuin pitkiltä. Erityisen hyvin tämä näkynee 16.7. juostuissa Star Stayer-lähdöissä, joista joka tason korkeimmat sallitut rahat annettiin 3000 metrin lähdöstä. Se ei sinänsä auttanut, koska esimerkiksi G2-tasolla jäi 3000 metrin lähtö kokonaan pitämättä osallistujien puutteessa.

En tiedä mitä minä yritän tällä oikein sanoa. Ei sekään olisi hyvä vaihtoehto, että alettaisiin tuijottaa sitä hevosen voittosummaa, koska voittosumman parantamiseen on yksi takuuvarma keino: mahdollisimman kova kilpailutus mahdollisimman pitkään ja se taas sotii pahasti laukkamaailman yleisiä periaatteita vastaan.

2 kommenttia:

Nerith kirjoitti...

Nuo voittosummat ovat henk.koht. myös aina vähän mietityttäneet. Ne pitäisi rempata ja ohjeistaa paremmin kilpailujen järjestäjille, miten lähdöt kannattaisi rahoittaa jne. Etenkin täysiveristen isommat lähdöt ovat aika kirjavalla palkintoskaalalla, koska alunperin palkinnot on taidettu vain muuttaa euroiksi dollareista. Esim. jostain "arvokisa" G2-lähdöstä saa vähemmän rahaa mitä G2 tason ns. normaalista lähdöstä.

Olen sitä mieltä, että juurikin tämmöisillä pienillä asioilla; palkinnot, pohja, ikärajat, voidaan tuoda kilpailemiseen lisää haastetta ja valinnanvaraa. Muutoin menee aika puuduttavaksi kilpailla.

Onko muuten noista 15.7. laukoista tullut tulokset? Kun näyttäisi että on vielä osallistumisjärjestyksessä kilpailijat...? ;)

Se Ionicin Sirpa kirjoitti...

Hyvä huomautus, 15. päivän tulokset olivat jääneet epähuomiossa päivittämättä. Nyt ovat menossa nettiin, jos vielä näyttää samalta, päivitä sivu!

Mutta noista palkintorahoista vielä. Minulla (eikä sen paremmin Ginilläkään) ole mitään ajatusta siitä, miten niiden kanssa kannattaisi oikein toimia. Pitäisikö maksimisummia pudottaa nykyisestä, mutta tarjota sitten mahdollisuus hakea erityisiä suurkilpailuita, joissa voisi tarjota muillakin tasoilla kuin vain G1:llä tavallista isompia palkintorahoja? VRER:llähän on ravihakemuksien kanssa mahdollista anoa hakemusta lähettäessään suurkilpailuita ja niiden myötä joko yhteen tai useampiin lähtöihin isompia palkintoja. LJ:ssä voisi periaatteessa toimia samankaltainen systeemi, ei sen "anomisprosessin" tarvitse olla sen kummallisempi kuin että katsoo vain ettei yksi kisajärjestäjä nyt alinomaa yritä saada suurkisoja ja sitä myöten suurempia palkintoja... En tiedä, en todellakaan tiedä.