keskiviikkona, elokuuta 04, 2010

Uusia knabstrupeja

Olemme valittaneet knabstrupien jalostusongelmista jo niin paljon, että alkaa lukijoilta tulla varmaan jo korvista ulos kitinä. Ja sehän tiedetään ettei parkuminen mitään auta, joten oli aika siis ryhtyä hommiin.

Hommat tässä tapauksessa tarkoittavat uusien hevosten keksimistä enemmissäkin määrin. Niinpä meille tässä parin päivän sisällä tuli kolmisenkymmentä ihan uutta knabstrupia, kaksi kokonaista sukua siis. Toinen koulupainotteinen, toinen estepainotteinen. Vilkaiskaapa siis läpi tamma Krystal af Dalgard ja sen täysiveli Prik af Dalgard sukuineen, sekä noinen sisaruspari Ilda af Sejrborg & Vilko ad Sejrborg sukuineen. Siitä saatiin kertaheitolla jo jokunen kolmipolvinen hevonen, jotka eivät taatusti ole sukua kellekään vanhemmista hevosista.

Meidän vanha suvuton kouluoriimme Granada GA on saanut lauman suvuttomia tammoja astuttavakseen ja voin paljastaa, että tästä lähtee uusi nimilinja. Sen on jo aloittanut Granadan ensimmäinen orivarsa Mondeo Ion ja se jatkuu erilaisilla Fordin automalleilla. Granadahan oli 80-luvulla Fordin lippulaivamalli, joten samanniminen ori sopii aloittamaan moisen nimiteeman. Tulossa on Mondeon lisäksi ainakin Focus, Fusion, Fiesta, Escort, Sierra, Galaxie (kyllä, Galaxie, ei Galaxy), Anglia, Mustang, Thunderbird, Torino ja niin edelleen.

Olemme myös valitelleet sitä, että knabstrupeille nimien keksiminen on niin turkasen hankalaa, kun haluaisi kuitenkin niille jossain määrin uskottavia nimiä eikä siis mitään englanninkielisiä beautifulblackeja. No, toden sanoakseni sopivilla apukeinoilla näille keksityille hevosille nimien keksiminen ei ole yhtä vaikeata kuin omille kasvateille. Kuten näiden uusienkin hevosten nimistä näkee, emme käytä knabstrupeilla yleensä meidän tuontitunnusta GA vaan niistä useimmat on nimetty vähän samaan tapaan kuin reaalimaailman knabstrupit. Joillain on nimen perässä af (kasvattaja) (Ritta af Karlsager), toisilla pelkkä keksitty kasvattajatunnus (Agnethe Bronholt) ja joillain on nimen edessä keksitty kasvattajatunnus (Rytterfelds Diamant).
Sukuposti, rotuyhdistysten yms. sukutaulut, Behind The Namen tanskalaisten/skandinaavisten nimien lista ja tanskan sanakirja tarjoavat paljon inspiraatiota ja sopivia ideoita nimiin. Ja ainahan voi käyttää kasvattajanimenä jotain jo keksittyä, kuten Lucius Lammelund, meillä on aiemmin ollut Duke Lammelund ja sen jälkeen muutama muukin Lammelund-hevonen. Näillä keinoin nimiin saadaan helposti vaihtelua ja toisaalta oikeankuuloisia ja luullakseni ihan fiksuja nimiä, joita ei ole suoraan kopioitu reaalimaailman hevosilta.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onhan tämä täysin aiheen vierestä, mutta mites tuossa "missä tallisi sijaitsee"-kyselyssä on puutteena Australia :)

Viivuska kirjoitti...

On kyllä kiva välillä kuulla knabsturpeista kun tuntuu, ettei niistä puhuta kunnolla missään muualla kuin tässä blogissa. Toivottavasti mäkin saisin sisälletettyä ainakin yhden knaben mun seuraavaan projektiin.

Gin kirjoitti...

Anonyymi, niinpä näkyy puuttuvan! Miten lie päässytkin unohtumaan, kun piti kaikki mantereet yrittää listata. Antarktiksen jätin pois kyllä ihan tietoisesti...

Viivuska, knabstrupeista ei tosiaan paljon puhetta riitä, niitä on niin vähän. Sen jälkeen kun Kerppa vetäytyi tauolle RDN:n kanssa, olemme olleen pääasiassa yksin tämän rodun kanssa. Eikä niitä Kerpallakaan kovin paljon ollut koskaan.

Anonyymi kirjoitti...

Lisättäköön nimiehdotukseksi Ford teemaan, Ford Puma.

Se Ionicin Sirpa kirjoitti...

Anonyymi, kiitos ehdotuksesta, pannaan muistiin!
(Puma oli kyllä tiedossa jo, toinen meistä Ionicin omistajista on reaalielämässään jonkin sortin fordisti ja löytyyhän noita mallilistauksia esim. Wikipediasta, niin että ei tässä hätää ole)

Siru kirjoitti...

Ionic-stalkkeri ilmoittautuu ja yskii aloittavansa (ainakin aluksi) pienimuotoista knabstrup-kasvatusta tallissaan, tiedon ja kuvien metsästys on kovassa vauhdissa, ja Sarantoon on rantautunut ensimmäinen tuontiorikin (http://saranto.webs.com/geir.htm).Saas nähdä miten pahasti näihin hurahtaa ja miten pienimuotoiseksi tämä kasvattelu jää.. no, ainakin muutama tamma ja toinen ori olisi tarkoitus tuoda. Olisiko Ionicista mahdollista saada oria lainaan / tilausvarsaa jossakin vaiheessa? :)

Se Ionicin Sirpa kirjoitti...

Siru, kiva kuulla uusista kasvattajista, pienimuotoisistakin! Meidän oriit (paitsi ne vanhimmat käävät) astuvat ulkopuolisia tammoja mielellään ja eiköhän tilausvarsakin onnistu. Nyt kun noita uusia on tullut, saattaa jopa saada vähän lyhytsukuisempaakin varsaa. Ettei kaikilla ole aina vähintään sitä 4 polven sukua :)

Siru kirjoitti...

Mukavaa kuulla, että orit ovat käytössä ja (lyhytsukuisten) tilausvarsojen mahdollisuuskin on! :) Mua ei tasaisen suvun ystävänä hirveästi lämmitä, jos isällä on kolme virt. polvea sukua kun emältä löytyy vain yksi. Mieluummin vaikka koko sukutaulu vanhempia lukuun ottamatta täyteen "Tuntematon ori/tamma"-tekstiä, muttei hirveän epätasaista sukua. Pidemmälle mennessä se ei ole enää niin hengenvaarallista, mutta lyhytpolvisilla epätasainen suku särähtää heti silmään.

Vietin viime yönä / aamuyönä melkoisesti aikaa tutustuessani ulkomaalaisiin knn-kasvattajiin ja jalostusoreihin, ja hurahdin täpläturkkeihin melko pahasti. Aioin todellakin tehdä Ionicille seuraa knn-kasvattajana, mikä tietää massiivista hevosten tuontia. Sääli, että näin mukava rotu menee niin monelta ohi nokan, liekö syynä se, ettei kuvia muka ole (höpöhöpö niille jotka noin väittävät, itselläni ei ainakaan ollut vaikeuksia kuvien löytämiseen), vai vaikuttaneeko se, ettei knabstrupeja ole kovin montaa? Mikäli kenkä puristaa jälkimmäisestä, en voi kuin ihmetellä, sillä ei se hevoskanta itsestään lsiäänny, jonkunhan niitä hevosia on tuotava. Tuskin ne puoliverisetkään vain siunaantuivat ihmisten talleille ilman evm-sukuisten ah-niin-vaivalloista tuontia! :D

Mutta enempää turhaa höpinää suoltamatta jään seurailemaan Ionicia ja alan virittelemään omaa kasvatustani, josko tämä tästä.