maanantaina, elokuuta 09, 2010

Arkistojen kätköistä: terskinhevonen virtuaalimaailmassa

Tämä artikkeli on julkaistu jossain vuoden 2007 Vippoksessa, mutta se on sittemmin kadonnut ja jäänyt huomiotta muutenkin. Joutessani postaan sen nyt tänne, on se edelleen kohtuullisen ajankohtainen.

TERSKINHEVONEN
Historia virtuaalimaailmassa
Tiettävästi ensimmäiset terskinhevoset tuotiin virtuaalimaailmaan syksyllä 2001 ja keväällä 2002. Tätä aiemminkin on saattanut joitain yksilöitä olla olemassa, mutta niistä ei tiettävästi ole jäänyt jälkeläisiä niin, että ne vaikuttaisivat mitenkään nykyisien terskien sukutauluissa.

Ensimmäiset 5 tärkeintä terskiä olivat oriit Dopiza ja Slathan sekä tammat Alexandra, Issabeau ja Stella. Nämä kaikki Stellaa lukuunottamatta olivat alunperin tarkoitettuja enemmänkin RBSH-jalostukseen, mutta kaikki ovat jättäneet myös puhtaita tersk-varsoja. Näistä nykyisin kuitenkin Dopiza taitaa olla ainoa, jolla on sivut edelleen tallessa netissä.

Myöhemmin kasvattajat ovat tuoneet paljonkin suvuttomia terskejä, mikä tietysti on erittäin tarpeellista, viiden hevosen pohjalta ei juuri mitään saada aikaan. Mainitsemisen arvoisia hevosia ovat ainakin oriit Francisak ja Tsernyj sekä tammat Teplitzva ja Profetija.

Jalostus
Terskinhevonen, jota joskus hieman harhaanjohtavasti myös terskinarabiksi kutsutaan on aivan eri rotu kuin arabianhevonen, se tehtäköön heti alkuunsa selväksi. Terski kyllä polveutuu arabista ja arabin vaikutus näkyy hyvin voimakkaana terskin ulkonäössä, mutta arabien lisäksi terskien jalostuksessa on käytetty joitain venäläisiä rotuja sekä niin kutsuttua streletsinarabia, joka puolestaan polveutui arabeista ja täysiverisistä.

Terskikannan pienuuden vuoksi niitä on joskus risteytetty arabien kanssa ja sen takia vielä nykyisinkin terskien sukutauluissa vilahtelee arabeja. En tiedä onko tällainen sallittua reaalimaailman terskijalostuksessa, mutta epäilen sen olevan ainakin jossain määrin. Joten olkoon siis sallittua virtuaalimaailmassakin, tosin itse suosittelen erittäin lämpimästi puhdasjalostusta, virtuaalimaailmaan kun voi aina keksiä uusia terskejä varsojen vanhemmiksi. Kannan pienuuden takia ei siis tarvitse "vierasta verta" käyttää.

Tärkeimmät ja pitkäaikaisimmat terskien kasvattajat ovat Katja, joka kasvattaa tunnuksella KTN ja omistaa nykyisin Cendarle-nimisen tallin sekä Kerpan siittola Zeni. Stella on ollut nimenomaan Katjan hevonen ja loput noista kantahevosista Dopizaa lukuun ottamatta ovat olleet Zenissä. Nykyisin olen itsekin sotkeutunut terskikasvatukseen ja Ionicissa on niitä kasvatettu aina sen alkuajoista eli vuodesta -04 lähtien. Näiden lisäksi on virtuaalimaailmassa liikkunut ajoittain muitakin terskinomistajia, kuten Riimi ja hänen tuontioriinsa Innokentiy.

Rakenne
Terskinhevosen rakenne vaihtelee jonkin verran, rodun sisällä on kolme erilaista tyyppiä: kevyt "normaaliterski", itämainen tyyppi ja raskas tyyppi. Itämainen tyyppi on hyvinkin arabityyppinen, usein melko pienikokoinen ja vain hieman arabia raskaampi. Raskas tyyppi sen sijaan on korkeampi ja vankempi, sen jalostuksessa on käytetty puoliveristä ja sen vaikutus näkyy. Kevyt tyyppi on lähinnä näiden kahden välimuoto, mutta oli terskin tyyppi mikä tahansa, arabivaikutuksen tulee näkyä ainakin jossain määrin.

Nämä eri tyypit eivät virtuaalimaailmassa juurikaan näy, saati periydy, mutta itse pyrin omassa terskijalostuksessa painottamaan sinne raskaampaan ja urheilullisempaan suuntaan. Kuten voi päätellä, isokokoisemmat ja voimakkaammat hevoset ovat kilpahevosina parempia.

Tällainen rakenteen vaihtelu antaa virtuaalimaailmassa tärkeätä liikkumavaraa kuvien suhteen. Puhtaiden terskien kuvat ovat varsin harvinaisia, itsekin käytän paljon samantyyppisen shagyan kuvia, mutta myös raskaiden arabien kuvat ovat yleensä kelvollisia koristamaan terskien sivuja. Erilaiset arabiristeytykset, angloarabit ja kevyehköt puoliveriset ovat usein myös sopivia. Ja lopultahan kyse ei ole siitä minkä rotuinen hevonen jossain kuvassa on vaan siitä, miltä se näyttää. Parilla omalla terskilläni on ollut doninhevosen kuvat, yksi on kantakirjattu lipizzaristeytyksen kuvalla ja eräällä on jopa orlov-ravurin kuva!

Käyttömahdollisuudet
Urheiluhevosena terski on virtuaalimaailmassa tuntematon suuruus. Rotu kelpaa kilparatsuksi lajiin kuin lajiin lukuun ottamatta tietysti raveja ja askellajikisoja. Reaalimaailmassa terskeillä kilpaillaan myös laukkaradoilla, joten se sopinee siihen touhuun virtuaalimaailmassakin vaikka LJ ei ole (vielä) rotua listoilleen ottanutkaan. Laukkahevosena terski lienee suunnilleen samassa luokassa kantarotunsa arabin kanssa. Voi olla että terski on nopeampi, mutta kestävyydessä arabi on turvanmitan verran edellä. (Edit: nykyisinhän tersk on hyväksytty laukkarotu ryhmässä 4)

Tavallisissa lajeissa eli esteillä, koulussa ja kenttäratsastuksessa terski pärjää siinä missä mikä tahansa muukin urheilullinen rotu. Varsinkin hyppykapasiteettia rajoittaa joskus pienehkö koko, mutta itse olen jalostuksessa pyrkinyt kasvattamaan rodun kokoa ja 160-senttinen tersk ei ole reaalimaailmassakaan mikään mahdottomuus. Rotu on hyväliikkeinen kouluradoilla ja arabilta peritty kestävyys tekee siitä mainion kenttäratsun.

Terski on hyväksytty myös RBSH:n jalostukseen, mutta sillä puolella se on tuntunut hieman jääneen erityisesti budjonnyjen ja doninhevosten jalkoihin. Täysiverisen ja arabityyppisen terskin risteytys tuottaa angloarabia lähellä olevan hevostyypin ja angloarabithan ovat kuuluisia suoritushevosina. Aiemmin mainittujen isokokoisten ja melko puoliverityyppisten terskien ja täysiveristen risteytykset puolestaan tuottanevat melko puoliverimäisen RBSH:n.

Kaiken kaikkiaan terskinhevonen on kuitenkin erittäin harvinainen näky virtuaalimaailmassa huolimatta siitä, että se on kilparatsuna vähintäänkin kelvollinen eikä hankinnan tarvitse kuvien puutteeseen kaatua.

3 kommenttia:

  1. "Tämä artikkeli on julkaistu jossain vuoden 2997 Vippoksessa"

    varmaanki vuoden 1997 vippoksessa ?

    VastaaPoista
  2. 2007 Vippoksessa, oli nähtävästi tullut painovirhepaholainen :) Korjasin sen nyt. Vuonna 1997 ei tainnut vielä olla Vipposta.

    VastaaPoista
  3. oi kun ihana vanha arkistolöytö, ja julkisuutta terskeille! täytyykin vielä kertoa pieni muistelo. olin vuonna 2006 unohtanut virtuaalihepat yli puoleksi vuodeksi, kunnes satuin surffailemaan virtuaalikonisivuilla, ja törmäsin sattumalta (no, uusinta Vipposta lukiessa:)) tähän kyseiseen artikkeliin. ja juuri tämä sai minut palaamaan bittiponien ja nimenomaan terskinhevosten pariin uudelleen. enhän voinut jättää Stellaa ja sen ihania varsoja yksikseen. :)
    jotenka kiitoksia tästä ja jatkakaamme tämän loistavan rodun kanssa, oikein valoisissa tulevaisuuden näkymissä! :)

    VastaaPoista