lauantaina, elokuuta 07, 2010

Virtuaalinen puoliverinen

Perinteisesti virtuaalinen puoliverijalostus on mennyt suhteellisen simppeliä rataa. Jos vanhemmat ovat tanskanpuoliverisiä, myös varsa on tanskanpuoliverinen. Jos isä on tanskalainen ja emä hannover, varsa on merkitty FWB:ksi. Kahden FWB:n varsa on luonnollisesti FWB ja aikojen saatossa FWB-jalostuksessa onkin väännetty kättä siitä, kumpi on "parempi", puhtaista FWB:istä jalostettu hevonen vai eri puoliverisiä sekoittelemalla luotu FWB. Ihan kuin asialla olisi yhtään mitään väliä...

Reaalimaailmassa juttu on huomattavasti kimurantimpi, tästä on kirjoitettu jo aikaisemminkin. Kahden holsteinin Suomessa syntynyt varsa on periaatteessa FWB, mutta sen voi rekisteröidä myös holsteiniksi. Yksi hevonen voidaan kantakirjata useampaan eri kantakirjaan, jolloin sitä voidaan käyttää useiden eri rotujen jalostuksessa.

Mieleeni onkin juolahtanut jo aikoja sitten ajatus siitä, olisiko meidän syytä luoda VWB/VPV, virtuaalinen puoliverinen? Monet tallithan sijaitsevat virtuaalimaailmassa eli niiden sijaintia ei ole erikseen määritelty mihinkään tiettyyn maahan. Tuskin kukaan voi kieltää sitäkään, että esimerkiksi selle francaisien jalostaminen ruotsinpuoliveristen pohjalta on omiaan vain sotkemaan sukutauluja ja jalostusta. Tämä on ollut FWB:n kiusa myös, koska se on ollut se "risteytyspuoliverinen" ja ymmärrän toisaalta hyvin niiden jalostajien harmia, jotka ovat lähteneet ihan FWB-rotuisista kantahevosista jalostamaan rotua ja joutuneet kilpailemaan risteytyskasvattajien kanssa.

Jospa FWB-jalostusta (ja myös kaikkien muiden puoliveristen) jatkettaisiin siis puhtaana tästä eteenpäin ja eri pv-rotujen risteytyksistä luotaisiin tuo virtuaalinen puoliverinen? Käytännössä VPV ei eroaisi nykyisistä puoliverisistä mitenkään, sen suvusta vain löytyisi eri puoliverisiä ja ns. "puhtaiden" puoliveristen suvuista löytyisi vain niitä puoliverisiä. VPV:tä ei voisi alkaa jalostaa VPV-kantahevosista, VPV olisi aina suvullinen hevonen, jossa on vähintään kahta eri puoliverirotua (tai pv-xx, pv-x, pv-ox). Näin FWB pääsisi ajan mittaan siitä sekasikiömaineestaan, mutta eri puoliverisiä voisi vapaasti sekoitella edelleen VPV-nimikkeen alla.

4 kommenttia:

saapasjalkakissa kirjoitti...

Yleensä kannatan kaikkia uusia ideoita ja tämäkin vaikuttaa ihan varteenotettavalta sellaiselta, mutta jos tavoitteena on "sekasikiö-FWB:iden maineen puhdistaminen", niin silloin en kyllä tue ajatusta. Ensinnäkin, mitä haittaa "sekasikiö-FWB:istä" on? Pikemminkin näkisin ongelmana ne "rotujalostajat", jotka jalostavat puoliverisiä epärealistisella tavalla, "vain hannover x hannover = hannover". Mutta, kukin omalla tyylillään.

saapasjalkakissa kirjoitti...

Tarkennan vielä hieman pointtiani:

Miksi pitäisi varta vasten tukea epärealistista linjaa? Kun tutkii oikeiden puoliveristen sukutauluja, yhä harvemmassa ovat ne "puhdasrotuiset" yksilöt - kyllä "rotumiksausta" tapahtuu ihan kaikkien kantakirjojen piirissä, ei pelkästään FWB:n. Siispä itse lähtisin aivan päinvastaiselle linjalle, kannustaisin ihmisiä nimenomaan käyttämään muidenkin "rotujen" (hannover, holstainer, oldenburg jne.) jalostuksessa eri puoliverisiä kantakirjasta riippumatta, kuten oikeassa elämässäkin tehdään.

Gin kirjoitti...

Virtuaalimaailmasta nyt tuppaa muutenkin nuo realistisen maailman käytännöt olemaan aika kaukana eli se ei kelpaa oikein perusteluksi. Kyse on ihan siitä, mikä pitäisi pv-jalostuksen VIRTUAALIMAAILMASSA jotenkin helppona ja yksinkertaisena. Kun täällä nyt on vuosikaudet puhuttu oldenburgeista, hannovereista, FWB:istä ja muista omina rotuinaan, niin olisi ihan kiva että niitä olisi vielä jatkossakin ja vieläpä sellaisia, jotka voi sukunsa puolesta todeta olevan kys. rotujen edustajia.

Tietenkin voitaisiin luopua kokonaan kaikista brandenburgeista ja westfaleneista ja julistaa että kaikki puoliveriset, siis ihan kaikki, ovat virtuaalisia puoliverisiä, koska sitähän ne ovat. Tästä kuitenkin todennäköisesti syntyisi megaparku kun ei olisikaan enää eroa hannoverilla ja holsteinilla (kuten eihän niillä olekaan).

saapasjalkakissa kirjoitti...

Kaukana ovat kyllä, mutta itse olen sitä mieltä, että jos on mahdollisuus realistiseen toteutukseen ja ei-realistiseen toteutukseen, eikä ensimmäinen aiheuta valtavasti lisätyötä, kannattaa siihen ehdottomasti pyrkiä virtuaalimaailmassakin. :)

Sinänsä virtuaalinen puoliverikantakirja kuulostaa mielestäni mielenkiintoiselta idealta, ja jos sellaisen vielä saisi toteutettua oikean maailman tyyliin omine jalostusohjesääntöineen, kantakirjaustilaisuuksineen jne., niin ah... :DD