maanantaina, syyskuuta 14, 2009

Tietoisku puoliverisistä ja niiden kaltaisista roduista

Aloitetaan ensin siitä, että hevosrodut jaetaan perinteisesti kolmeen ryhmään: kylmäverisiin, poneihin ja lämminverisiin. Jotkut laskevat vielä täysiveriset omaksi ryhmäkseen, toiset puolestaan jakavat lämminveristen ryhmän puoli- ja täysiverisiin. Yleensä (varsinkin virtuaalimaailmassa) puoliveri-termillä tarkoitetaan tiettyjä ratsurotuja, joista oikeampi termi olisi ehkä lämminverinen ratsuhevonen. Tässä käytän nyt sanaa puoliverinen.

Varsinaiset puoliveriset
Puoliverisiin kuuluu siis useita (eurooppalaisia) "rotuja", kuten hannover, holstein, FWB, oldenburg jne. Kirjoitan tuon lainausmerkeissä siksi, että trakehneria lukuunottamatta nämä eivät varsinaisesti ole rotuja, niitä ei jalostetta puhtaana. Kaikkihan tietävät tai ainakin pitäisi tietää, että kahden hannoverin Ruotsissa syntynyt varsa on ruotsinpuoliverinen, mutta se voidaan kantakirjata ja hyväksyä vaikkapa hollanninpuoliverisen, FWB:n ja oldenburgin jalostukseen.
Näin siis reaalimaailmassa, jossa puoliverikanta on aika tavalla yleiseurooppalaista. Saksalaiset linjat, erityisesti hannover on perinteisesti hallinnut eurooppalaista ja osin myös muiden maanosien (lähinnä pohjois-Amerikka) puoliverijalostusta, nykyisin myös muut saksalaiset, belgialaiset ja hollantilaiset linjat alkavat olla varsin suosittuja ja paljon käytettyjä.
Kukin kantakirja tietysti painottaa omia juttujaan hevosten arvostelussa ja hyväksymisessä, mutta nykyisin tavoitteet kaikilla ovat aika yhtenevät. Ja tietenkään mahtavia kisatuloksia ei yksikään kantakirja varmasti katso nenänvarttaan pitkin.
Perinteisesti oldenburg ja hannover ovat olleet roduista raskaimpia, holstein ja hollantilaiset kevyitä, mutta tämä jako ei pidä nykyisin enää paikkaansa. Kaikista roduista löytyy nykyisin aika tavalla tyyppivaihtelua kevyen ja raskaan välillä, suurin osa hevosista sijoittuu kuitenkin sinne keskiraskaaseen sarjaan.

Virtuaalimaailmassa tunnetusti näitä rotuja kuitenkin jalostetaan puhtaina, ts. kahden holsteinin varsasta tulee holstein ja toisaalta sitten kahden eri puoliverisen risteytyksestä tulee FWB. Tämä on hyvä asia, se on selkeätä kaikille osapuolille. Puoliveristen kasvatuksesta tulisi aikamoinen sekasotku, jos joku jalostaisi hannovereja FWB-linjoista. Se ei kuitenkaan muuta sitä tosiseikkaa, että samoja puoliverisiä kaikki ovat.

Trakehner on tässä asiassa poikkeus virtuaalimaailmassa. Trakehneria voidaan käyttää muiden puoliveristen jalostuksessa ja mielellään käytetäänkin. Trakehnerin jalostuksessa puolestaan ei käytetä reaalimaailmassa muita rotuja kuin trakehnereita, täysiverisiä, angloarabeja ja (harvoin) arabeja. Sen takia trakehner on teoriassa kevyehkö, jalo ja siro rotu ja yhtenäisempi kuin muut puoliverirodut, mutta käytännössä trakehneria voi olla vaikea erottaa muista puoliverisistä. Siitäkin rodusta löytyy varsinaisia tankkereita, tosin ehkä harvemmin kuin muista.

Listaan tähän nyt ne rodut, jotka kuuluvat tähän "varsinaiseen" puoliveristen ryhmään. Sulkuihin olen merkinnyt ne, joista en ole varma:
- FWB
- ruotsinpuoliverinen (SWB)
- tanskanpuoliverinen (DWB)
- hannover
- holstein
- oldenburg
- trakehner ja anglo-trakehner
- brandenburg
- westfalen
- hessen
- mecklenburg
- itäfriisiläinen
- reiniläinen
- zweibrücker
- saksin-anhaltinpuoliverinen
- thuringeninhevonen
- saksinhevonen
- baijerinhevonen
- badenwürttemberginhevonen
- belgianpuoliverinen
- hollanninpuoliverinen (KWPN)
- ranskanpuoliverinen (selle francais)
- englanninpuoliverinen
- unkarinpuoliverinen
- itävallanpuoliverinen
- sveitsinpuoliverinen
- slovakianpuoliverinen
- slovenianpuoliverinen
- (italianratsuhevonen)
- (altösterreichisches warmblut)
- (kinsky)

Näiden lisäksi Yhdysvalloissa, luultavasti Kanadassakin, Australiassa, Uudessa-Seelannissa, etelä-Afrikassa ja muistaakseni myös Brasiliassa on omat puoliverikantakirjansa. Näiden maiden jalostuskanta on eurooppalaista sekin ja niin ollen nekin pitäisi lukea tähän listaan.

Ei-puoliveriset
Näiden lisäksi on olemassa useita rotuja, jotka ovat lähellä puoliverisiä, saattavat polveutua samoista kantahevosista tai ovat eriytyneet omiksi linjoikseen muista puoliverisistä tai ylipäänsä muuten vain muistuttavat puoliverisiä. Erona puoliverisiin kuitenkin näillä on se, että niitä ei jalosteta puoliverityyliin vaan puhdasjalostuksella. Tällaisia ovat ainakin seuraavat:
- kisber-felver
- gidran
- furioso
- wielkopolski
- malopolski
- ukrainanratsuhevonen
- venäjänratsuhevonen (orlov-rostoptshin)
- tonavanhevonen
- plevnanhevonen
- itäbulgarianhevonen
- monet italialaiset rodut: salerno, sanfratellano, sisilianangloarabi jne
- einsiedeln (jos tämä katsotaan omaksi rodukseen eikä sveitsinpuoliveriseksi, nimitykset ovat sekaisia)
- RBSH

Minun mielipiteeni ja lämmin suositukseni virtuaalimaailmassa on se, että pidetään nämä erillään puoliverisistä. Nämä eivät kuitenkaan ole euroopassa yleisesti hyväksyttyjä puoliverisiä, joten olisi parasta ettemme mekään sotkisi näitä ainakaan FWB:n jalostukseen.
Meillä Ionicissa teetetään toisinaan erilaisia risteytyksiä risteytyksiä näistä ja täysi- tai puoliverisistä ja nimitämme niitä puoliverisiksi. Tässä kohtaa ehkä se lämminverinen ratsuhevonen olisi parempi nimitys, koska sitä ne ovat kyllä eittämättä, mutta eivät välttämättä soveltuvia yllä lueteltujen puoliveristen jalostukseen.

4 kommenttia:

jaffa kirjoitti...

Iseänikin on monesti ihmetyttänyt, kuinka puoliverijalostuksen "puhtaudesta" jankataan - FWB:tä ei muka saa sekoittaa muihin "rotuihin", eikä siinä samalla mitään muutakaan kahta eri kirjainyhdistelmän rotu-kohdassaan omaavaa pv:tä astuttaa keskenään. Tavallaan sen ymmärtää, että virtuaalimaailmassa puoliveriset pidetään erillään toisistaan, muutenhan homma olisi aika sekalaista eikä samalla tallilla voisikaan oikeasti kasvattaa KWPN:ää ja SWB:tä, mutta ainahan sitä saa haaveilla, ettei kukaan nalkuttaisi siitä jos tahtoisinkin oldiksieni sukuun jonkin mukavan holstin. (Ja vaikkei nalkutuksesta välittäisikään, ongelma on lähinnä siinä, ettei kukaan halua omia mussupalleroitaan sotkettavan epäpuhtaaseen jalostukseen... joten se niistä astutuksista.)
Mutta koska haave siitä, että myös virtuaalipuoliverisiä voisi hyväksyä ja kantakirjata muiden puoliveristen jalostukseen tuntuu aika etäiseltä, niin kaipa tilanne on aivan hyvä näin. Kasvatetaan FWB:tä Havaijilla ja oldenburgeja Albaniassa. Jotain joustoa voisi vain toivoa - sitä, ettei otettaisi niin vakavasti jotain puhtauskysymystä, jota ei todellisuudessa ole olemassa.

Unknown kirjoitti...

Kiitos tästä sivusta koska oon ettiny ihan pirusti et mitä rotuja kuuluu puoliverisii:) KIITOS!

Anonyymi kirjoitti...

Mites tuo Trakehner? Itsehän en ollenkaan tiedä, miten sen laskisin, puokkeihin vai en. Mutta onhan tämä postaus aikas todella vanha, joten eivät nämä tiedot välttämättä ole ihan täysin ajantasalla.

Se Ionicin Sirpa kirjoitti...

Anonyymi, anteeksi että kommenttisi jäi tuonne odottamaan julkaisua, en ollut huomannut sitä! Mutta siis trakehner (ja anglo-trakehner) kuuluu kyllä puoliverisiin ilman muuta ja sitä saa kyättää muiden puoliveristen jalostuksessa. Poikkeava se on siinä mielessä, että sen jalostukseen ei saa käyttää muita puoliverirotuja. Mutta kyllä sen pitäisi tuossa puoliveristen listassa olla kuitenkin, minäpä lisään. Sinänsähän tämä postaus ei ole erityisen vanhentunut.