lauantaina, syyskuuta 05, 2009

Virtuaalihevostelijan kirjahylly

Jos virtuaalihevostelija tarvitsee harrastuksensa tueksi kirjoja, sopiviin ostoksiin voisi kuulua html- ja muiden internetohjelmointiin käytettyjen kielten kirjat, valokuvauksen ja kuvankäsittelyn oppaat ja tietysti hevoskirjat. Tässä on muutama vinkki noihin hevoskirjoihin, kas kun sattuneesta syystä allekirjoittaneella on jonkinlaista näkemystä niistä. En tietenkään ole lukenut tai selaillut edes kaikkia markkinoilla olevia kirjoja, joten jostain voi aina putkahtaa esille jokin toinen, vielä esiteltyjäkin parempi teos.
Useimpia esiteltyjä teoksia pystyy ostamaan ainakin suomalaisesta nettikirjakauppa Bookplussasta.

Rakenne
Rakennekirjallisuutta tarvinnevat eniten ehkä rakennetuomarit ja yleisesti rakenteesta kiinnostuneet virtuaalihevostelijat. Suositeltavin teos toistaiseksi on Horse Conformation - structure, soundness and performance (Hedge, Wagoner). Kirja selittää havainnollisin piirroksin ja kuvin hevosen rakennepiirteitä, se käy läpi sisäelimet, luuston ja lihaksiston, ei vain sitä miltä rakenne näyttää päällepäin. Kirjassa esitellään myös muutamien yleisimpien rotujen rakennetta. Kaiken kaikkiaan kattava teos, josta on suurta hyötyä rakennetuomarille. Harmi vain että on englanninkielinen, tämän lukeminen vaatii aika tavalla sanaston ja kielen hallintaa.

Sanasto
Englanninkielisiin nettisivuihin moni törmää kuvien haussa, mutta myös etsiessään tietoa hevosista, roduista, hevosurheilusta ja sen sellaisesta. Hevosalan englanti on aivan yhtä erikoistunutta termistöltään kuin minkä tahansa muunkin alan termistö. Horsewords - The Equine Dictionary (Bellknap) on erittäin kattava sanakirja erilaisista hevostermeistä, sen kanssa selviää laukkaurheilusanastosta, metsästystermeistä, varusteista ja monesta muusta ongelmallisesta sanasta tai fraasista. Kuten nimestä voi päätellä, se ei siis ole mikään englanti-suomi-sanasto vaan kokonaan englanninkielinen kirja, jossa englantilaiset termit selitetään "auki".

Hevosten värit ja merkit
Ei kannata vaipua vielä epätoivoon, jos ei englanninkieli ole hallussa niin että pystyisi edellä mainittuja opuksia lukemaan. Hevosen väreistä on olemassa loistava, suomenkielinen teos Hevosen värit (Viitanen), joka esittelee sanoin ja kuvin kaikki toistaiseksi tunnetut värit. Se selvittää myös genetiikkaa varsin hyvin. Jos siis värit kiinnostavat vähääkään, tämä on ehdoton hankinta kirjahyllyyn.

Hevosrodut
Hevosroduista ei ole tullut vastaan (ainakaan vielä) yhtään sellaista ylitse muiden olevaa teosta, joten tähän kohtaan en voi suositella mitään erityisesti. Roduista kertovia yleisteoksia on olemassa todella paljon, mutta kaikki eivät suinkaan ole hintansa arvoisia. Useita suosittelemisen arvoisia löytyy kyllä moneen tarpeeseen.

Pintapuolinen, melko hyvin eri rotuja kattava ja niistä jonkinlaisen perusnäkemyksen antava teos voisi olla Koko maailman hevoset (Edwards). Toinen, rotulistaukseltaan laajempi, mutta eniten historiatietoon painottuva kirja on vanha Maailman hevoset - rodut ja kasvatus (Kidd). Englanninkielisistä yleisteoksista voisi mainita The Encyclopedia of Horses & Ponies (Pickeral) ja Giant Book of the Horse.

Todellisen hardcore-rotufriikin aarre on International Encyclopedia of Horse Breeds (Hendricks). Tämä kirja ei pröystäile kuvilla, niitä ei kirjasta paljoa löydy ja suurin osa on mustavalkoisia. Mutta tekstiä riittää, rotuvalikoima on niin laaja että Hevosmaailma.net kalpenee sen rinnalla. Kaikki mahdollinen on esitelty.

Brittein saarten rotujen ystäville mainio teos on British Horse and Pony Breeds - and their future (Richardson), joka esittelee brittiläiset hevos- ja ponirodut sekä niiden nykytilanteen, moni rotuhan on harvinaistumassa ja muuttumassa alkuperäisestä ihan joksikin muuksi.

Amerikkalaisista roduista ja muistakin kiinnostunut hankkii käsiinsä kirjan Storey's Illustrated Guide to 96 Horse Breeds of North America (Dutson). Tämä teos esittelee pohjoisamerikkalaiset hevosrodut ja myös ne rodut, joita pohjois-Amerikasta löytyy, kuten knabstrup, lipizza, friisiläinen, arabi ja niin edelleen. Nimensä mukaisesti tämä esittelee 96 rotua, joukossa meidän kannaltamme yleisiä rotuja ja toisaalta taas harvinaisuuksia. Kuvitus on komeata.

Rotukohtaisia teoksia löytyy vähän joka lähtöön. Suomenhevosesta ehkä yksi parhaista tällä hetkellä markkinoilla olevista teoksista lienee Saastamoisen toimittama Suomenhevonen. Myös suomenkielisiä islanninhevoskirjoja on saatavilla. Englanniksi rotujen ja kirjojen valikoima tietysti laajenee suorastaan eksponentiaalisesti.

Tietenkään internettiä ei saa eikä voi väheksyä tiedot tarjoajana näissä kaikissa aihepiireissä, mutta joskus vain on mukava kierähtää sänkyyn hyvä hevoskirja kainalossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti