tiistaina, syyskuuta 27, 2011

Suurtalli

Kun aikoinaan suunnittelin Ionicia, ei mieleeni edes juolahtanut sana "suurtalli", vaikka nyt tiesinkin että sinne tulee monia eri rotuja ja paljon hevosia. En pitänyt sitä silloin mitenkään ihmeellisenä asiana, koska mielessä kajastelivat sellaiset suurehkot, tunnetut tallit kuin Whitewood, Greymask's, Quiero, Angelniemi ja monet muut. Nekin olivat suuria talleja ainakin sen ajan mittapuun mukaan, jokaisen hevosmäärä nousi useisiin kymmeniin ja rotujakin löytyi laidasta toiseen. Silloin tallin koko ei ollut se uusi tai ihmeellinen asia, pikemminkin stressaamattomuus kuvien, luonteiden tai kisaamisen suhteen. Se oli kapinallista se.

No, enhän minä tietenkään silloin arvannut mihin tämän homman kanssa päädyn. Likimain tuhannen virtuaalihevosen lauma ei tuntunut realistiselta tavoitteelta ja toisaalta minulle se pelkkä lukumäärä ei ole koskaan ollut tavoite sinänsä, vaan se että on kaikkia kiinnostavia rotuja niin että mielenkiinto pysyy yllä. Jos joku kuvittelee että homma on vedetty ihan tarkoituksella överiksi, niin ei se ole.

Tämän pohdinnan taustalla on taas kerran ht.net ja viestiketju Mitä mieltä suurtalleista/-siittoloista?
Tuotahan ei meikäläinen voi lukea punastelematta hämmennyksestä ja mielihyvästä. Kerrankin ei ketjuun ole eksynyt erilaisia piste- ja viivanickejä trollaamaan tyyliin "ne o niinqu iha p3rseestä!!11". Useampi kuin yksi kommentoija on perustellut miksi pitää suurtalleista ja perustelut ovat hyviä, voin allekirjoittaa ne kaikki, mutta samalla myös hämmentää: miksen tullut ajatelleeksi näitä asioita jo kauan sitten? Jos olisin tajunnut, olisin perustanut suurtallin jo kauan ennen Ionicia ja vuotta 2004!

Koska viestiketju kadonnee jossain vaiheessa, otetaanpa maukkaimmat lainaukset tähän.


Lähettäjä: Ireth
Päivämäärä: 26.9.11 17:04:48

....
Ostan mielelläni kasvatteja tällaisilta talleilta, sillä ne harvemmin harjoittavat kamalia myyntiehtoja (tyyliin se-ja-se määrä sijoituksia yms) ja ovat muutenkin rennompia. Tietysti ymmärrän, että kaikki eivät tällaisesta pidä, vaan haluavat panostaa yhteen hevoseen kunnolla jne. Kukin harrastakoon tavallaan, itse tykkään isoista talleista :)

Tähän on kuitenkin kommentoitava, että voihan pikkutallikin olla ns. lepsu myyntiehtojensa kanssa, mutta suurtallien omistajien on pakko. Kun kasvatteja syntyy kymmeniä tai satoja ja aina niistä jokunen lähtee maailmallekin, niin niiden kymmenien myytyjen kasvattien perään ei huohota yksikään ihminen, joka ei ole kasvanut kiinni tietokoneeseensa. Epäilyksistä huolimatta edes minä en ole siihen tilaan vielä joutunut.


Lähettäjä: Janna
Päivämäärä: 26.9.11 17:15:31

Olen ostanut Ionicista monen monta hevosta, niiden suvut on aivan ihania (: En juurikaan välitä onko hevosella viisikymmentä sijoitusta vai viisi kisaa, kun merkitsen itse kaikki kisat enkä tähtää esim esteratsastusjaoksen laatiksiin.

(Eikä hyvällä laukkahevosella muutenkaan kuulu olla läjää sijoituksia...)

Suvut, suvut, suvut! Nehän tässä ovat meikäläisen suurin intohimo, vanhat suvut, uudet suvut, niiden säilyttäminen ja luominen. Tämä on sellainen asia, että hevosia on pakko olla paljon, jos aikoo siinä onnistua. Yksi pääsky ei vielä tee kesää eikä kyllä kaksikymmentäkään, välttämättä.


Lähettäjä: stiinu
Päivämäärä: 26.9.11 19:10:28

Miten niin ei panosteta? Esimerkkitalleilla on hoidettu poikkeuksellisen hyvin tärkein asia: perustietojen ja sukujen realistisuus. Hevoset eivät joudu hukkaan, vaan on saanut luottaa siihen, että vielä 5 vuodenkin päästä ko. tallilta löytää tasan varmasti hevosten sukulaiset — tai ainakin niiden tiedot.
Lisäksi erityisesti Ionicilla kuvien valintaan on panostettu ja ne ovat persoonallisia. (Muista suurtalleista ei ole riittävän laajaa kokemusta kaikkien rotujen tms. osalta, jotta voisin nostaa erikseen esiin.)

Totta hitossa ostan tällaisten tallien kasvatteja. Heiltä saa aika varmasti tilanteeseen kuin tilanteeseen hevosen, jota jatkossa voi käyttää jalostukseen. En luota 99% 'pikkutallien' pitäjistä, koska kokemukseni sanoo niiden kaatuvan ja hukkaavan kaiken tiedon kasvattiensa suvuista yms. alta aikayksikön. Tai jos ei huku tiedot, vaihtuu omistajat ja perustiedot noin 15 kertaa hevosen elämän aikana.
Yksi iso tekijä on sitten se, että suurin osa pienemmistä talleista kasvattaa tiettyjen linjojen/tiettyjen yhdistelmien hevosia, joten kasvateista tulee helposti saman- tai massasukuisia, mikä merkittävästi voi vaikeuttaa niiden jatkokäyttöä jalostuksessa. Isot tallit (hyvin toimiessaan) tekevät arvokasta työtä geenipohjan laajentamisessa.

Minulle ei myöskään kisatulokset (arvontatulokset) merkitse kissan pierua — ei se, että niitä on, kerro juuri panostuksesta. Jos puhuttaisiin 100 tarinaluokkastartista, voisi vähän respektiä heruakin.
Tietyissä tapauksissa vähän katson statistiikkoja ja muuten kisaustouhun realistisuutta, mutta muuten...

Siitä tuli Stiinulla monta nuolta ja jokainen napakymppiin. Paitsi ehkä ensimmäinen: suurtalli ei välttämättä tarkoita pitkäikäistä, saati ikuista tallia. Voi tietysti olla että Stiinu mietti tuota kirjoittaessaan erityisesti omaa talliaan ja Ionicia, jotka molemmat ovat kyllä pitkäaikaisia ja ainakin Ionic tulee pysymään netissä hamaan tulevaisuuteen asti, vaikka meiltä loppuisi innostus sen pitämiseen.

Mutta tosiaan, jos aikoo jalostaa yhtään mitään, on hevosia oltava paljon. Parin hevosen, olkoon ne millaisia laatuarvosteluvoittajia tahansa, kanssa ollaan umpikujassa ennen kuin ehtii sanoa: "Hyi, kisaamaton hevonen". Kuka väittää muuta, on väärässä. Mitä vähemmän hevosia, sen mahdottomampaa mikään yhtään pidemmälle tähtäävä jalostustoiminta on, sen massasukuisempia ne ovat ja suurella todennäköisyydellä pikkutallin hevoset ovat sukua toisilleen. Yleisten rotujen kanssa tätä ongelmaa pystyy kiertämään ostamalla muilta hevosia ja käyttämällä ulkopuolisia oreja jalostukseen, mutta jos rotu on vähänkään harvinaisempi... ei toivoa.


Lähettäjä: Tierra
Päivämäärä: 26.9.11 19:41:01

Ionicin ja Tijuana stablesin tapaiset tallit pitävät pahimmillaan yksin pystyssä muutamien rotujen tilannetta virtuaalimaailmassa. Täältä heruu rispektiä ja paljon kun jaksaa pitää tuollaista laitosta pystyssä! Kyllä ostaisin poneja noista jos sattuisi olemaan soppelin rotuisia, nyt ei ole vain tarvetta ostaa niistä mitään ^^

Näinhän se on, ikävää tietysti sinänsä, mutta parempi näinkin. Knabstrupien kanssa Ionic on ollut melkein aina yksin, pitkä- ja vanhasukuiset ahaltekit olisivat kuolleet sukupuuttoon ilman Gin Ahaltekia enkä edes viitsi mainita kladrubeja, terskejä tai kalliovuortenponeja.

Tiivistettynä siis suurtallin edut:
- mahdollisuus kasvattaa useita eri rotuja oman mieltymyksensä mukaan
- mahdollisuus tehdä laajamittaisempaa kuin polven tai parin kasvatustyötä, kun omasta tallista löytyy paljon erisukuisia jalostushevosia
- ei tarvitse murehtia, että kun se yksi rakas kasvatti on sijoittunut vain 10 kertaa, voi voi, nyt menee kasvatustoiminnalta maine
- voi säilyttää vanhoja sukulinjoja sekä luoda uusia
- ei ole niin riippuvainen muiden kasvattajien ja omistajien toiminnasta tai edes olemassaolosta

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Silkasta mielenkiinnosta ja uteliaisuudesta, jotka varsinkin viimeinen listaus herätti: onko ns. suurtallin pidossa miinuspuolia ja jos on, niin mitä? Oletko koskaan, edes sekunnin ajan ajatellut, että voi kun olisi täytynyt tyytyä suppeampaan rotuvalikoimaan/pienempään hevosmäärään ja mikä sen tunteen aiheutti?

Ja vielä toinen: sinä sekä silloin tällöin myös muiden suurtallien pitäjät mainitsevat aina suurtallien eduksi sen, että ei tarvitse olla riippuvainen muista. Oletetaan, että kaikki muut tallit lopettavat ja olisit(olisitte) yksin(kaksin) virtuaalimaailmassa. Jatkaisiko Ionic ainoana olemassaolevana virtuaalitallina hevoskasvatusta vai luopuisitko sitten itsekin leikistä? Kai kanssaharrastajat sentään jotain merkitsevät (jos ei muuta, niin sättimisen aihetta ja kontrastia omalle kasvatukselle?)

Se Ionicin Sirpa kirjoitti...

Vastailen nyt Ginin puolesta, mutta onhan niitä ongelmiakin, on toki!

Mehän olemme markkinoineet omaa harrastustapaamme rentona ja helppona, mutta arvatkaapa vain mikä määrä hommaa siinä on, että tekee kymmenille ja sadoille kasvateille sivut ja lisäksi vielä kaikki keksityt ja muualta ostetut hevoset. Se on se pääsyy, miksi olemme tauolla nyt: muu elämä on niin kiireistä molemmilla omistajilla, että aikaa sivujen näpertämiseen ei ole vaikka mekin olemme tehneet sen niin helpoksi kuin suinkin mahdollista (meitä kyllä huvittaisi luoda jokin järjestelmä, jossa voisi vain rastittaa halutut vanhemmat ja painaa "Tee varsa"-nappia ja varsan sivut olisivat valmiit sekä lisätty hevoslistoille että vanhempien sivuille. Sitä odotellessa...).
Tämä olisi helpompaa, jos rotuja olisi vähemmän, mutta koska olemme molemmat pahimmoisesti friikahtaneet näihin rotuihin, ei se ole oikein vaihtoehto. Lisäksi kasvatustoimintaa alkaa muutamien rotujen kohdalla vaikeuttaa hevosten pitkäsukuisuus. On huomattavasti helpompaa käyttää hevosia, joilla on vain polvi tai pari sukua kuin sellaista, jolla on 4 polvea tai enemmän. Sopivien vanhempien sukujen vertailu on hankalampaa kun vertailtavaa on paljon. Mutta menepä ehdottamaan Ginille, että luopuisi pitkäsukuisista ahaltekeistään! Se tulisi lankoja pitkin kuristamaan ehdottajan :)

Mitä tulee muihin talleihin, niin tuossahan oli kirjoitettu ettei olla NIIN riippuvaisia muista talleista ja kasvattajista. Riippuvaisia kyllä, mutta vähemmän kuin pikkukasvattajat. Jos kaikki muut lopettaisivat, voisimme jatkaa vähän aikaa, mutta ei se kauaa jaksaisi kiinnostaa. Uskokaa tai älkää, me teemme tätä omaa kasvatustoimintaamme ajatellen muitakin virtuaaliharrastajia, toivomme että jossain vaiheessa joku huomaa kaikkien tai ainakin suurimman osan rodun x edustajista olevan sukua keskenään, erisukuisille hevosille onkin yhtäkkiä kysyntää ja sitten joku huomaa käydä katsomassa Ionicin valikoimaa, joka on todennäköisesti erisukuista verrattuna muihin. Jo nyt muutamat kasvattajat ovat löytäneet meiltä suht pitkäsukuisia arabeja, joiden suvuissa ei ole lainkaan samoja nimiä kuin muilla talliensa hevosilla ja ovat toivottavasti olleet tyytyväisiä ostamiinsa kasvatteihin.