keskiviikkona, lokakuuta 05, 2011

Arabo-haflinger ja muita risteytyksiä

Raapustelin virtuaaliwikiin pohjan haflingerille ja huomasin ajattelevani, että kuinka virtuaalimaailmassa kukaan ei ole innostunut koskaan arabo-haflingereista. Okei, se ei ole (tiettävästi) virallinen rotu, mutta äkkiäkös siitä sellaisen loisi virtuaalimaailmassa? Ei se ole sen vaikeampaa kuin määritellä vain jalostuspohja (miten suuri/pieni % arabiverta on sallittua, sallitaanko shagya jne) ja rotumääritelmä (ihannerakenne), kun rodulle on olemassa jo jonkinlaista pohjaa reaalimaailmassa. Mutta jos totta puhutaan, en muista nähneeni virtuaalimaailmassa koskaan ainoatakaan arabi-hafliger-risteytystä.

Haflinger oli hetken aikaa melkoinen hittirotu tuossa joskus 2000-luvun alussa. Vielä kun muistaisi sen buumin aloittaneen tallin nimen ja sen yhdysvaltalaisen farmin, jolta sai mahtavia kuvia haflingereille! Mutta haflingerin tarina onkin tainnut jäädä siihen, myöhempinä vuosina on ollut vain valjuja yrityksiä haflingereiden kasvattamiseksi. Silloin tällöin joltain tallilta löytyy haffu tai pari, muttei sen enempää. Ja se jos mikä on ihme, koska kuvittelisi haflingerin olevan suhteellisen helppo rotu ainakin kuvien suhteen.

Risteytysjalostus ei ole koskaan ollut erityisen suosittua virtuaalimaailmassa. Reaalimaailmassa sille on tilausta jossain määrin enemmän, siellä oma hevonen, rotua x astutetaan jollain sopivalla, kyvykkäällä tai lähellä sijaitsevalla hevosella, rotua y ja toivotaan, että varsa olisi käyttökelpoinen hevonen. Siellä kaikilla ei ole varaa niihin puhtaisiin arabialaisiin tai puoliverisiin, toisin kuin virtuaalimaailmassa, jossa voi pärjätä vaikka sillä matontamppaustelineellä ja löytää sille samanrotuisen kaverin jälkeläisten tuottamiseksi. Sen sijaan hevoselle, jonka ei ole järkevää jatkaa sukua, ei ole virtuaalimaailmassa oikein käyttöä.

Onhan noita erilaisia "lähes-virallisia" risteytyksiäkin olemassa: quarab, morab, warlander jne, joita on myös reaalimaailmassa. Siksi onkin vähän outoa, että arabo-haflinger loistaa poissaolollaan. Toki näiden kanssa on usein kuvaongelmia eli risteytyksien kuvia on saatavilla vähän tai ei lainkaan ja se tekee hommasta heti paljon haastavampaa. En tiedä mikä on arabo-haflingerien kuvien saatavuus netissä.

Joskus tekisi itse mieli lähteä risteyttelemään mielivaltaisesti rotuja keskenään. Onhan meillä jos jonkinlaisia xx-painteja ja AWB:tä ja cleveland hunteria ja joku amerikanponiristeytyskin oli, sekä suosikkini Hostile Ion, knabstrupin ja morganin risteytys, jolle ei ole löytynyt vielä kuvaa, koska näen päiväunia tiikerinkirjavasta, hyvin morganin tyyppisestä hevosesta.
Vaan miltä kuulostaisivat seuraavat kreisi-risteytykset:
- ariege/dales/fell + friisiläinen, tuloksena ponikokoinen, hyvin friisiläisen tyyppinen varsa
- andalusia/frederiksborg + pv, raskastyyppisempi pv, hieman barokkihevosen tyyppiä
- cleveland/irlannintyöhevonen + pv, sama kuin yllä, mutta enemmän urheilullinen
- appaloosa + morgan, sama kuin yllä esitetty morgan + knn
- knabstrup + kladrub, tiikerinkirjava, kladrubin tyyppinen hevonen
- tennesseenwalker + arabi, walkerin askellajit, mutta jalompi rakenne
- kalliovuortenponi + arabi, hopeavärinen arabityyppinen hevonen
- perche + pv/ox/xx/x, käytännössä siis HSH:n luominen uudelleen, tälle on pohjaa reaalimaailmassakin
- lv-ravuri + lipizza, teoriassa the ultimate valjakkohevonen, ravurilta sopivaa rakennetta ja nopeutta, lipizzalta tuhdimpaa rakennetta, vetokykyä ja loistavia askellajeja
- knabstrup + friisiläinen, friisiläistyyppinen, tiikerinkirjava hevonen

Siinä nyt joitain mietelmiä. Ehkä vielä jonain päivänä...

(ps. jos jotakuta kiinnostaa arabo-haflinger, minulla olisi mielessäni joitain ehdotuksia rotumääritelmään ja jalostusohjesääntöön)

9 kommenttia:

dani kirjoitti...

Mua on jo pitkään (= parin vuoden ajan) kuumottaneet arabohaflingerit, pienellä arabiprosentilla. Keksisin siis tuontihevosia, joilla arabit ovat jo jossain kauempana suvussa, jolloin hevosilla olisi jo melko haflingermainen tyyppi, mutta silti joitakin vivahteita täysiverisistä sukujuurista.
Mitään en vain ole koskaan saanut aikaiseksi muutaman kivan nimen lisäksi..

Tuire N. kirjoitti...

Haflingerit on esim. vuonisten ohella aina jotenkin kiinnostaneet minua. Koskaan ei vain ole tullut tehtyä mitään "kunnon" projektia niiden suhteen. Ikävä kyllä nytkään ei ole siihen mahdollisuutta, tekee välillä tiukkaa saada noiden "vanhojenkin" rotujen kanssa mitään aikaiseksi :D

Eetuperkele kirjoitti...

http://haituva.deviantart.com/favourites/40267061#/d317fxg

Friisiläinen x appaloosa -aika veikeä, pakko myöntää. Ja miksipäs ei, mulla menee virtuaalijalostuksessa raja siinä että risteytys kelpaisi myös irl ja miusta tuo näyttää ihan toimivalta... ;>

Gin kirjoitti...

Tuo Eetuperkeleen llinkittämä kuva onkin juuri sitä, mitä hakisin appy/knn + friisi - risteytykseltä. Näyttää ihan satuhevoselta!
Kiva kuitenkin tietää, että haflingerit kiinnostavat edes jotakuta ja ilmeisesti myös siis arabo-haflingerit. Pitäisiköhän sitä itse kasvattaa jokunen arabo-haflinger? Meillähän on arabialaisia vaikka muille jakaa ja muutama haffukin. Pannaan mietintämyssyyn.

gespenst kirjoitti...

http://kujakatti.net/rn/ariel.php - on niitä ainakin yksi, jos se ketään lohduttaa :)

Katja kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Katja kirjoitti...

se farmi jota tarkoitit taitaa olla http://www.cedarlanefarm.com/

ja todella nätti toi edellisen viestin hevonen!

Limettinen kirjoitti...

Voi ei toi Eetun lähettämä kuva: liian ihana!

Oikeasti, mussa asuu edelleen joku pikkutyttö joka kuolaa nähdessään pilkullisen hevosen! Sitten kun mä hankin oman hevosen, niin taidan kelpuuttaa vaan tiikerinkirjavan! :)

Ja vielä friisiläisen rakenne, OU MAI KAAD! Pakko sulkea tuo ikkuna etten mä kuolaa tätä pöytää ihan täydellisesti!

Pitää jotenkin ujuttaa Vadelmapensaaseen edes joku appaloosa, enhän mä muuten kestä! (Vadelmapensas on tarinamuotoinen virtuaalitallini, tervetuloa vaan!) Jos vaikka toisessa tai kolmannessa luvussa Saara (tallinomistaja) sais tällasen samanlaisen pilkkukuumeen... ;D

Limettinen kirjoitti...

Ai niin ne arabo-haflingerit: Kuulostaa kiinnostavalta!