perjantaina, maaliskuuta 16, 2012

Knabstrupin standardi

Joutessani (mitkä työt? missä muka?) käännän Tanskan knn-yhdistyksen englanninkielisen rotustandardin tähän suomeksi. Englanninkielinen versio on saatavilla osoitteessa http://www.knab.dk/pdf-filer/2011_10_22_KNN%20collected%20rules%20and%20standards.pdf ja tanskankielinen osoitteessa http://www.knab.dk/pdf-filer/2011_04_30_Regler_og_Standarder.pdf.
Käännös on tehty mahdollisimman suoraan englanninkielisestä versiosta, joten antakaa anteeksi kömpelöt lauserakenteet. Suluissa omat kommentit.

STANDARDI (SPORT)
Tyyppi
Sport-knabstrup on pitkäjalkainen, raamikas ja tasapainoinen hevonen, jolla on hyvä leveys ja syvyys. (tarkoittanee rungon leveyttä ja syvyyttä)

Koko
Sport-knabstrupin säkäkorkeus on yli 148 cm.

Väri
Knabstrupin tärkein piirre on sen erikoinen väritys. Väristä on olemassa useita variaatioita. Värityksen laajuudella ei ole merkitystä arvioitaessa ja luokiteltaessa hevosia.
Pienin sallittu väritys on vaaleanpunainen ("lihanvärinen") väritys ruumiinaukkojen ympärillä.
Yksivärisiä oreja tai oreja, joilla on vain vaaleanpunaisa ruumiinaukkojen ympärillä tulee käyttää ainoastaan tiikerinkirjaville knabstrup-tammoille.
Oriit, joilla on kimogeeni eivät ole hyväksyttyjä arvosteluun. (ilmeisesti kantakirjaan?)
Oriit, joilla on herasilmä tai "rotanhäntä" eli erittäin vähäjouhinen häntä eivät ole hyväksyttyjä arvosteluun.
Hevoset ja ponit, joilla on selkeät lehmänkirjavan tunnusmerkit eivät ole hyväksyttyjä arvosteluun.
Yksiväriset tammat, joiden toinen vanhempi on arvosteltu (kantakirjattu?) ovat hyväksyttyjä arvosteluun. Tämän kategorian tamman voi astuttaa vain arvostellulla, tiikerinkirjavalla knn-oriilla.

Pää ja kaula
Pään tulee olla sopusuhtainen muuhun runkoon nähden. Pään tulee olla ilmeikäs, silmien kirkkaat ja rauhalliset, pään ja kaulan liittymän tulee olla avoin.
Pään tulee olla liittynyt hyvän, joustavan niskan kautta sopusuhtaiseen ja hyvinasettuneeseen kaulaan.

Lapa ja säkä
Sport-knabstrupilla on pitkä, loiva lapa, joka tarjoaa hyvän vapauden liikkeille ja erottuva säkä.

Runko
Sport-knabstrupilla on erottuva säkä, joka liittyy sujuvasti vahvaan selkään ja lyhyeen, lihaksikkaaseen lanteeseen. Sillä on pitkä, hieman laskeva, lihaksikas lautanen ja hyvin asettunut häntä (suhteellisen ylös kiinnittynyt häntä).

Jalat
Sport-knabstrupilla on vahvat, kuivat ja hyvin asettuneet jalat of proportionate substance (ei pysty kääntämään järkevästi!). Kinnerten ja vuohisten tulisi olla selväpiirteiset ja hyvässä kulmassa. There should be plenty of bone with a smooth transition to the cannon (ei pysty ymmärtämään, mutta ilmeisesti haetaan sitä ettei sääriluu ole liian hento ja etupolven ympärys on riittävä). Säären tulee olla lyhyt ja litteä. Vuohisten tulee olla sopusuhtaisen pitkät ja joustavat. Kyynärvarsi on lihaksikas. Takajaloissa tulee olla selkeä, leveä ja syvä lihaksisto (tarkoittaa luult. että reiden ja koiven tulee olla lihaksikas). Kavioiden tulee olla hyvämuotoiset ja kavioaineksen hyvälaatuista.

Liikkeet
Sport-knabstrupilla on kevyet ja eteenpäin vievät liikkeet. Liikkeet ovat rytmikkäät ja joustavat, takajalat kulkevat hyvin hevosen alla.

Luonne
Sport-knabstrupin tulee olla eloisa, ystävällinen ja yhteistyöhaluinen luonteeltaan.

- Gin

Ei kommentteja: