lauantaina, maaliskuuta 17, 2012

Knabstrupin jalostus

Jokin aika sitten meille tuli sinänsä varsin asiallinen kysymys knabstrupien jalostuksesta ja siitä, että mitä niihin oikeastaan saa risteyttää.

Juttu alkaa siis vuodesta 2010, jolloin meillä risteytettiin erityisesti pitkäsukuisiin knabstrupeihin puoli- ja täysiverisiä. Tästä on kerrottu blogissa silloin kun aihe oli ajankohtainen.
Tällainen käytäntö nojaa täysin reaalimaailmaan, jossa knabstrupeihin on sallittua risteyttää muita rotuja kannan parantamiseksi ja laajentamiseksi. Reaalimaailmassakaan juttu ei kuitenkaan ole aivan yksiselitteinen ja sitten me teemme täällä virtuaalimaailmassa vielä vähän eri tavalla asiat. Tässä on katsaus siihen, mitä saa tehdä reaalimaailmaan nojaten ja mitä me teemme.

Knabstrupperforeningen for Danmark (Tanska)
Kaikkien knabstrupien emokantakirja löytyy Tanskasta (linkki). Siellä knabstrupista on neljä tyyppiä: sport (Knabstrupperhesten af sportsridetypen), classic (klassiske Knabstrupperhest), pony (Knabstrupperponyen) ja miniature (miniatureknabstrupperponyen).

Sport-tyyppiin saa risteyttää hevosia seuraavista roduista:
- frederiksborg
- oldenburg
- trakehner
- shagya
- arabi
- angloarabi
- tanskanpuoliverinen
- holstein
- englantilainen täysiverinen

Classic-tyyppiin saa risteyttää samoja kuin sport-tyyppiin, mutta niiden lisäksi sallittuja ovat myös:
- lusitano
- andalusianhevonen

Vain niitä knabstrupeja, jotka on kantakirjattu classic-tyyppiin ja joiden suvusa on vähintään 6/8 knabstrup-verta 3. polvessa, voidaan risteyttää yksivärisiin andalusianhevosiin tai lusitanoihin.

Risteyttämistä muihin tiikerinkirjaviin rotuihin ei sallita.

Kaikkien risteytyksissä käytettyjen hevosten tulee olla väriltään joko rautiaita, ruunikoita tai mustia.

Pony- ja miniature-tyyppeihin saa risteyttää seuraavia rotuja:
- newforest
- welsh (B, luultavasti myös A, muttei C tai D)
- connemara
- tanskalainen ratsuponi
- dartmoor
- shetlanninponi

Lisäksi miniature-tyypille on sallittu myös miniatyyri hevonen (Tanskan miniatyyrihevosjärjestön rekisterissä oleva).

Samat värirajoitukset pätevät näillekin, risteytyksissä käytettävän hevosen tulee olla rautias, ruunikko tai musta.

American Knabstrupper Association (USA)
Yhdysvalloissa paikallinen järjestö American Knabstrupper asociation on sittemmin astunut syrjään, koska nykyisin USA:ssa syntyneet knabstrupit rekisteröidään suoraan Tanskan rekisteriin. AKA:n alkuperäinen jalostukseen sallittujen rotujen lista oli hiean toisennäköinen kuin Tanskassa:
- mikä tahansa EU:n tai Yhdysvaltojen/Amerikan alueen lämminveriratsu
- International Sporthorse Registryyn rekisteröidyt hevoset
- englantilainen täysiverinen
- arabi
- trakehner
- frederiksborg
- ahaltek
- appaloosa (vain tammat, myös muita rajoituksia)

Virtuaalimaailma (tai ainakin Ionic)
Meillä Ionicissa on keskitytty ihan vain hevoskokoisten sport-tyyppisten knabstrupien jalostukseen. Olemme kuitenkin ottaneet tuohon meidän risteytysjalostustoimintaan vaikutteita sekä Tanskan että USAn rotuyhdistysten ohjeista.

Käytämme knn-jalostuksessa kaikkia perinteisiä eurooppalaisia puoliverisiä, englantilaista täysiveristä, arabia ja angloarabia sekä jos vastaan tulee, myös shagyaa. Frederiksborgin käyttö on tällä hetkellä hieman kysymysmerkki, mutta toisaalta molemmat rekisterit hyväksyvät sen, joten meillä ei ole syytä sitä kokonaan kieltää. Emme vain itse käytä sitä, koska emme oikein näe frederiksborgilla olevan mitään erityistä annettavaa knn-jalostukseen. Paitsi ehkä classic-linjaan, mutta sitähän meillä ei ole.

Rotulistamme on siis laajempi kuin Tanskan emokantakirjan varsin suppea lista (erityisesti puoliveristen kohdalla), mutta toisaalta jätämme USA:ssa harrastetut epämääräisyydet (ahaltek ja appaloosa) pois.

Ja luonnollisesti noudatamme myös noita Tanskan värimääräyksiä eli yksivärinen ruunikko, rautias tai musta (se yksi knn-jalostuksessamme pyörivä kimo pv-ori oli poikkeus, koska se ei voinut sukunsa perusteella olla kimo eikä niinollen voinut periyttää sitä paheksuttua kimoväriä eteenpäin).

Muistinvirkistykseksi listaan tähän vielä ne puoliveriset, joiden me katsomme olevan ns. perinteisiä eurooppalaisia puoliverisiä ja siten käytämme niitä itse knn-jalostuksessa:
- Badenwürttemberginhevonen
- Baijerinhevonen
- Belgianpuoliverinen
- Brandenburginhevonen
- Englanninpuoliverinen
- Hannoverinhevonen
- Hesseninhevonen
- Hollanninpuoliverinen
- Holsteininhevonen
- Irlanninpuoliverinen
- Itäfriisinhevonen
- Itävallanpuoliverinen
- Mecklenburginhevonen
- Oldenburginhevonen
- Ranskanpuoliverinen (selle francais)
- Reininhevonen
- Ruotsinpuoliverinen
- Slovakianpuoliverinen
- Slovenianpuoliverinen
- Suomalainen puoliverinen
- Sveitsinpuoliverinen
- Tanskanpuoliverinen
- Trakehner
- Unkarinpuoliverinen
- Westfaleninhevonen
- Zweibrücker

AWB:tä harkitaan, koska virtuaalimaailman AWB:t ovat yleensä kelvollisia näihin mainittuihin pv-rekistereihin.

1 kommentti:

Hauru kirjoitti...

Sattuipa hyvä tuuri, kun googletin juuri knabstrupien väreistä ja tämä linkki oli siinä ensimmäisenä, ilmeisesti tänään tulleena. Mielenkiintoista tekstiä, taas oppi jotain uutta rodusta :) Mua onkin kauan askarruttanut, mitä kaikkia rotuja knabstrupien kanssa uskaltaa tai on sallittua risteyttää.