keskiviikkona, tammikuuta 16, 2013

Rodut ja värit

Ht.netissä tuli taas vaihteeksi kysely siitä, että tässä on kuva, minkärotuiselle hevoselle sen voisi panna. Kuvassa oli puoliverityyppinen, tobianokirjava ratsu, joten ilmeinen vastaus oli, että se kelpaisi jollekin sellaiselle puoliveriselle, jolla esiintyy tobianoa.

Mistä sitten tietää, mitkä ovat sellaisia puoliverirotuja, joilla lehmänkirjavaa esiintyy ja se on sallittu? Siinäpä vasta kysymys. Hevosmaailma.net on periaatteessa kelvollinen lähde, mutta siellä listataan yleensä vain ne värit, jotka ovat yleisimmät. Puoliveristen kohdalla lukee usein "yksivärinen", vaikka periaatteessa kirjava olisikin sallittu ja joitain harvoja kirjavia hevosia rodussa olisi. Ja toisaalta tietous väreistä laajenee koko ajan, rotumääritelmiin tulee muutoksia ja Hevosmaailma.netin tiedot ovat olleet jo pitkään koko lailla päivittämättä. Sieltä ei siis löydy ajantasaisinta eikä kattavinta tietoa.

Niinpä minä vastasin kysyjälle, että varmin tieto väreistä löytyy yleensä alkuperämaan rotuyhdistyksestä tai kantakirjasta, siitä tahosta joka määrittelee alkuperämaan rotumääritelmän. Tosin ei sekään ole mikään idioottivarma paikka saada irti kaikki mahdollinen tieto jollain rodulla esiintyvistä väreistä, rotumääritelmissä usein listataan vain mahdolliset rajoitukset väreille, ei niinkään sitä, mitä värejä rodussa tämän hetken tiedon mukaan mahdollisesti esiintyy.

Yksi esimerkki on trakehner. Trakehner Verbandin sivuilla sanotaan selvästi että kaikki värit hyväksytään:
Farben: Alle Farben
lähde
Tämä tarkoittaa kuitenkin vain sitä, että väri ei ole hylkäysperuste. Jos hevonen on suvultaan ja muuten rekisterikelpoinen trakehneriksi, mutta erikoisen värinen, se rekisteröidään. Mutta tämä ei tarkoita sitä, että ihan kaiken värisiä trakehnereita olisi olemassa. Olen erittäin varma siitä, että tiikerinkirjavaa tai samppanjaväristä trakehneria ei ole eikä varmasti tulekaan. Epäilen myös, että voikkovärejä tai hallakkovärejä ei esiinny, ei ole ainakaan koskaan tullut vastaan tämän värisiä trakehnereita, korjatkaa jos tiedätte.

Tämä poikkeaa ainakin hannoverista varsin radikaalisti. Hannoverin rotuyhdistyksen sivuilla ilmoitetaan selvästi, että väreistä hyväksytään musta, ruunikko, rautias ja kimo (em. pohjavärein), lähde. Muistaakseni ainakin orien kohdalla on myös kielletty liian suuret valkoiset merkit, yli polven/kintereen olevat sukat ja isot päämerkit. Tämä sulkee myös enimmät sabinokirjavat rekisteristä pois. Hannover on siis aina perusvärinen tai kimo ja siitä ei poikkeuksia ilmeisesti tehdä. Totta kyllä, hannoverin jalostuksessa voi käyttää esimerkiksi täysiverisiä, joilla taas esiintyy voikkoja, sabinoa ja frameakin, mutta luulen että tämänvärisiä hevosia ei hannoverin jalostukseen hyväksytä vaikka ne periaatteessa olisivat hyväksyttyjä rotuja.

Toiseksi esimerkiksi voi mainita gotlanninrussin. Sen suomenkielisen rotumääritelmän väriosio kuuluu näin:
Väri: Kaikki värit sallittuja, paitsi valkovoikko (ns. albiino), kimo, päistäriköt, hallakot ja tobianokuviot.
lähde
Tuo on kokolailla sama, mitä sanotaan Ruotsin russiyhdistyksen sivuillakin. Siellä tosin käytetään valkovoikon kohdalla termiä "homozygot gulanlag", vähän vaikea kääntää kehnonlaisella ruotsillani, mutta se tarkoittanee homotsygoottia voikkoa, mikä on geneettiseltä kannalta oikeampi ilmaisu.
Russi on tuhansia vuosia vanha alkuperäisrotu, joka on elänyt varsin eristyksissä kotisaarellaan Gotlannissa ja sitä on jalostettu kokolailla puhtaana, vain joitain harvoja risteytyksiä muihin rotuihin on tehty lähinnä 1800-1900-luvun vaihteen tienoilla.
Samppanjavärit aiheuttava mutaatio on mitä todennäköisimmin syntynyt 1500-luvun jälkeen Amerikan mantereella ja tiettävästi ensimmäinen samppanjavärinen hevonen tuotiin USAsta Eurooppaan vasta 2000-luvun puolella.
Mikä on siis todennäköisyys, että russilla (tai sen puoleen vaikkapa suomenhevosella tai islanninhevosellakaan) esiintyisi samppanjavärejä? Tasan nolla. Vaikka samppanja on periaatteessa hyväksytty väri eli sitä ei ole erikseen kielletty, ei samppanjavärisiä russeja ole ja sillä hyvä.

Englanninkielisessä Wikipediassa (valikoiden myös muunkielisissä Wikipedioissa) ja The Equinestissa on useimmiten lueteltu kohtuullisen hyvin ne värit, joita kullakin rodulla esiintyy oikeasti. Eivät nämäkään lähteet kuitenkaan aina ole erehtymättömiä, niiden tiedoissa voi olla puutteita ja joskus jopa suoranaisia virheitä. The Equinestissa esimerkiksi sanotaan russin väreistä seuraavaa:
Predominately dun but come in all colors.
lähde
(suomennos: etupäässä hallakko, mutta kaikkia värejä esiintyy)
Tämähän on siis edellä kerrotun perusteella täysin virheellinen tieto, hallakkovärit ovat nimenomaan niitä, joita ei sallita! Täytyy varmaan laittaa mailia tuonne ja pyytää korjausta.

Niin kauan kuin pysyttelee perusväreissä, ei tällaisia ongelmia juuri ole. Ne ovat yleensä ok lähestulkoon rodulla kuin rodulla. Jos sitten välttämättä haluaa leikkiä erikoisempien värien kanssa, niin olen nyt ainakin varoittanut. Meiltä voi kysellä vaikeita väriasioita, emme mekään kaikkea tiedä, mutta otetaan sitten selvää.

–Gin

Ei kommentteja: