tiistaina, tammikuuta 22, 2013

Silppuja matkanvarrelta

Tässä vähän sekalaisia mietteitä viime ajoilta.

1. LJ: ryhmät 2 ja 5
Laukkapuolella ryhmät 2 (arabi, pintabian, ara-appaloosa, berberi) ja 5 (quarter, paint, appaloosa, quarab) taitavat elää jonkinlaista nousukautta. Kakkosten laukoissa on jo jonkin aikaa ollut varsin kivasti osallistujia, joissain lähdöissä hyvinkin yli 10 hevosta, joskus jopa täydet 15. Sellainen määrä on ihan kunnioitettava eikä kaikkiin ykkösryhmienkään lähtöihin suinkaan joka kerta saada tuollaisia määriä hevosia.
Nyt viime aikoina on alkanut myös aiemmin niin harvinaisia vitosryhmäläisiä olla useammallakin omistajalla. Eilisissä Aghastin laukoissa oli suorastaan jo paljon hevosia vitosten lähdöissä. Omistajia näyttäisi olevan meidän lisäksi SEA, Dea ja Disa ja meillä kaikilla näyttää yleensä olevan kohtuullisen paljon hevosia ilmoittaa mukaan. Tämä on minusta huippuhieno juttu!

Vielä kun saataisiin ihmisiä innostumaan ryhmästä 3 sekä sileillä että risuilla, niin olisi kiva... Tällä hetkellä kolmosille lähtöjä järjestää oikeastaan vain SEA ja siellä kilpailee vain meidän ja SEAn hevosia.

2. Pink/LJ: Arvokisaodotusta
Ykkösryhmälle on järjestetty pitkin CAS-vuotta preppilähtöjä Breeders' Cupiin. Olemme yrittäneet mahdollisuuksien mukaan juoksuttaa hevosia niissä ja aika moni on meidän suureksi riemuksi prepannutkin BC-lähtöihin.
Suurimmat toiveet kohdistuvat 4-vuotiaaseen oriin Pink Never Againiin, joka on prepannut sekä Sprintiin että Turf Sprintiin ja lisäksi se jo viime vuonna sijoittui Sprintissä kakkoseksi. Tällä hetkellä sen kisakalenteri näyttää oivalliselta, kolmesta viimeisimmästä startista on voitot ja sitten on pari kakkossijaa. Koska suhteutetussa arvonnassa (jota BC:ssäkin käytetään) otetaan jollain tavoin huomioon viimeisimmät sijoitukset, ei Neverin kohdalla tuo lista näytä ollenkaan huonolta.
Neverin ongelma on sen suku, vanhemmista kumpikaan ei ole saanut mitään aikaiseksi radoilla, joten ne mahdolliset lisänimet, joita suvun perusteella jaetaan, jäävät Neveriltä saamatta.

3. Pink: tuleva siitosori myynnissä
Äsken mainittu Never on kilpaillut kaksivuotiaasta lähtien ja saavuttanut jo yhtä ja toista. Tämä nelivuotiskausi jäänee sen viimeiseksi kaudeksi. Se olisikin myynnissä, jos jotakuta kiinnostaisi ostaa se jalostusoriksi. Sen statistiikka on tällä hetkellä tämännäköinen: G1, 21: 10-4-2-1, vs. 2.038.200v€. Ori tulee pysymään meidän omistuksessa kuitenkin CAS-vuoden loppuun ja me kilpailutamme sitä sinne asti. Tosin suunnitelmissa ei ole muuta kuin se Breeders ja sen jälkeen ori olisi valmis siirtymään jalostukseen. Ostotarjouksia voi tehdä jo nyt, tulevalta kodilta emme odota muuta kuin jalostuskäyttöä, mutta se sitten olisikin jotakuinkin pakollinen toive.

4. Pink: nimipolitiikkaa
Meillähän on Pinkkiin keksitty noita aiempina CAS-vuosina syntyneitä kasvatteja ja tarkoitus olisi jatkaa kasvatustoimintaa edelleen, vaikka jalostusmateriaali ei olekaan parhaasta päästä. On niistä kehnoista tai keskinkertaisista vanhemmista jokunen hyväkin juoksija saatu aikaan.
Niin että joka CAS-vuonna meille tulee syntymään muutama kymmenen täysiverivarsaa. Nyt se ikäluokka, joka tänä CAS-vuonna on 2-vuotias on saanut A:lla alkavat nimet ja tarkoitus olisi jatkaa tätä eteenpäin. Aiemminhan me yritimme vääntää jotain varsan vanhempien nimistä, joten nimet olivat vähän sillisalaattia. Jatkossa kuitenkin mennään aakkosjärjestyksessä. Ei se kyllä niiden aivopierunimien määrää vähennä.

5. Vapaasti kopioitavia NF-kuvia
Tästä on saattanut joskus jo mainintaa ollakin, mutta mainostetaan nyt uudestaan, kun kerran galleria on laajentunut sitten (meidän) viimenäkemän: Vapaasti kopioitavia NF-kuvia.
Nyt sinne on tullut rautiaiden ja ruunikoiden lisäksi myös jokunen kimo kuva ja päistärikköjä ja yksi, joka voisi mahdollisesti mennä ruunivoikosta.
Meillähän noita nyffejä jokunen on, tällä hetkellä kolme tammaa ja kaksi oria, tammoista yksi on meidän kantatamma ja muut taitavat olla sen varsoja tai niiden varsoja. Mitään kovin laajaa sukupohjaa ei siis todellakaan ole, mutta voisihan sitä laajentaa tässä ajan kanssa. Ja kuvien suhteenhan me nojaamme tällä hetkellä ihan täysin tuohon kuvagalleriaan. Bob Langrishiltakin toki löytyy jotakin, mutta eikös sitä sanota että suosi suomalaista?

6. Nimet ja niiden keksiminen
Meidän kestoaiheita... En tiedä, mutta epäilen, että olen ehkä uponnut (liian) syvälle virtuaalihevostelun syövereihin kun leffoja katsoessa tulee usein ajatelleeksi, että kappas, siinäpäs on kiva nimi, se sopisi kyllä jollekin virtuaalihevoselle. Harmi kyllä niitä nimiä ei sitten välttämättä jälkeen päin aina muista, pitäisi olla aina mukana pieni muistikirja ja kynä, jotta voisi kirjoittaa jossain vastaan tulleen kivan nimen muistiin.
Tällä hetkellä mielessä pyörii Hobitti-leffan nimet, kääpiöiden nimistä moni sopisi minusta knabstrupeille: Thorin (Thor Ion onkin jo), Dwalin, Bifur, Gloin, Thrain, mutta oli leffassa muutakin materiaalia. Stardust tuli myös katsottua ja ainakin Yvaine täytyy ottaa käyttöön. Lamia ei sekään ole hassumpi.

–S

Ei kommentteja: