maanantaina, helmikuuta 11, 2013

Breeders' Cupin kuulumiset ja muita laukkauutisia

Kuluvan CAS-vuoden Breeders' Cupista ovat tulokset tulleet, varsin rivakasti miltei heti kisapäivänä, kiitos siitä LJ:lle. Lienee siis aika summailla vähän yhteen, että miten meidän kopukoiden kävi. Meiltä ilmoitettiin mukaan 11 hevosta, mutta varsinaisia menestyspaineita kasattiin vain kahden selkään. Kiitos suhteutetun arvontatavan, nämä toivatkin kotiin mainetta ja kunniaa. Muuten jo kuvailin meidän menestystä ht.netissä sanoilla: "Jollekin ne häntäpään sijatkin on pakko antaa".

Minä tunnustan suoraan, että meidän ongelma tässä asiassa on se, että emme tajua mitään tuosta suhteutetusta arvontatavasta. Tai tajuamme perusteet, olemme kyllä käyneet lukemassa ne ohjeet, jotka tuonne kisakutsuunkin on linkitetty. Se ei kuitenkaan ole ihan selvä, että miten ne pisteet nyt sitten oikeasti määräytyvät tuonne kisakutsuun, kun jos itse yritän noita pisteitä laskeskella omille hevosille, päädyn ihan toisenlaisiin tuloksiin. Ja koko arvontaprosessikin on vähän pimeän peitossa, kun ohjeissa puhutaan arvontakierroksista. No, ei se sinällään ole ongelma, koska emmehän me niitä arvontoja suorita. Tajuamme kyllä, että mitä parempi statistiikka hevosella on, mitä paremmin se on 5 viime startissa sijoittunut (ja mielellään samalla matkalla kuin mitä suhteutettu lähtökin on), jos sen vanhemmat ovat voittaneet G1-tasolla ja mitä paremmat niiden statistiikat ovat ja sitten lisää pisteitä eli nimiä saa, jos on voittanut prepin tai voittanut saman lähdön viime vuonna. Että periaatteessa pystyisimme taktikoimaan ainakin noiden statistiikkojen ja kisasijoituksien kanssa, jos haluaisimme.

Me kuitenkaan emme yleensä halua taktikoida. Tänä vuonna taktikoimme ainoastaan meidän suurimman menestystoivon Pink Never Againin kanssa. Siitähän oli aiemmin jo puhekin, oriin statistiikat olivat jo ennen BC:tä komeat ja viiden viimeisen startin sijat 1-1-1-2-2. Niinpä sen jälkeen kun se voitti noita lähtöjä putkeen ja preppasi Sprintiin (sekä Turf Sprintiin), emme kilpailleet sillä ennen BC:tä, etteivät statistiikat vain mene pilalle. Meillä ei kuitenkaan ole ihan järjetöntä määrää noita G2-G1-tasojen hevosia ja koska haluamme kilpailuttaa niitäkin, emme mielellämme pidä tuollaisia kilpailutaukoja monilla hevosilla. Lisäksi meidän kilpailemisemme ei ole niin suunnitelmallista, että ynnäilisimme statistiikkoja, preppilähtöjä, osallistujamääriä sun muita yrittääksemme maksimoida menestyksen suhteutetuissa arvonnoissa. En tosin tiedä, tekevätkö muutkaan laukkaharrastajat tällaista, mutta ehkä jotkut meitä kokeneemmat harrastajat näkevät helpommin, mitä kullekin hevoselle kannattaa tehdä.

No, mutta sitten niihin BC-startteihin. Ladies' Dayn ensimmäinen startti oli G2-tasoinen BC Marathon, johon meiltä oli prepannut useampiakin hevosia. Mukaan valikoitui 5-vuotias tamma Pink Quite A Queen ja nelivuotias oli Pink Silverstone. Menestystä ei tullut, Queen oli sijalla 6/10 ja Silverstone koko lähdön viimeinen.
Juvenile Turfiin (G2) oli meiltä prepannut kaksi hevosta. Toinen niistä, Pink Alize oli periaatteessa prepannut myös Juvenileen, mutta kun Alize on tamma ja Juvenile on avoin vain oreille ja ruunille. Emme muistaneet tätä ja olimme hyvin tyytyväisiä Juvenile-prepin voitosta ja vasta pari viikkoa ennen BC:tä hoksasimme, että vaikka tamma kuinka olisi prepannut Juvenileen, ei se siihen voi osallistua. Onneksi jäljellä oli vielä muutamia Juvenile-lähtöjen preppejä, mutta ihan kalkkiviivoille se meni, että saimme Alizen sitten mukaan Juvenile Turfiin ja sittenkin se oli tiukilla, sija 4/8 on viimeinen, jolta mukaan pääsee. Alizen statistiikat olisivat olleet paljon paremmat, jos se olisi päässyt Juvenileen eikä sitä olisi tarvinnut juoksuttaa muissa preppilähdöissä, joista tuli vähän takkiin. Silti sen statistiikat ja onni olivat sillä mallilla, että tuli kakkossija Juvenile Turfista. Toinen osallistuja, ori Pink Arctic oli sijalla 5/5.
G1-tasoiseen BC Filly & Mare Turfiin meiltä osallistui yksi tamma, nelivuotias Pink What Is Love. Sija 3/6 oli varsin kiva.
Päivän päälähtö BC Ladies' Classiciin meiltä oli kaksi tammaa, Pink Mill Abbey ja Pink Carinella. Mill sijoittui sijalle 5/7 ja sai viimeiset rahat, Carinella oli lähdön viimeinen.

Toisen päivän odotetuin lähtö meille oli se BC Sprint, jossa kilpaili meidän suurin toivo, se Never Again. Ja toiveet eivät menneet hukkaan, voitto tuli! Hienon lähdön viimeisteli 3-vuotias tamma Pink Dorinda, joka sijoittui sijalle 5/8.
BC Turfissa kilpaili Pink New Kids On The Block, mutta sen sija oli 6/7. Se ei ollut kuitenkaan yllätys, koska oriin viimeisimmät lähdöt ovat menneet päin mäntyä ja statistiikat eivät ole kaunista katseltavaa.
Päivän viimeinen epäonnistuminen tuli päälähtö BC Classicissa, jossa tamma Pink Not My Love otti turpiinsa sijalla 6/8. Senkin statistiikat ovat varsinaista sillisalaattia, joten ilmeisesti se olisi voinut paikkailla tätä vain hirvittävällä tuurilla.

CAS-vuosi ei ole ihan vielä lopussa, vitosryhmälle avoin arvokilpailu Fience Cup on tulossa vielä. Toivottavasti sinne nyt tulee hevosia muualtakin kuin vain meiltä! Toivottavasti vitosryhmäläisten omistajat eivät ajattele, että eivät he viitsi ilmoittaa hevosia mukaan kun niiden statistiikat eivät ole hyvät ja voittoa ei ehkä ole odotettavissa... Kuitenkin viikon päästä maanantaina starttaa käyntiin uusi CAS-vuosi ja meidän järjestämä arvokisasarja risuesteille, Steeplechase Series starttaa jälleen käyntiin muutaman vuoden tauon jälkeen. Se on avoinna kaikille risuroduille ja sarjaan kuuluu 4 starttia CAS-kuukauden välein. Kaikkiin neljään lähtöön osallistuneet hevoset osallistuvat myös sarjan voittokamppailuun, voittaja on se, jolla on paras kisaindeksi (alle 0,45). Kaikki lähdöt löytyvät jo LJ:n kalenterista. Toivon kovasti, että näihin risuestelähtöihin saataisiin porukkaa mukaan!
Samoin kalenterista löytyy toisen arvokilpailusarjan kaksi ensimmäistä kilpailupäivää. Nimittäin xx-tammoille avoin Pretty In Pink pidetään jälleen. Jos PIP saa paljonkin suosiota, ajattelimme laajentaa tätä arvokisamallia myös xx-oreille ja myös muille ryhmille.

–Gin

Ei kommentteja: