tiistaina, helmikuuta 19, 2013

Kisauutisia


Laukkauutisia
Steeplechase Seriesin ensimmäinen osakilpailu järjestettiin tänään ja toki mukana oli paljon muitakin risulähtöjä alemmilla tasoilla. Osallistujia oli tosi kiitettävästi mukana, ainoatakaan kääpiölähtöä ei ollut, kaikissa oli vähintään 5 osallistujaa ja päälähdössäkin 7 hevosta. Toivottavasti tämä ei ole mikään ohimenevä trendi, vaan risuilijoita riittää jatkossakin.

Tässä vielä päälähdön juoksuselostus:
Tervetuloa seuraamaan muutaman vuoden tauon jälkeen Pinkin Steeplechase Seriesiä ja sen ensimmäistä osalähtöä. Hevosia on ilmoittautunut mukaan 7, niistä suurin osa täysiverisiä, joukossa on vain yksi angloarabi ja yksi RBSH. Sää on poutainen, mutta hyytävän kylmä tuuli pitää huolen siitä, että katsojat ovat siirtyneet sisätiloihin katsomaan juoksua. Rata on kuiva ja hyvässä kunnossa, Pinkin uusittu laukkarata tarjoaa hyvän pohjan vaikka sää olisi haasteellisempikin.

SS January on sarjan kilpailuista lyhyin, 2000 metrin pikamatka ja esteitä on vain 6. Uusitut esteet tarjoavat kuitenkin haasteita matkalle.

Hevoset asettuvat lähtöviivan tuntumaan. Lähtö sujuu rutiininomaisesti, vain joukon nuorin, kotitallin nelivuotias tamma Golden Garden GA sählää omiaan ja jääkin lähdössä joukon hännille. Lähtö on muuten tasainen ja hevoset laukkaavat tiiviissä ryhmässä kohti ensimmäistä estettä, joka on vain 200 metrin päässä lähtölinjasta. Ensimmäinen pensasaita sujuu moitteettomasti kaikilta, mitään kompurointia tai tönimistä ei tule.

Toinen pensasaita tulee melko pian ensimmäisen jälkeen. Tänne aidalle niukasti ensimmäisenä tulee Ownmyopium, joka hyppää sen rohkeasti vinoon tulevan kaarteen suuntaan ja voittaa tässä muihin nähden jopa hevosenmitan. Kaarteessa ensimmäisenä siis Ownmyopium, sen perässä tiiviinä ryhmänä Jaya Zalina, Drift's Crowqueen ja Oh Dear Ion. Muut tulevat heti näiden takana, Golden Garden GA pitää edelleen perää.

Kaarrejuoksua on muutama sata metriä, mutta melko pian kaarteen jälkeen tulee kolmas este, korkea risuaita ja sen takana vesihauta. Vesihaudassa kompuroi Oh Dear Ion ja sen perässä tullut Death Glow SKY on törmätä siihen. Hevoset kuitenkin pääsevät jatkamaan matkaa eivätkä jää pääjoukosta juuri lainkaan. Ownmyopiumin hyppykään ei ole täydellinen ja se menettää saamansa johtoaseman.

Neljännelle esteelle Drift's Crowqueen tulee kärjessä, sen perässä heti Jaya Zalina ja Ownmyopium. Golden Garden GA on myös parannellut asemiaan, se on tiiviisti joukossa myös. Death Glow SKY kompastelee neljännelläkin esteellä ja näyttää siltä, että se alkaisi menettää peliä, se on pudonnut pääjoukosta pari hevosen mittaa. Stormsky Power ja Oh Dear Ion roikkuvat pääjoukon hännillä.

Viidennen esteen lähestyminen on haastava, se tapahtuu loivaan ylämäkeen. Este muuten ei ole erityisen vaativa. Drift's Crowqueenin jockey varmistelee tammalle hyvää asemaa estettä seuraavaan kaarteeseen sisäkaarteen puolelle. Drift's Crowqueen selvittää esteen moitteettomasti, monella muulla sen sijaan ylämäki painaa jaloissa ja Stormsky Power sekä Death Glow SKY kompuroivat siinä suht pahannäköisesti.

Viidennen esteen jälkeen on kaarre vasempaan ja pidempi matka ilman esteitä, sillä viimeinen este on vain 100 metriä ennen maalilinjaa. Sen on onnistuttava täydellisesti, sillä kompurointeja ei ole paljon aikaa enää paikkailla. Viimeiselle esteelle tulee ensimmäisenä Drift's Crowqueen, toisena rinta rinnan Ownmyopium, Golden Garden GA ja Oh Dear Ion. Jaya Zalina seuraa näitä. Stormsky Power ja Death Glow SKY pitävät perää, niillä ei ole enää mahdollisuuksia voittokamppailuun, niiden ainoa toivo on se, että joku edellä menevistä kompuroi pahasti viimeisellä esteellä. Oh Dear Ion melkein tekeekin tämän eikä Ownmyopiuminkaan hyppy ole täydellinen.

Loppusuoralla Drift's Crowqueen on lyömätön, se on hypännyt loistavasti koko ajan ja se voittaa lopulta kahdella hevosenmitalla. Kakkossijasta kamppailevat tasaväkisesti Golden Garden GA ja Ownmyopium, jälkimmäinen joutuu taipumaan kuitenkin kolmanneksi ja saa kimppunsa vielä Jaya Zalinan, mutta onnistuu pitämään tämän takanaan. Jaya Zalinan perässä tulee Oh Dear Ion, jonka jockey kuitenkin saa huomautuksen raipankäytöstä loppusuoralla. Kuudennen sijan saa Stormsky Power ja viimeisenä maaliin tulee Death Glow SKY.

Työhevosuutisia
Kuten on jo kerrottu, Ionicin kylmäveripuoli on saanut täytettä pitkän hiljaiselon jälkeen ja nyt kun työhevosyhdistyskin kisoineen on saatu pyörimään, niin miksipä sitä ei kilpailuttaisi vähän noita jyhkyjään? Muutamista kisoista on tulokset tulleet ja joitain sijoituksiakin meidän hevoset ovat saaneet.

Ja ei, ette näe omianne. Siellä on joukossa todellakin myös yksi suomenhevonen, ori Raalan Patruuna. Olihan se pakko, kun noista työhevoskisojen luokista niin moni sopii erityisesti suomenhevoselle ja sitten vielä Jenny K:n kopioitavista löytyi mahdollisesti-ehkä-uskottavat kuvat (on niissä kuvissa suomenhevonen, muttei välttämättä se työmallinen). Ja tietenkin erikoisvärillä, Patu on hopeanruunikko!
Ajattelimme ottaa tästä itsellemme projektin, kirjoittelemme sille luonteen ja sukuselvityksen ja kilpailutamme (suunnitelmissa oli työhevoskisojen lisäksi myös valjakkoajo helpolla tasolla, mahdollisesti myös ratsastuskisat) ja ehkä jopa yritämme tarjoilla sitä jalostukseen vieraille tammoille. En tiedä onko suvuttomalle työsuokille hirveästi tarvetta, mutta sittenhän sen näkee.

Minä sekä Gin olemme useasti miettineet noita suomenhevosia, kun niille olisi kiva keksiä nimiä. Nyt kun päätimme sitten yhden uuden virtuaalisen suomenhevosen äpästää virtuaalimaailmaan, tärkein pointti oli tietysti nimi. Luonnollisesti siinä vaiheessa iski täydellinen aivokuolio: yhtä ainoata kelvollista ehdotusta ei päästä ulos tullut. Bonsaikissa hylättiin räävittömänä, oriille sopimattomana ja kaikin puolin kelvottomana, Tasavirtamies ei ehkä olisi mennyt läpi VRL:n rekisteriin, ainakaan jos olisi ollut hyväksyjä sieltä tarkimmasta päästä. Puuttuva Parametri ei kuulostanut niin hyvältä kuin ehkä joskus muinoin eikä Säätövastuskaan ollut oikein mieleen. Mistään vanhoista nimisuunnitelmalistoista ei irronnut yhtään kelvollista ideaa. Sitten siitä tuli Raalan Patruuna. Tässä tapauksessa patruunalla tarkoitetaan isäntää eikä suinkaan ammusta.

–S

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mikä pakkomielle teillä on keksiä noita "mahdollisesti epäsopivia" nimiä ja niin innoissanne niistä olette joka käänteessä mesoamassa? Alkaa ihan oikeasti kiinnostamaan mikä saa ihmisen toimimaan näin päämääräisesti tällaisen asian kanssa ja sitä jatketaan loputtomiin jolloin se "mahdollinen hyvän maun rajakin" ylittyy toivottavasti muillakin.

S + Gin kirjoitti...

Pitäähän meilläkin paheemme olla, ettemme olisi niin mahdottoman täydellisiä :)
- Gin