perjantaina, elokuuta 02, 2013

Breeders' Cup tuloillaan

Kerrottakoon virtuaalimaailman ulkopuolelta sellainen seikka, että olen saattamassa loppuun projektia nimeltä "Insinööriksi ennen kuin olen ollut koulussa kirjoilla 20v", niin että tässä ei ihan hirveästi ole tullut näppejään rasitettua esimerkiksi Pinkin ja laukkakisojen kanssa. Oli siis suunnaton tuuri, että eilen viitsin käydä sen verran LJ:n sivuilla, että tsekkasin kisakalenterin. Ja hyvä olikin: tämän CAS-vuoden Breeders' Cup juostaan huomenna ja ylihuomenna, tänään on vika ilmoittautumispäivä huomisiin lähtöihin. Joten ei muuta kuin näppis kauniiseen käteen, hiiri toiseen, etsimään puuttuvia kisatuloksia, ja ilmoittamaan hevosia mukaan kauden päälähtöihin. Olisi karvastellut meinaan aika pahasti, jos olisin Breedersin missannut.

Kuten edellisinäkin vuosina, eniten päänvaivaa aiheuttivat seuraavat asiat:
- hevoset, jotka ovat prepanneet G2-/G1-tasoisiin BC-lähtöihin, mutta joilla ei ole osallistumisoikeutta niihin (puuttuu G3-/G2-tasolta voitto ja suku ei riitä)
- lähdöt, joihin meiltä on prepannut enemmän kuin kaksi hevosta (vain kaksi saa ilmoittaa mukaan yhteen lähtöön)
- hevoset, jotka ovat prepanneet useampaan kuin yhteen lähtöön

Näiden kaikkien asioiden ottaminen huomioon ja sen ynnäileminen, kenet voisi ja pitäisi ilmoittaa mihinkin lähtöön, on jonkinasteinen palapeli, joka tunnetaan myös nimellä "no mutta kun toikin pitäis saada mukaan". Tänä vuonna tulos on se, että meiltä on mukana 15 hevosta ja kuten edellisinäkin vuosina, mukana ei juuri huippuja ole ja harvalta odotetaan mitään. Rahasija on aina plussaa, sijoitus jo loistava saavutus ja jos joku menee vahingossa voittamaan jotain, putoan tuolilta.

Tunnustettakoon kuitenkin, että on meillä yksi voittajasuosikki, Steeplechaseen osallistuva nelivuotias oma kasvatti, ori Pink Anthony. Sen statistiikka on komeaa katsottavaa, voittoprosentti on 62,4% ja sijoitusprosentti täysi sata. Lisäksi se taitaa saada suvustaan jotain pisteitä, emä on kisannut risuilla ja vaikkei G1-tasoa olekaan voittanut, on prosentit kohtuulliset.
Huolestuttavia asioita kuitenkin on. Antti on prepannut BC Steeplechaseen tämän vuoden Puyyma Kinenissä, mutta vaikka lähtö on pidetty kesäkuussa, ei sen tuloksia näy LJ:n preppituloslistalla! Tuleeko siis hylky, olisiko asiasta pitänyt ilmoittaa osallistumisen yhteydessä, kenelle voi valittaa? Toinen huolenaihe liittyy siihen risujen yleiseen ongelmaan: tuleeko siihen osallistujia edes sen vertaa, että lähtö saataisiin pidettyä? Meiltä on siis mukana kaksi hevosta, meiltä saisi lainaan vielä kolmannenkin, jos joku haluaisi ilmoittaa Pink Sayurin (on muuten Anthonyn täysisisko) mukaan omissa nimissään ja kerätä kaiken maineen ja kunnian, mitä varsin kivoilla prosenteilla varustettu tamma pienestä lähdöstä toisi. Mutta sitten, Daymor Jocelynin, Bittersweetin, Biscuitin, ja Momentum CTB:n omistajat, nyt niitä kopukoita mukaan lähtöön ja kiireesti sittenkin. Minä haluan voiton meille tästä lähdöstä, edes tämän kerran. Tai ainakin sijoituksen.
Meidän toinen osallistuja on vanhempi tamma Golden Garden GA. Hyvät statistiikat, muttei paperilla pärjää Antille. Mutta näistä suhteutetuistakaan arvonnoista ei koskaan tiedä.

Marathoniin on menossa kaksi hevosta mukaan, Pink Arrestee ja Graham Greene GA, jota blogissa kerran hehkutettiin ja sitten alkoivat asiat mennä päin mäntyä. Ei olisi pitänyt ihkuttaa. Sillä on kyllä kivahko statistiikka, mutta viimeisimpien lähtöjen sijat jättävät paljon toivomisen varaa. Suvuttomana se ei saa siltä puolelta yhtään pisteitä, mutta sillä on viime vuodelta Marathonin voitto ja pari preppivoittoakin. Katsotaan mihin asti näillä päästään, mutta voitto olisi yllätys.
Arresteesta voisi sanoa suunnilleen samaa: kivahkot statistiikat, viime lähdöt eivät ole ihan menneet putkeen, sillä on yksi preppivoitto tältä vuodelta ja suvustaan se saattaa saada joitain säälipisteitä.

Kaksivuotiaille avoimet Juvenile-lähdöt ovat meille aina vaikeita, koska kilpailemme joko suvuttomilla tai huonosukuisilla kaksivuotiailla, siis niillä, jotka eivät maidenin voitettuaan pääse suoraan preppilähtöihin. Siksi on ylen harvinaista, että meiltä on kaksivuotiaita mukana, varsinkaan G1-tasoisissa Juvenile Fillies- ja Juvenile-lähdöissä. Tänäkin vuonna ainoa kaksivuotias osallistuja on tamma Pink Cersei, joka osallistuu G2-tasoiseen Juvenile Turfiin. Toiveet ovat kovat, sillä on hienot statistiikat ja jopa voitto Future Starista, vanhemmatkaan eivät ole ihan sieltä pahimmasta päästä, vaikka nyt kaukana mistään huipusta. Lisäksi se on nimensä takia meikäläisen lemmikkihevonen. Tälle olisi kiva saada sija kolmen parhaan joukkoon (varsinkin jos lähdössä on kolme osallistujaa, ehe-ehe, ilmoitelkaas nyt niitä hevosianne mukaan niin saadaan kunnon lähdöt), mutta on olemassa myös pieni toive jopa voitosta.

Turf Sprintissä on mukana kaksi vähän vanhempaa oria, Pink Springsure ja viime vuoden kolmonen Pink JP Gaultier. Minun nähdäkseni kumpikaan nyt ei ole ihan toivottomissa alkuasetelmissa, mutta oletettavaa on, ettei noilla numeroilla vielä mitään voiteta kuin ehkä vahingossa.

Filly & Mare Sprintissä on myös pari tammaa, Pink Eowyn ja Pink Anita Garibaldi, mutta eipä niistäkään nyt taida voittajiksi olla.

Filly & Mare Turfiin osallistuu nelivuotias Pink Anno Domina, joka lähtee sen jälkeen Farleighiin. Olisi tietysti kauhean kiva myydä meiltä ulos arvokisavoittaja, mutta ainahan sitä haaveilla saa. Ei taida Anno riittää, hyvä jos sijoille pääsee. Mutta toistaakseni itseäni: eihän näistä koskaan tiedä varmaksi.

Ekan päivän päättää Ladies' Classic, mutta sillä lähdöllä on paha karma. Meiltä löytyy tallista yksi Ladies' Classic -voittaja, Adagietto GA vuodelta CAS25, mutta muuten meillä ei ole ollut tähän lähtöön hevosia lainkaan tai jos on, on tuloksena ollut viimeinen sija tai jotain sitä mallia. Vaikka meillä muuten hyviä tammoja onkin, niin jotenkin ne aina preppilähdöissä jätetään häntäpäähän. Tai sitten käy niin, että tamma on prepannut vaikka Classiciin ja ilmoitan sen siihen sitten. Tänäkään vuonna ei ollut ketään meiltä mukana. Harmi, koska tykkäisin kyllä tästä lähdöstä, se on tammojen päivän ehdoton päälähtö ja rahaa on jaossa roheesti.

Main Dayn toiseen lähtöön, BC Sprintiin meiltä oli prepannut enemmän hevosia kuin mahtui lopulta mukaan. Tänä vuonna siinä kilpailee Pinkin väreissä kaksi nelivuotiasta, tamma Pink Amica ja ori Pink Ascari. Ascari oli viime vuonna Sprintissä neljäs ja melkein nyt tänäkin vuonna odottaisin hyvää sijaa. Voittoja uupuu, mutta prosentit on hyvät, viisi vikaa starttia ollut aina sijoilla ja viime vuodelta olisi preppivoittokin. Ei Amicakaan ehkä hassumpia alkupisteitä kerää tuolla datalla. Toivotaan, toivotaan, sijoitusta toivotaan, voitto olisi plussaa eikä välttämättä mikään järjetön suurjymy-yllätys. Ehkä.

Turf Milessa juoksevat tamma Pink Dismal Downs ja ori Pink Am I Not. Dismal on ilmoitettu mukaan ihan pelkän kannatuksen vuoksi, muistuttelen taas mieleen Virginian lohkaisun "Jollekin ne viimeisetkin sijat on annettava". Eikä Aminokaan juuri juhli. Se oli viime vuonna Sprintissä kolmonen, mutta tämä vuosi ei ole mennyt ihan putkeen.

Koska Steeplechase käsiteltiin jo, jäljellä on enää vain Classic. Siihen olisi prepannut ainakin yksi G2-tasolla kilpaileva ori, mutta siitä ei kyllä olisi ollut mihinkään, vaikka se olisi ennen tätä koitosta sen G2:n voittanutkin. Niinpä meillä ei ole Classiciin muuta ilmoitettavaa kuin kolmivuotias ori Pink Battle of Hastings, kaksivuotiskauden komeetta, Juvenilen voittaja, joka nyt kolmivuotiaana on osoittautunut tavalliseksi kuolevaiseksi. Voi, miten teki mieli pyyhkiä kisakalenterista pois Cullamore Derbyn ja Kentucky Derbyn perseilyt. Näin jälkikäteen on kyllä hyvä pohtia, että mitähän minun aivoissa eilen liikkui (ei mitään), kun en ilmoittanut Hastia Dirt Mileen, josta se on voittanut tänä vuonna peräti kaksi preppilähtöä?
No, Hastilla on ihan kivat statistiikat, voittoprosentti 40, sijoitusprosentti 85. Viimeisimmät startit ovat menneet enemmän tai vähemmän puihin, mutta on siellä nyt jotain kivojakin numeroita. Vanhemmat ovat yhtä kälyset kuin aina ennenkin. Tällä jos ei jäädä viimeiseksi vuoden ehdottomassa päälähdössä, johon osallistuvat vain parhaista parhaat, se on ihme.

–S

Ei kommentteja: