maanantaina, elokuuta 26, 2013

Ajatuksia ahaltekeistä

Laitoin juuri Gin Ahaltekiin menemään päivityksen, pitkästä aikaa. Muutamat hevoset ovat saaneet kuvia ja ennen kaikkea olen viime päivinä raivannut kasvattilistan siihen kuntoon, että nyt mennään jo vuodessa 2012. Eli tein loppuvuoden 2010 ja vuoden 2011 kasvateille sivut. Edistystä se on pienikin edistys.

Suurin uutinen siis koskeekin juuri tätä: Gin Ahaltek ei ole missään määrin kuollut, vaikka siltä onkin vaikuttanut. Se on viime ajat (viimeiset 3 vuotta?) ollut tärkeysjärjestyksessä se vihoviimeinen talli. Työläs Pink laukkahevosineen ja -kilpailuineen on vienyt enimmän osan ajasta ja vaivasta, sitten tulee Ionic monipuolisine kasvatteineen. Kymmenittäin ja sadoittain lähestulkoon pelkkiä pitkäsukuisia ahaltek-varsoja tuottava GA ei ole jaksanut ihan hirveästi enää kiinnostaa näiden jälkeen. Mutta lopettaminen ei ole käynyt mielessä koskaan. Uskon ja toivon, että Gin-ahaltekit ovat edelleen "jotain" virtuaalimaailmassa ja Gin on kasvattajatunnuksena taatusti sieltä pitkäikäisimmästä päästä: ensimmäinen Gin-tekke syntyi lähes 12 vuotta sitten, 16.11.2001. Tällaista historiaa ei voi heittää noin vain menemään hetken mielijohteesta!

Mutta se ei poista sitä seikkaa, että GA:lle pitäisi tehdä jotain. Tallissa seisoo yli 400 hevosta, joista suurin osa on ikäloppuja ilman varsoja. Erittäin suuri osa on myös pitkäsukuisia hevosia, jolloin sopivan tamman/oriin etsiminen on työlästä. Ja sen varsan sivujen vääntäminen käsin kasaan on myös työlästä. Tarttis tehdä jotain näille asioille. VRL:n tarjoama unelmasuku-feature menee ainakin testiin, kunhan saan noita elukoita rekisteriin ja jos se toimii, niin ratkeaa ainakin se jalostusongelma.

Päätin myös jo, että rajoitan hevosten varsamäärän jotakuinkin kahteen, tavoitteena on se, että jokaisesta tammasta jäisi tammavarsa ja jokaisesta oriista orivarsa, joten käytännössä yleensä käy niin, että kullekin hevoselle ilmaantuu kaksi varsaa, tamma ja ori. Kaikista ei tarvita aina niitäkään, päätin että voin ihan hyvin "tappaa" joitain suoria ori- ja tammalinjoja. Jääväthän ne sukutauluihin elämään, vaikka suoraa linjaa ei olisi. Virginia on tätä tehnyt aikoinaan ja yleensä viiden vuoden kuluttua hakannut päätään seinään, että mitä typeryyksiä tulikaan tehtyä, mutta pakkohan se on itse kokeilla.

Orilinjoista "tappolistalla" ovat seuraavat:
- Basarap Efim
- Dsheren
- Dynasty 70
- Jambantroe
- Peligroso
- Phantom Joy von Siréne
- Ridiculous' Glasslike Jackdaw
- Satrap (ellei ole kuollut jo)

Tammalinjoista giljotiini nappaa pois nämä:
- Akgozel
- Rosenfeld
- Sinovia
- Siréne's Hennessy

Kuten näkyy, kaikki nämä linjat ovat suht nuoria ja pieniä, yhtään vanhaa linjaa en lopeta.

Lisäksi yritän myydä niitä "tarpeettomia" hevosia pois, mutta se on kyllä vaikeata kun ahaltek kiinnostaa niin harvaa ja pitkäsukuiset vielä harvempaa ja kun ei niillä ole edes kilpailtu...

Lisäksi tarvitsisi suosia niitä harvoja vierassukuisia hevosia, etsiä aktiivisesti sellaisia lisää, joko tilareiden, tammojen astutuksen tai ostamisen avulla. Kiinnostaisi siis kaikki ahaltekit, joilla on sukua 2 polvea tai enemmän, joten jos löytyy tämmöisiä, niin ei kun tarjoamaan vain.

Niin että eiköhän tuo tekkepuoli saada vielä lentoon tässä näin.

–S

5 kommenttia:

Ljusia kirjoitti...

En tiedä onko tämä tarpeellinen, mutta rakensin aikoinaan ostamalleni Gin Ahaltekin kasvatille Gin Svjatopolkille muistosivut.
http://bemarvellous.webs.com/pot.html
Suurin osa tiedoista tietysti katosi kun geocities kaatui ja muuta mukavaa, mutta parempi tämäkin on kuin ei mitään. : )

S + Gin kirjoitti...

Kiitos osoitteen päivityksestä, Ljusia! Kiva nähdä etteivät ihan kaikki pois myydyt hevoset, teket kuin muutkaan, ole kadonneet lopullisesti netistä ja että joku näkee ihan vaivaa tehdäkseen muistosivut kuolleelle ja sivut hukanneelle hevoselle.

Svjatopolkin emälinja on mielenkiintoinen, koska tällä hetkellä Zaragushin tammalinja jatkuu GA:ssa ainoastaan tamma Quiero's Zolan kautta. Myös ei. KK's Pendolino on meillä nykyään harvemmin nähty nimi suvuissa ja itse asiassa emä Gin Palmiran varsoista kaikki on joko myyty pois tai kuolleet ilman varsoja, niin että sekin on nimenä kadonnut meiltä GA:sta.

Ljusia kirjoitti...

Tutkin vähän syvemmin näitä kadonneita sivuja ja löysin toisenkin omistuksessani olleen kasvattinne, hänelläkin näkyisi olevan Zaragush suvussaan.
http://bemarvellous.webs.com/rye.html

S + Gin kirjoitti...

No sinultahan näitä nyt löytyy, Ljusia! Onko sinulla ollut joskus tuommoinen kuin Hopeausvan talli, kun ainakin Svjatopolk ja Theodora on aikanaan myyty sen suuntaiseen osoitteeseen?
Näiden kahden lisäksi sinne aikanaan lähti Gin Metodiy, Gin Magaryf ja Gin Linka, mahdollisesti muitakin, mutta nuo nyt löytyivät nopealla etsimisellä.

Theodorankin emälinja on mielenkiintoinen, kun meillä kantatamma Tatjanan linja ei jatku enää lainkaan Gin Tabithan ja Linnéa's Chabinan kautta. Kaikki Chabinan varsat on myyty ja taitaa olla niin, ettei sitä enää meidän hevosten suvuissa ole lainkaan. Tai yksi ori taitaa löytyä. Hitsi vieköön, olisipa komeata saada Theodorasta varsa, mutta se taitaa olla liian myöhäistä, kun kyseessä on tamma, ei voi väittää edes pakastespermaa säilöneensä...

Ljusia kirjoitti...

Tutkinkin jo Gin Metodiyn, Magaryfin ja Linkan, en kyllä muista myyneeni ginin kasvatteja eteenpäin, mutta kyseiset hevoset löytyvät netistä toisten ihmisten omistuksesta.
Mutta joo, olihan tuo Hopeausvan talli silloin joskus tallini, naurattaa hieman kun jälkeenpäin katsoo.

Periaatteessahan jos leikkii vähän ikääntymisen kanssa, niin voihan siitä saada ennen 04.11.2011 syntyneen varsun. Tai vaihtoehtoisesti kyseinen tamma on merkattu VRL:ssä kuolleeksi vasta eilen, joten voisihan itse tammankin ikääntymisen muuttaa, ja kuolemapäivän muuttaa eiliseksi. Olisihan se mielenkiintoisempaakin, jos tamma olisi kuollut vaikka synnytyksessä tapahtuneisiin komplikaatioihin sen sijaan, että vanhuuteen.