perjantaina, elokuuta 30, 2013

Sukuselvitys: Gin Svjatopolk

Edellisen postauksen kommenteissa tuli ilmi parin vanhan tekkekasvatin muistosivut. Ne myytiin alunperin joskus ehkä vuonna 2006 Geocities-tallille ja senhän tietää, miten Geon kävi muutama vuosi sen jälkeen: katosi. Oletin ilman muuta, että nämäkin hevoset ovat kadonneet täysin ja lopullisesti Geon mukana ja eipä meille sillä juuri väliä sinänsä ole, myyty mikä myyty. Emme me myytyjen kasvattien perään paljon huutele.
Siksi olikin oikein mukava yllätys kuulla, että ori Gin Svjatopolkille ja tamma Gin Theodoralle on omistaja värkännyt nyt myöhemmin muistosivut nettiin, oikein vielä kuvien kera. Tällaiseen viitseliäisyyteen harvemmin virtuaalimaailmassa törmää!

Tulinpa tehneeksi havainnon, että molemmilla on varsin mielenkiintoinen suku, periaatteessa täynnä vanhoja, tuttuja nimiä, mutta kuitenkin sellaisia, joita nykyisin Gin Ahaltekissa harvemmin näkee. Niinpä ajattelin tehdä katsauksen Gin Svjatopolkin sukuun ja katsoa, mitä sieltä oikein löytyy niiden tutunoloisten nimien takaa.

Svjatopolkin isä Gin Stanislav pysyi koko elämänsä meidän omistuksissa ja sen kautta orilinja jatkuu vielä meillä. Stanislav on isänsä Gin Slavakin tiettävästi ainoa orijälkeläinen ja Slavak puolestaan on kantaori Slowakin ainoa orijälkeläinen, ainakin ainoa, joka on jatkanut sukuaan.
Stanislavista jäi viisi varsaa, joista ensimmäinen, Agaven kasvattama tekkeori Selam A.S.H. (e. Quiero's Finola) on kadonnut tyystin. Se päätyi jossain vaiheessa Kromi Gardiin, mutta on tosiaan kadonnut kokolailla jälkiä jättämättä. Seuraava varsa oli Gin Svjatopolk (e. Gin Palmira), joka myytiin. Sitten oli vuorossa tamma GLB Helwa (e. Siréne's Hennessy), Gelbin kasvatti, joka päätyi Gin Ahaltekiin ja jätti meillä pari varsaa, joista molemmat ovat olleet hyvin tuottoisia jalostuksessa.
Neljäs varsa oli taas tamma, Gin Pauletta (e. Gin Perishde), joka jätti pari kappaletta hyvin laukoissa pärjänneitä varsoja ja näidenkin varsoissa on joitain laukkahevosia.
Varsoista nuorin on nyt jo kuollut ori Gin Stanimir (e. Wiktorina), joka on jättänyt Slowakin orilinjalle parikin komeaa jatkajaa sekä muutaman tamman.

Isänisä Gin Slavak on syntynyt keväällä 2002. Tietojen mukaan se päätyi Rakenloviin, palautui sieltä Marineaan syksyllä 2003 ja kun Marinea lopetti, Slavak jäi myymättä ja sittemmin sivut katosivat netistä. Slavak jätti neljä varsaa, kolme tammaa ja yhden oriin, Stanislavin.
Slavakin tammavarsoista kaikki ovat jättäneet jälkikasvua ja niiden nimet näkyvät vielä tänäkin päivänä Gin Ahaltekin hevosten suvuissa. Gin Caldin (e. Gin Charastvo) viidestä varsasta neljä kuitenkin päätyi myyntiin (mikä yleensä tarkoittaa sitä, että ne katoavat jättämättä suurempaa jälkeä jalostuksessa), mutta varsoista nuorin Gin Cyra jäi GA:han sukua jatkamaan. Caldin emälinjasta löytyykin legendaarinen kantatamma Haldi ja yksi sen haaroista jatkuu nimenomaan Gin Charastvon ja Gin Caldin kautta.
Gin Elite (e. San Elysé) jälkeläisineen jatkaa toista vanhaa ja merkittävää tammalinjaa, Nobjalewian linjaa. Eliten kolmesta Gin-varsasta kaksi myytiin Akivaan ja kolmannen varsan jälkeen Elite itse päätyi Airleaan eikä sen myöhemmästä kohtalosta ole tietoa. Varsoista nuorin, Gin Nougat, jäi GA:han ja jätti tamma Gin Nadedjan, joka puolestaaj varsoi peräti kuusi varsaa ja näistä jo muutama on jättänyt itsekin varsoja.
Gin Stepania (e. AM Dabra Russ) jätti vain kaksi varsaa ja niistäkin tamma Gin Solgun ei varsonut kertaakaan. Syytä olisi kyllä ollut, koska tammalinja on harvinainen Veronica's Sweet, jonka onnistuin myöhemmin "pelastamaan" puhtaalla onnella. Sen sijaan Stepanian orivarsa Gin Semjon jätti itse kolme varsaa ja niistä taas kaikki ovat jatkaneet sukuaan eteenpäin.

Isänemä Gin Moladz on myös vanhoja kasvattejani, syntynyt keväällä 2002. Myin sen jollekin tallille ja hankin myöhemmin takaisin, tamma saattoi olla unohdettu kokonaan ja niinpä päätin vähin äänin ottaa sen takaisin hoiviini Ioniciin. Moladz jätti neljä varsaa, mutta sen ainoa tammavarsa ei varsonut lainkaan. Emä Mrs Jonesin linja kuitenkin jatkuu oikein hienosti ilman Moladziakin. Sen sijaan kaikki kolme orivarsaa olivat meidän mittakaavassa jopa paljon käytettyjä oreja ja nykyisin Moladzin nimi sukutaulussa on osin jopa harmi, kun se on aika yleinen. Mutta ei se tammaa itseään pahenna.

Svjatopolkin isälinja on siis Slowak, joka on vanha ori, muttei erityisen tunnettu eikä sukulinja todellakaan ole laaja, kun se monta sukupolvea on jatkunut aina vain yhden orijälkeläisen varassa. Slowak oli alunperin Rakenlovin oreja eikä se jättänyt kuin kaksi varsaa, tamma Serenadan EVM-emästä ja mainitun Gin Slavakin. Serenadasta jäi kuitenkin elossa oleva tammalinja, mutta sen orivarsat Lyrika R ja Gin Azur eivät kaiketi koskaan astuneet tammoja.

Isänisänemä Kilimanjaro on itselleni erityisen merkittävä tamma: sehän varsoi virtuaalimaailman ensimmäisen Gin-ahaltekin marraskuussa 2001. Kyseessä oli ori Gin Pervyj, jonka isä oli Laakson Salomon. Pervyj ei kuitenkaan koskaan vaikuttanut jalostuksessa. Kilimanjaron varsoista tärkeimmät olivat Gin Slavak ja tamma Gin Lodowiec, jonka kautta Kilimanjaron tammalinja elää edelleen.
Kilimanjaron nimi on varsin yleinen nykyisin GA:n ahaltekeissä, jos tosin se on usein jo siellä 6. polvessa tai kauempana. Sen tammalinja on vahva ja toisaalta sen varsoista ja näiden varsoista löytyy useita paljon käytettyjä orejakin. Jotkut Kilimanjaron jälkeläisten jälkeläisistä ovat menestyneet laukoissa kohtalaisesti tai jopa hyvin ja ehkä jonkinlaisena "meriittinä" voidaan pitää sitäkin, että ensimmäinen nykymuotoiseen VRL:n hevosrekisteriin rekisteröity hevonen eli VH-0001 (nykyisin VH00-001-0001) oli ahaltek-ori Gin Costja (e. Gin Lavina, ee. Gin Lodowiec, eee. Kilimanjaro)...

Isänemänisä Chimancee Floytoy oli Quieron hevosia ja tiedot siitä loppuvatkin sitten suunnilleen tähän. Oriista ei ole jäänyt jälkeen juuri muuta kuin nimi ja pari varsaa. Tamma Gin Moladzia ei ole edes listattu oriin muistosivulle, mutta VRL:n rekisteristä se kyllä löytyy. Toinen varsoista oli Nightmaresin kasvattama ori Chimayala NM (e. Yjila) ja sillä puolestaan on orivarsa Q'Chelemala (e. Celenka), joka oli aikanaan jonkinlainen nimi tekkepuolella, mahtoikohan pärjätä NJ-näyttelyissä hyvin. Chelemalasta jäi orilinja elämään Quieroon ja olisi jäänyt meillekin, ellen idioottimaisuuksissani olisi jättänyt käyttämättä jalostuksessa Chelemalan varsoja Gin Cassiusta ja Cin Chernyä. Teoriassa tämän orilinjan voisi vielä siis pelastaa pakastesperman avulla. Mutta niin tai näin, Chimancee Floytoyn nimi ei ole sieltä yleisimmästä päästä GA:ssa, mutta kyllä sitä näkee. Pääasiassa siitä lienee kiittäminen tammoja Gin Charastvo ja AG Celeste, jotka ovat jättäneet kavionjälkensä GA:n hevoskantaan.

Isänemänemä on Mrs Jones joka on yksi niitä "klassisia" kantatammoja, hankittu jostain Kalmoniemeen, tuli sieltä minulle ja minulta meni Quieroon ja näinollen on jättänyt K-, Gin- ja Q'-varsoja. Lyhyesti sanoen: vanha tammalinja, yleinen nimi. Meillä linja kuitenkin siis jatkuu muiden varsojen kautta, ei Gin Moladzin.

Svjatopolkin emä on Gin Palmira, kaunis ja erikoisen värinen tamma, joka varsoi kolmesti. Vanhin varsoista kuoli ilman omia jälkeläisiä ja kaksi muuta myytiin. Näin jälkikäteen sopii minunkin vain hakata päätäni seinään, että mitä olen tuolloin ajatellut, sillä vaikka S olisikin virallisesti ollut tallien omistaja, on minä aina pitänyt itselläni jonkinlaisen veto-oikeuden, varsinkin mitä tulee tekkeihin.

Palmiran isä on KK's Pendolino, joka on viettänyt vilkasta elämää. Tiedän sille ainakin kolme vanhaa osoitetta, jotka kaikki ovat nykyisin toimimattomia eikä edes Wayback Archive löydä niistä mitään järkevää. Ori on kiertänyt maailmaa, se on ollut meillä Marineassakin ja sinä aikana on syntynyt Gin Palmirakin. Palmira saattaa olla Pendolinon ainoa varsa, en ole löytänyt mitään viitteitä muista varsoista mistään.

Palmiran emä Gin Zoya on – kuten nimi kertoo – minun kasvatteja, se myytiin Marineasta siittola Vuorenhuippuun ja sivut katosivat Geocitiesin myötä.

Svjatopolkin emänisänisä on ori Gin Sasha, taas minun kasvatteja, mutta se myytiin muistaakseni hyvin nuorena Koivukallioon ja se teki siitosuransa siellä. Sasha oli ja on edelleen merkittävä ori, vanhan Felixin linjan jatkaja ja onpa sillä monia hyviä tammavarsojakin. Sasha on kohtuullisen yleinen nimi suvuissa vielä nykyisinkin.
Sashan isä on Halodny, ori joka ei koskaan saanut kasvattajatunnusta, koska sen emä oli kantavana kun se myytiin Kalmoniemestä minulle ja varsa syntyi periaatteessa minulle, muttei ollut varsinaisesti minun kasvattama, muttei oikein Kalmoniemenkään. Halodnyn vanhemmat ovat ahaltekien legendat, Felix ja Haldi ja Halodny on ollut tärkeä ori jatkamassa Felixin orilinjaa, vaikka se jatkuu myös Tomorrow's Light K:n kautta.
Sashan emä on suvuton tamma Tatjana, joka keksittiin Marineaan siitostammaksi.

Emänisänemä Tratova oli yksi kolmesta tammasta, jotka alunperin vaikuttivat Koivukalliossa, muut olivat Dolina ja Davina. Tratova jätti useita varsoja, joista useampaa kuin yhtä käytettiin jalostuksessa, mutta myöhemmin Tratovan nimi on harvinaistunut suvuissa. Siitä on kuitenkin suora tammalinja edelleen olemassa, mutta linja ei ole todellakaan laaja.

Emänemänisä on Moderato K, joka oli ahaltekien alkutaipaleella kuuluisimpia oreja ja varsalistastakin näkee, että sitä käytettiin jalostuksessa sumeilematta. Olivathan sen vanhemmat myös näitä alkuaikojen merkittävimpiä hevosia, Master ja Haldi. Moderato saattaa edelleen olla pisteillä koskaan kantakirjattu ahaltek (76p).

Svjatopolkin emälinja menee Zaragushiin, suvuttomaan tammaan, joka keksittiin Marineaan yhtäaikaa Tatjanan kanssa. Zaragush jätti 6 varsaa, joista kolme oli tammoja. Suora tammalinja jatkuu ainoastaan Gin Sonjan kautta, mutta on kohtalaisen vahva tällä hetkellä. Melko paljon käytetyt orivarsat takaavat sen, ettei Zaragushin nimi tule ahaltek-suvuista katoamaan.

– Gin

Ei kommentteja: