sunnuntaina, syyskuuta 01, 2013

Esittelyssä kuukauden valinnat

Viime kuussa kuukauden valinnat olivat sieltä erikoisemmasta päästä, tässä esillä on kaikille tuttuja rotuja: kuukauden ori on suomenhevonen Raalan Patruuna, tamma russi Niamh Case ja talli Venice Manor.


Raalan Patruuna on ensimmäinen suomenhevonen pitkään, pitkään aikaan Ionicissa. Onhan tallissa liki vuosikymmenen aikana ollut joitain suomenhevosia, Patua edeltävä taisi olla suvuton raviori Mörkö-Majuri (olisi muuten kiva tietää, meneekö Mörkö vielä jossain ja mahtaako sillä olla varsoja). Siinä mielessä Patruuna on kuitenkin aito ionicilainen, että sen lajipainotus on harvinaisempi työajo ja väriksikin valikoitui tietysti jokin muu kuin perusrautias: se on hopeanruunikko.

Yleisesti poikkeuksellista on se, että Patruuna on oikeasti kilpaillut jossain lajissa, meidän mittapuulla jopa paljon. Se on kisannut nimenomaan noissa työhevoskisoissa ja toistaiseksi se on saanut sijoituksia lähinnä metsäajosta, käyttöajosta ja kynnöstä. Alkuperäinen tarkoitus oli tehdä Patusta sellainen yleishevonen, jolla olisi kokeiltu vähän joka lajia, siksi sillä ei ole erityisen työpainotteisen suomenhevosen kuvaakaan (sitä paitsi hopeanruunikon työhevosoriin kuvan löytäminen olisi lottovoittoon verrattava tapahtuma harvinaisuudeltaan. Jos nyt jollain sattuu sellainen lojumaan arkistossaan, mieluusti rakenne- ja/tai työkuva, niin ottakaapa mailitse yhteyttä, meiltä saattaisi irrota moisesta rahaa enemmänkin kuin euro tai pari. Ei tartte välttämättä olla erityisen työhevostyyppinenkään). Harkitsimme jopa Patun kokeilemista ravurina, mutta toistaiseksi oriin tulokset TYH:n juoksukokeissa eivät oikein rohkaise tällaiseen.

Jo pelkästään nimi, Raalan Patruuna, tekee hevosesta minulle erityisen. Ei liene vaikea arvata, mistä olen kotoisin... Ori ei luonnollisesti ole myytävänä, mutta jos joku haluaa tammalleen tätä käyttää, niin se käy kyllä. Saattaisimme olla myös kiinnostuneita ostamaan tammavarsan Patruunasta ja jostain suvuttomasta, mielellään työ- tai ravipainotteisesta sh-tammasta (erikoisväristä plussaa muttei ole pakko).


Russitamma Niamh Case oli Virginian heräteostos, sen suku on kuulemma vanha ja huomionarvoinen. Ja onhan tuo nyt sievä! Pyhä tarkoitus oli käyttää tuota siitostammana, mutta toistaiseksi ei sopivasukuisia oreja ole oikein kävellyt vastaan. Asiaa tietysti auttaisi, jos vaikka yrittäisi etsiä niitä... Yhden varsan Niamh on tehnyt jo, Marinean ikivanhasta oriista. Varsa, tamma Ädelsten Ion, on starttaillut harvakseltaan ravilähdöissä, mutta ilman sen suurempaa menestystä ja pakko se on todeta, ettei tuo ravipuoli enää ole meitä varten.


Venice Manoria sivuttiin jo toukokuun valintojen esittelyssä, kun silloin kuukauden tamma oli Venicen knn-kasvatti Agathe Venice. Venice ei kuitenkaan ole mikään erityinen harvinaisten rotujen talli vaan jo heti etusivulla painotetaan sanaa "huippu-urheilu". Kuten arvata sopii, tallista löytyy pääasiassa puoliverisiä ja siellä täällä on sitten jokin eksoottisempi elikko. Sieltä löytyy tosiaan yksi knabstrup-ori, yksi aivan törkeän komea lusitano, voikkovärisiä puoliverisiä, haflinger, friisiläinen, varsin paljon poneja, pääasiassa connemaroja ja kirsikkana kakun päällä ihanan värinen xx-ori. Huomaatteko? Urheiluhevosten ei ole pakko olla tylsiä!

Minun mielestäni virtuaalitalli on yleensä yhtä hyvä kuin sen hevoset. Jos hevoset ovat tylsiä, on tallikin tylsä. Kuten siis todettu, Venicen hevoskanta ei ole tylsää nähnytkään, mutta hevoset myös yksilöinä ovat persoonallisia. Kuvat ovat kautta linjan hienot ja laadukkaatkin, mutteivät suinkaan joka hevosella ne tylsät, samasta pakasta vedetyt rakennekuvat. Ratsastuskuvat näyttävät jyräävän.
Hevosten luonnekuvauksia (kaikilla ei niitä toistaiseksi näytä olevan, ei haittaa ainakaan minua) voisi useimpien kohdalla kuvata maailman parhailla ylistyssanoilla: lyhyet, ytimekkäät, persoonalliset. Sukuselvitykset ovat joskus uuvuttavan pitkät, mutta semmoista sattuu. Luonnekuvaukset kuitenkin yleensä jaksaa ja viitsii lukea läpi. Muutenkin tallin tekstit ovat varsin maltilliset.

Löysin tallista myös oman suosikkini, se on ilman muuta trakehner-ori Veyronlike Venice. Nimi, kuvat, luonne, tämä on kuolattavan täydellinen hevonen. Tarvinnee ottaa yhteyttä tallinomistajaan ja kysyä, jos ori voisi astua jonkin meidän tammoista. Tai vaikka useammakin!

–S

Ei kommentteja: