perjantaina, marraskuuta 01, 2013

Esittelyssä kuukauden valinnat

Tällä kertaa kuukauden valintojen aiheena ovat laukat, päättyneen CAS-vuoden ja uuden alkaneen vuoden kunniaksi. Niinpä kuukauden hevosetkin on valittu muualta kuin Ionicista, vaikka tämä kuukauden valinta onkin perinteisesti ollut Ionicin yksityis-show. Kuukauden oriiksi valitsin ahaltek-ori Gin Oleksandrin, tammaksi xx-tamma Eternal Echo GA:n ja talliksi Sasnak Racingin.


Mehän kilpailutimme vuosina 2009-10 hyvinkin ahkerasti meidän ahaltekkejämme laukoissa ja meille alkoi kehittyä jo ihan omia laukkalinjoja, vaikka laukkureiden esivanhemmat olivatkin ratsuja. Sitten lähes koko vuoden 2011 kestänyt taukoilu iski pahasti erityisesti juuri laukkapuoleen ja vaikka nyt olemmekin saaneet nostettua Pinkkiä pystyyn, ei Gin Ahaltek eikä ahaltek-laukkurit ole vielä toipuneet siitä. Mutta GA:ssa on edelleen rippeet jäljellä menneestä loistosta, Gin Oleksandr on yksi niistä suorastaan huippuoreista, joita meiltä on löytynyt.

Oriin statistiikka puhuu puolestaan: voittoprosentti oli lähes 50, tosin sitä himmentää hieman sijoitusprosentti 73,3%, se voisi olla parempikin. Oleksandr on voittanut G1-tasolla, tosin se kilpaili silloin kun G1-startteja sai järjestää vapaasti. Nykyisinhän kaikkien G1-lähtöjen tulee olla arvolähtöjä. Rahaakin sillä on mukavasti, yli 800 tuhatta, se on minusta kelpo summa kun ottaa huomioon, että ori ei kilpaillut ainoassakaan rahakkaassa arvokilpailussa. Niitä ei tainnut tuolloin nelosryhmälle olla ja toisaalta kerran CAS-vuodessa järjestettävä arvokilpailu voi mennä helposti sivu suun VHKR:n mukaan ikääntyvältä hevoselta.

Oleksandrilla on viisi varsaa, kaksi Gin-varsaa ja peräti kolme "vierasta". Vanhin varsoista, tamma Gin Gigiena kilpaili laukoissa itsekin ja voitti G3-tasolla. Ori Gin Ofitser ei ole kilpaillut laukoissa lainkaan. Knoxdalen kasvattama tamma Nereida BHE (osoite Oleksandrin sivuilla vie vanhoille sivuille) on päätynyt Vecnoon ja teki lyhyen mutta loistavan laukkauran statistiikoilla G1, 5: 2-1-2-0. Sen sijaan Prestan kasvattamat ja omistamat oriit Presta Leonard ja Presta Vissarion eivät ole pärjänneet niin loistavasti radoilla, Leonardin statistiikka on 6: 1-1-2-1 ja Vissarionin 5: 0-1-2-1.

Oleksandrin suku on lyhyenlainen meidän mittapuulla, mutta huomionarvoinen nimenomaan laukkasukuna. Sen isovanhemmissa on kaksi hevosta, joiden painotukseksi on merkitty laukkaratsastus, vaikka niillä ei olekaan kilpailtu. Samasta isälinjasta polveutuu mm. Gin Onegin, Gin Lensky, Gin Boldino, Borimir PA, Gin Elegia, ja Gin Oscar, kaikki grade-voittajia.
Emälinjakin on tuottanut useampia grade-voittajia, kuten Gin Setebos, Gin Akim, Gin Ginevra, Gin Giatsint, Gin Gagarin, Gin Gilgamesh, ja Gin Giovanetta.

Vaikka Oleksandr olisikin virallisen VHKR:n mukaan ollut haudassa jo tovin, se kuitenkin potkii vielä menemään ja astuu tarvittaessa tammoja. Eikä se rodun kanssa ole niin nuukaa, se ottaa vastaan tekketammoja, täysiverisiä, angloarabeja ja RBSH-tammoja, sekä laukkasukuisia että ratsuja eikä varsankaan tarvitse päätyä laukkahevoseksi, vaikka tietenkin se olisi loogista. Mutta jos Oleksandr ei jostain syystä sovi (nuo ovat aika yleisiä nimiä mitä sen suvusta löytyy), niin meiltä löytyy vielä muutama muukin laukka-tekke-ori, kannattaa kysellä.


Eternal Echo GA:sta voisi sanoa "yet another Pink horse". Suvuton sprintteri, ei koskaan voittanut mitään eikä ylipäänsä voi sanoa edes pärjänneen, muutama sijoitus ja sitten se jätettiin syrjään. Kuvaakaan ei ole.

Eternalin tekee huomionarvoiseksi sen jälkeläiset. Vanhin niistä on nyt 7-vuotiaaksi kääntynyt ja juuri eläköitynyt BC Turf Sprint -kakkonen, ori Pink Elven Echo (i. Elvenworld GA). Elvenin statistiikka näyttääkin tältä: G3, 18: 3-5-3-3 ja rahaa on kertynyt 530.700v€.
Seuraava varsa on tamma Pink Amica (i. Ctrl-X Ctrl-S GA), joka on G1-voittaja, juossut yli miljoona virtuaalieuroa rahaa ja prosentitkin ovat ihan mukavat. Amicalla on kasoittain arvokisavoittoja ja -sijoituksia.
Kolmas varsa on ori Pink Bogeyman (i. Opera Phantom GA), joka sekin on voittanut G2-tason. Se ei ole kovin monissa arvokisoissa juossut, mutta mielessä oli jatkaa sen kilpauraa vielä yhden kauden, sillä on kuitenkin kilpailtu varsin maltillisesti tähän mennessä.
Neljäs varsa on tamma, nyt nelivuotias Pink Core Competence (i. Restlessness GA), joka kilpailee G2-tasolla tällä hetkellä. Core pärjäsi jo kaksivuotiaana ja oli yksi meidän parhaita hevosia tuolloin, mutta kaksivuotiskauden jälkeen ovat voitot olleet kiven alla. Core olisi prepannut mm. BC Ladies' Classiciin, muttei päässyt siihen, koska se ei voittanut G2-tasoa eikä näinollen voinut kilpailla G1-lähdössä. Uskon ja toivon, että Core ei ole vielä sanonut viimeistä sanaansa.
Tällä hetkellä nuorin varsoista on kolmivuotiaaksi kääntynyt ori Pink Diffusion (i. Urban Lane GA). Diffusioninkin ura on alkanut lupaavasti, se voitti kaksivuotiaana maidenin ja allowancen, ja lähtee kolmivuotiskauteensa siis G3-tasolta.


Tarkkasilmäiset kuukauden valintojen seuraajat huomaavat, että Sasnak on valittu kuukauden talliksi jo kerran aikaisemminkin, joulukuussa 2007. Jo tuosta voi päätellä jotain Sasnakin iästä, koska tallihan on edelleen hyvin aktiivinen toimija laukkapuolella ja muutenkin: Sasnak on vuonna 2007 valituista talleista/sivustoista ainoa, joka on edelleen toiminnassa. Vuonna 2008 valituistakaan talleista ei ole pystyssä kuin Cendarle ja Presta. Vuoden 2009 linkeistä varmasti toiminnassa on Laukkajaos itse.

En liioittele, jos sanon, että laukkamaailma on suuressa kiitollisuudenvelassa Sasnakille ja sen omistajalle Nerithille. Sasnak on ollut vuosikausia yksi aktiivisimpia laukkajärjestäjiä ykkösryhmässä. Se on viime aikoina myös pitänyt omalta osaltaan pystyssä henkitoreissaan olevaa risuestepuolta (tähän esimerkiksi minä en ole kyennyt). Sen lisäksi Sasnak ostaa, myy, kasvattaa, ja kilpailuttaa hevosia hyvin aktiivisesti. Tallin sivuilla lukee, että kilpailutettavia hevosia on 204, siitostammoja 115 ja jalostusoreja 61. Ei mitään ihan pitsinnypläystä!

Ymmärtääkseni Sasnak myy vuosittain ihan huomattavan määrän nuorempaa ja vanhempaa laukkahevosta pois, mutta toisaalta se myös ostaa hevosia. Meiltäkin on monta hevosta mennyt vuosien mittaan Sasnakiin ja sinne niitä on kiva myydä, tietää että ne tulevat jatkamaan sukuaan. Tällä hetkellä orilistalla on kolme meidän hevosta: Elvenworld GA, Graham Greene GA, ja Pink Never Again. Tammoistakin löytyy 5 meiltä lähtenyttä hevosta. Näiden lisäksi siellä on suunnilleen miljardi muuta hevosta, joiden suvuissa näkyy GA-hevosia. Sasnakista näyttäisi löytyvän varsin kattava valikoima vanhempia, pidempiä laukkahevossukuja, mutta tosiaan myös tuoreempia sukuja ja ihan suvuttomiakin hevosia.

Puhumattakaan nyt sitten siitä, että niin monta monituista laukkalähtöä on saatu pidettyä ihan sen takia, että Sasnakista on tullut ne tarpeelliset osallistujat, jos muilta talleilta ei ole riittänyt. Laukkaurheilu ei pyöri ilman lähtöjä, lähtöjä ei pidetä ilman osallistujia, osallistujia ei ole ilman hevosia ja Sasnak tarjoaa lähtöjä, osallistujia muiden lähtöihin ja hevosia muille harrastajille. Totta on kyllä, että laukkamaailmassa on muitakin vanhoja ja vähän uudempiakin aktiivisia talleja, Sasnak ei ole suinkaan ainoa, mutta itselleni Sasnak on toistaiseksi laukkatalleista huomionarvoisin Aghastin ohella.

–S

Ei kommentteja: